Menu Zavřít

Na Čínu se dívej!

Autor: Redakce

Masivní výprodeje čínských akcií se podařilo zastavit, indexy dnes zase poskočily nahoru, ale za cenu vyšší než malou. Když regulátor nakupuje za peníze od centrální banky, a zároveň zakazuje jiným, aby prodávali nebo šli na trh s novými primárními emisemi, a půlka firem s veřejně obchodovatelnými akciemi pozastavila obchodování, je to manipulace s trhem jako hrom.

Investoři jsou nervózní, úřady jsou nervózní, a dopady na světovou ekonomiku jsou potenciálně násobně vyšší než to, co může Evropě, potažmo světové ekonomice způsobit pád Řecka do údolí temnot. Bublina na čínském trhu praskla, celkově jsou sice akcie za tento rok v plusu, ale oproti červnovým maximům klesly o třetinu. Z trhu se vypařilo 2,4 bilionu dolarů, což je jedenáctinásobek loňského řeckého nominálního HDP.

Tohle je sklizeň úrody, na kterou se v Číně zadělávalo dlouho. Jde o kombinaci finanční represe a uvolňování měnové politiky. Uvádíme starší graf, ale dokumentuje úvěrovou expanzi v Číne pořád dobře – jestli se něco změnilo, pak tedy jenom směrem k dalšímu zvýšení poměrů úvěrů k HDP…

úvěry čínské akcie

Na represi byl čínský model růstu do značné míry postaven a spočívá v tom, že střadatelé dostávají uměle nízký úrok, přičemž levné zdroje jsou pak za levno půjčovány preferovaným odvětvím. Samozřejmě, že obyvatelstvo hledá alternativní investice, a pokud je to masový fenomén, projevuje se na cenách aktiv-jednou v realitách, podruhé v akcích, kde bublina dovede při pákování investic půjčkami narůst velmi rychle.

Do roku 2010 bylo pákování burzovních obchodů v Číně přísně regulováno, ale postupné uvolňování pravidel se promítlo do jeho rychlého nárůstu. Hezky je to vidět na tomhle grafu, kde máte poměr úvěrů na nákup akcií k celkové nabídce obchodovaných akcií. Modrá čára je newyorská burza, červená je Šang-haj a Šen-čen. Z nuly na trojnásobek americké úrovně během pár let.

úvěry čínské akcie

Teď se inkasuje odvrácená strana téhož, neboť „margin trading“ má tu nepříjemnou vlastnost, že při poklesu cen je tlačí dál dolů na klesající a zrychlující se spirále.

Podstatnější je, jaká bude odezva otřesů na burzách v „reálném sektoru“, tedy zda se promítne do chování spotřebitelů a ovlivní jejich ochotu k utrácení, protože za bublinou stojí především drobní investoři (asi 85%). Pokud bude dopad výrazně negativní, posílí se tím tendence k dalšímu oslabování čínského růstu.

Nižší firemní zisky se projeví na kvalitě bankovních bilancí a růstu podílu špatných úvěrů. Z toho vyplývá také masivní rozsah intervencí ze strany regulačních orgánů, které chtějí všemožně zabránit panice na trhu a především jejímu přenosu do snížené domácí poptávky. Na Čínu se dívejme a palce ve vlastním zájmu držme!

eurokomentáře


Dakší komentáře autora:

A co medúzy, Františku, štípou? Řecko před referendem

Když se národní park řídí jako firma

CIF24

Stolypin a CzechTrade

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).