Menu Zavřít

Na jedno s loskutákem

5. 11. 2018
Autor: Euro.cz

To nejlepší z Nuslí se koncentruje v Sousedském pivovaru Bašta Proti pražským Nuslím, které řada lidí s oblibou nazývá Hnusle, může mít člověk tisíc výhrad. Z jednoho místa ale pokaždé - ráno, v létě, večer či v zimě - vypadají hezky. Z rohu ulic Sezimova a Táborská, kde funguje restaurace vyhlášená především díky pečeným kachnám, vlastní pekárně a od roku 2007 i svému pivu. Když se tehdy Sousedský pivovar Bašta rozjížděl, nastoupil sem mladý sládek Jan Kroužek. Přišel z Berounského medvěda. A v Nuslích vaří dodnes.

Čtyřikrát týdně. „První varna tady měla objem 200 litrů, ale rychle se ukázalo, že je to málo. Po dvou letech jsme tak instalovali 500litrovou,“ popisuje Kroužek. Že právě vaří, poznáte jednoduše. Táborskou se line voňavý odér horké mladiny.

O jeho pivo byl hned od startu velký zájem, který nepolevil dodnes. Spíš naopak.

Roční výstav se tady pohybuje kolem 750 hektolitrů, což je maximum možného, všechno se vypije v pivovarské restauraci.

Základem je světlý a polotmavý ležák, přes rok je doplňuje dalších dvanáct speciálů. Podle Kroužka si hosté nejvíc oblíbili jeho Pšenici a voňavou Citru.

„Já sám mám radši spodně kvašená piva, ale lidé stále víc vyžadují ta svrchně kvašená,“ vysvětluje Kroužek, jak hledá ideální speciály.

Zatímco pro pivovary je obvykle hlavní sezonou léto, v Baště to mají jinak. Těm špička začíná teď, když Pražáci přestávají jezdit na venkov a přes víkendy zůstávají ve městě.

Melodie kankánu

Jedním z nejhezčích míst v pivnici, kudy se zezadu občas rozlehne pískot místního loskutáka zpívajícího melodii kankánu, je pípa s dlouhou řadou kohoutů. V létě může výčepní podávat pivo oknem na ulici, poslední říjnový den jsem však velmi rád zůstal uvnitř.

Jako první jsem ochutnal zdejší chloubu - světlý Kroužkův ležák. Jde o spodně kvašenou dvanáctku s pěti procenty alkoholu, při jejíž výrobě Jan Kroužek používá svůj styl vaření (prý si hraje s teplotami víc, než bývá obvyklé). Hořkost ležáku dodávají chmelové odrůdy Žatecký poloraný červeňák a Sládek, pivo je velmi svěží se znatelným řízem. Má i vynikající pitelnost.

Sám Jan Kroužek nám pak načepoval i aktuální speciál, kterým byla Nuselská pšenice 14,5°. Pšeničné pivo tu dělá i přes letní měsíce, ale tohle je taková silnější podzimní varianta se šesti procenty alkoholu. Exotickou banánovou vůni provází těžší ovocitá chuť, což ocení nejen dámy. 9

Sousedský pivovar Bašta Táborská 49, Praha 4 Sládci: Jan Kroužek Nabídka: spodně i svrchně kvašená piva a speciály Co doporučujeme: správně řízný Kroužkův ležák Prodej piva: ve vedlejší pivovarské restauraci Otevřeno: pondělí až neděle (11.00 až 24.00)

bitcoin školení listopad 24

O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?