Menu Zavřít

Na druhé straně barikády

12. 12. 2002
Autor: Euro.cz

Strategickou privatizaci má nově na starosti muž z byznysu

Vedení Fondu národního majetku prochází omlazovací kúrou. Ve výkonném výboru se objevuje stále více třicátníků. Nejde jen o nynějšího předsedu Jana Juchelku (ročník 1971), který se ujal výkonu funkce na začátku listopadu. Už od loňského listopadu šéfuje ekologické sekci Jaroslav Vítek (taktéž 1971), od června letošního roku sekci strategických privatizací Jan Škurek (do třetice 1971). Dne 15. listopadu do výkonného výboru přistoupili Libor Lukášek (1973), šéf sekce správy majetkových účastí, a Pavel Kuta (1968), jako 2. místopředseda výkonného výboru. Náhoda? Zčásti možná ano. Na poslední změny měl ale nepochybně vliv i ministr financí Bohuslav Sobotka (další z ročníku 1971), předseda prezidia FNM. Zdá se, že mladý Sobotka a mladý Juchelka na sebe nabalují své vrstevníky.

Z londýnského byznysu do pražského úřadu.

Druhý místopředseda Pavel Kuta je určitou výjimkou v tom, že ekonomické vzdělání na pražské VŠE si doplnil dlouhodobým studiem na západních univerzitách (The Master‘s College v americké Santa Claritě, posléze London Business School) a deset let působil v byznysu u renomovaných firem (Bank of America, Citibank, Smith Barney Shearson, Patria Finance, Schroder Solomon Smith Barney, Lehman Brothers). Poslední dva roky sledoval dění v České republice z Londýna. Jakou motivaci může mít mladý člověk se slibně nastartovanou kariérou, aby přešel do obecně hůře placených státních služeb? „Beru to jako příležitost využít zkušeností získaných v předchozích zaměstnáních na druhé straně pomyslné barikády. Vyzkoušet si, jaké to vlastně je,“ říká Kuta. Zdůrazňuje, že jde o časově ohraničený mandát a předpokládá, že se do soukromé sféry opět jednou vrátí. Zatím hovoří o čtyřech či pěti letech. „Jedním z našich úkolů je transformovat fond do nové podoby. I od toho by se měla odvíjet délka mého působení ve FNM,“ poznamenává.

MMF24

Vrchní privatizátor.

Pavel Kuta má jako místopředseda FNM na starosti výkon akcionářských práv (sekce správy majetkových účastí), sekci prodeje majetku a restitucí, a potom velmi důležitou sekci strategických privatizací. V tomto směru nepůjde o zcela rozdílnou práci, než jakou vykonával dříve. „Byl jsem ve firmách, pro něž byl FNM vždy potenciálním klientem, entitou, která si nás může najmout jako poradce při privatizačních tendrech.“ Ostatně při této práci se i prvně seznámil s nynějším předsedou Janem Juchelkou. „Bylo to někdy v roce 1998, kdy jsem byl ředitelem oddělení kapitálových trhu v Patria Finance a spolu s Merrill Lynch jsme radili FNM s prodejem České spořitelny.“ Právě v oblasti privatizace by Kuta mohl být pro FNM přínosem. „Myslím, že znám přístup investorů i poradců k těmto transakcím a jsem schopen jejich kroky analyzovat. Za námi a za vládními činiteli chodí zástupci investičních bank a předkládají nejrůznější návrhy na ‚monetizaci‘ spravovaných aktiv. Troufám si tvrdit, že umím poměrně rychle posoudit atraktivnost těchto nabídek,“ v tom spatřuje své přednosti.

Nejsme pupek Evropy.

Z dob svého působení v Londýně mohl Pavel Kuta jasně vidět, že investoři na Českou republiku nehledí izolovaně, ale veškeré investiční příležitosti posuzují v rámci středoevropského regionu. „Někteří státní představitelé v minulosti žili v domnění, že Česká republika je centrem Evropy a všichni investoři touží k nám proniknout. Tak to však určitě není, a to je také jedna z věcí, kterou bych chtěl změnit. S investory je třeba zacházet jako s někým, o koho máme zájem. Je nutné si uvědomit, že kupní cena jakýchkoliv aktiv není dána ničím jiným než poptávkou na druhé straně. Tuto poptávku lze samozřejmě různými způsoby stimulovat,“ naznačuje představy o své budoucí práci. V portfoliu FNM stále zůstává řada význačných firem – ČEZ, Český Telecom, Unipetrol. Ačkoliv výkonný výbor považuje Kuta pouze za vykonavatele politické vůle vlády, je zastáncem „proaktivního“ přístupu: „Můžeme se zamyslet na privatizační strategií, předložit vládě k diskusi nějaké návrhy, varianty řešení.“ Privatizační stroj se letos zasekl a vláda si na pomoc s opravou soukolí pozvala profesionála ze světa byznysu. Čas ukáže, zda se tato sázka vyplatila.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).