Menu Zavřít

NA DOMÁCÍM PÍSEČKU

24. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Farmaceutické výrobce čeká hořká pilulka

Tuzemské farmaceutické firmy závislé na výrobě převzatých přípravků, generik, budou mít v příštích letech horší pozici. Nový patentový zákon, který nyní čeká na definitivní schválení, dává přednost jejich konkurenci v podobě dovážených originálních léků.

Největší domácí výrobce, akciová společnost Léčiva Praha, věří, že se se vzniklou situací dokáže vyrovnat. „Prodloužení patentové ochrany originálů nás bezprostředně neohrozí, říká náměstek pro vývoj a výzkum Václav Rejholec. Připouští však, že se firma musí připravit na to, že se její výrobky dostanou na trh později. „Každý měsíc zpoždění se nepříznivě projeví v nákladech, říká.

Bojovalo se o roky.

Jestliže nyní může společnost Léčiva začít prodávat vlastní generické kopie originálních farmaceutických přípravků už po dvaceti letech, po schválení zákona se patentová ochrana originálů prodlouží na pětadvacet let. Přesto představitelé farmaceutické firmy proti novele zákona neprotestují. V minulých týdnech ovšem bojovali o zmírnění dopadů nového zákona a o to, aby se jim přístup na trh neoddálil o další dva až tři roky, které jsou potřebné na přípravu výroby. Zastánce našli i mezi poslanci a hospodářský výbor předložil pozměňovací návrhy, které by firmám umožnily chystat výrobu ještě před vypršením patentové ochrany. Změny ale neprošly a zákon bude v příštích týdnech znovu předložen ke schválení.

Podobu novely ještě může ovlivnit Senát, pokud ji Poslanecké sněmovně vrátí k přepracování. V souboji o zmírnění novely se angažuje bývalá ministryně zdravotnictví, senátorka Zuzana Roithová, která argumentuje tím, že se kvůli zpřísněné ochraně dovážených originálů prodraží zdravotní péče (EURO 4/2000).

Slovensko to nezachrání.

Delší patentová ochrana se sice vztahuje jen na český trh, právě s ním však odbyt společnosti Léčiva stojí a padá. Domácí spotřebitelé odebírají nyní téměř 65 procent její produkce. Nejvýznamnějším exportním teritoriem zůstává Slovensko, kam firma vyváží téměř čtvrtinu výroby. Tuto pozici získala historicky a hlavně proto, že jí slovenská výroba nekonkuruje. Největší farmaceutický producent země, Slovakofarma Hlohovec, kdysi patřil v bývalém Československu do stejné výrobně-hospodářské jednotky jako Léčiva a socialističtí plánovači dbali na to, aby se produkce jednotlivých podniků nepřekrývala.

Nový patentový zákon může idylku slovenského trhu nabourat. Země střední a východní Evropy zatím k prodloužené ochraně originálů nepřistoupily, a zejména polské a maďarské farmaceutické firmy tak mohou přijít na Slovensko se svými generiky dříve, než se to podaří českému výrobci.

Zatím dobré vyhlídky.

Společnost Léčiva vyrábí 130 přípravků ve 230 různých formách. Většinu z nich tvoří generické přípravky, má ovšem i několik originálních léčiv, které vyrábí v licenci. Od začátku devadesátých let čelí tlaku ze strany dovozců, kterému zatím odolává cenou svých výrobků. Náměstek Rejholec uvádí, že jsou generika firmy ve srovnání s dováženými originály o dvacet až osmdesát procent levnější. Tomu odpovídá i rozdíl v podílu na českém trhu: zatímco podle počtu prodaných balení ho společnost Léčiva zásobuje ze třiceti procent, podle finančního vyjádření dosahuje jen čtrnácti procent.

Celkové tržby firmy se vloni přiblížily pěti miliardám korun a čistý zisk byl předběžně vyčíslen na zhruba 500 milionů korun. O rok dříve to bylo 494 milionů korun při tržbách ve výši 5,064 miliardy. Loňský výsledek považuje společnost za úspěch, protože se ceny na domácím trhu zvýšily jen o dvě procenta. Pro letošní rok počítá u léků s nulovým cenovým růstem, tržby by se přesto měly zvýšit zhruba o osm procent a zisk o sto milionů korun. Generální ředitel společnosti Jiří Michal uvádí, že ke zvýšení prodeje přispějí tři až čtyři nová léčiva, která mají být letos uvedena na trh.

CIF24

Česko-americká cesta.

Společnost Léčiva prošla v roce 1998 manažerskou privatizací. Firma Léčiva CZ, založená vedoucími pracovníky podniku, koupila od státu dvoutřetinový podíl, a to za cenu podle tehdejšího kursu akcií. Když se okamžitě poté objevil na scéně americký fond rizikového kapitálu E. M. Warburg Pincus, který získal zhruba šedesátiprocentní podíl ve firmě Léčiva CZ, mluvilo se o prodeji státního majetku pod cenou. Představitelé společnosti Léčiva sice okolnosti této transakce nikdy nezveřejnili, dnes se však odborníci shodují, že se díky injekci rizikového kapitálu vyhnuli problémům podniků privatizovaných do českých rukou. Za dobrými hospodářskými výsledky je ovšem nutné vidět i to, že si firma dosud zachovala výsadní postavení na trhu léků hrazených zdravotní pojišťovnou. Budoucnost společnosti závisí na tom, jak dlouho si americký fond ponechá její akcie ve svém portfoliu.

  • Našli jste v článku chybu?