Nejvíce se prosazují vína na bázi Muškátu Ottonel
S minule navštíveným Egerem hraničí další vinařská oblast, Mátraalja. S jižní hranicí u Hatvanu uzavírá celý tvar tří oblastí do jakéhosi rohlíku, jehož je jihozápadní špičkou. Celkem 7300 hektatrů viničních ploch, které hojně využívají svahů pohoří Mátra, řadí toto území na druhé místo v rozloze všech oblastí v zemi. Region, jenž píše svou historii od středověku, což dokládají mnohé historické stavby, těží z fosilních půd. Jde jednak o usazeniny pravěkých moří a jednak vyvřelé, kamenité zeminy s vysokým podílem minerálů. Na těchto půdách se usadily odrůdy Ryzlink vlašský, Leányka či Müller-Thurgau z bílých, modré hrozny tu zrají na keřích Merlotu, Pinotu Noir nebo Blauburgeru. Nejvíce se však prosazují zdejší vína na bázi Muškátu Ottonel. Vysoká vyzrálost hroznů v oblasti dává při využití nových postupů ve zpracování velký potenciál pro to, aby se vína z Mátraalji stala přitažlivá pro konzumenty. Z těch, která si již místo na výsluní vydobyla, jmenujme alespoň Mátraaljai Ryzlingszilváni, polosladké víno exotických vůní z nabídky firmy Danubiana Gyöngyös. Németh Winery z místa s názvem Gyöngyöstarján má v sortimentu vydařené Chardonnay a odrůdově čistý Tramín, obé z ročníku ´98. Mátyás Szőke ze stejného místa vyškolil lákavé cuvée Márton napi, scelené z Portugalu a Blauburgeru, daří se mu také připravovat zdařilý Cabernet Sauvignon. Ve sklepě vinařství Szőlőskert v Nagyréde zase objevíte velmi příjemné Pinot Grigio a zdařilé Mátraaljai rosé – to je z Cabernetu Sauvignon - nebo snad ještě vydařenější Nagyrédei rosé na bázi cuvée Cabernet Frankovka.
Když budeme pokračovat jihozápadním směrem a mineme Budapešť, hned za městskými branami vstoupíme do další maďarské vinařské oblasti, do Etyék–Buda. Dvě podoblasti, jež ji tvoří, leží od hlavního města směrem jižně, kde se vinohrady točí okolo jezera Velencei, východně sahají až k městu Bicske, na severu se zastavují u Töku. Asi osmnáct stovek hektarů, které zahrnují, leží převážně na písčito-jílovitých půdách, nedávajících mnoho možností pro pěstování kvalitních hroznů. V podoblasti Etyék jsou nosnými sortami Chardonnay, ryzlinky a Királyleányka, Portugal a Merlot. Buda nabízí zejména Sauvignon, Pinot Blanc či Muškát Ottonel, k vidění jsou i sorty modré, především Cabernety, Frankovka a Pinot Noir.
Mezi vína, jež překročila svou kvalitou hranice oblasti, patří především Chardonnay z produkce Etyéki Kúria v Etyéku. Tam nalezneme i vydařený Sauvignon z ročníku ´99 nebo podmanivou kupáž Etyéki Borbála, složenou z Chardonnay, Sauvignonu a Királyleányky. Hungarovin nabízí cuvée z obou ryzlinků, ale i zvláštní, neotřelou kupáž z místních odrůd Zenit a Zefir. Firma Vinarium připravila Irsai Olivér, svěží a voňavé víno „dámského“ stylu.
Nabídka pro tento týden bude opět z Tokaje. Tokaji Szamorodni ´94 – száraz, Miklós Bene, Bodrog-keresztúr. Víno je barvy přezrálého obilí, lehce opalizující s leskem poněkud zastřeným. Ve vůni dominující hroznovito-odrůdové prvky jsou oživeny „kouřovou“ stopou s minimálním náznakem medových komponent. V chuti postrádá bohaté cukernaté valéry, jakými se pyšní jeho příbuzní. Cukr vykvašený téměř do maxima neovlivňuje chuťovou strukturu, ta stojí na prvcích hroznů, ovšem potlačených pikantním závěrem opřeným o lehký závan dřeva s nepatrnou, ale skutečně téměř latentní stopou po oxidáze. Tento prvek stárnutí je ale negován svěžestí a mladistvým výrazem, dotvořeným kyselinkami ve víně přítomnými. Velice vhodný aperitiv, vyvolávající touhu po jídle téměř ihned po dopití sklenky. Jako samostatné pití je přece jen trochu důrazné, jeho razantní a trochu při zemi jdoucí charakter je nepředurčuje jako víno pro pití při dlouhých debatách nebo přátelských párty. Svůj účel plní právě jako úvodní drink před tabulemi a nejrůznějšími večeřemi.
Víno doplňuje pohled na sortiment tokajských a svým dojmem podtrhuje kvalitu a rozmanitost produkce tokajské oblasti a vysvětluje její věhlas.