Menu Zavřít

NA JIHU HOUSTNOU JAMKY

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Rozšíření možností pro českého hráče

ebf - tip - debata

Přejedeme–li přechod Nová Bystřice – Grametten, ocitneme se podle turistických prospektů v „nejzdravějším koutu Rakouska . Příznivce golfu ale jistě mnohem více zajímá, že zde od jara příštího roku najde největší koncentraci golfových jamek v blízkosti našich hranic. Golfclub Waldviertel v Haugschlagu, obci asi šest kilometrů vzdálené od hranic, otevře druhé osmnáctijamkové hřiště a změní svůj název na Golfresort Waldviertel. Spolu s veřejnými hřišti v Litschau a Nové Bystřici tady bude k dispozici 54 jamek.
Golfclub Waldviertel byl českými golfovými hráči objeven v minulém roce. „Do té doby k nám přijížděli pouze jednotliví hráči. Impulsem, jenž nastartoval vlnu českých greenfee hráčů, byl turnaj EuroTel Bohemia Tour v roce 1998. Účastníci tohoto turnaje se pak stali nejlepšími propagátory zdejšího hřiště. A tak můžeme konstatovat, že letos více než dvacet procent našich hostů pocházelo z České republiky, říká manažer hřiště Hermann Holbach. Do Haugschlagu nepřijíždějí jen menší či větší skupinky českých hráčů, konají se tu i privátní turnaje a tradičně i dvě velké akce – Meridian Tour a Presidents Masters.
Nápad postavit v těchto místech hřiště vznikl asi před patnácti lety. Iniciátoři projektu si uvědomovali, že tento zapadlý kout Rakouska, kde není žádný průmysl, musí do budoucna vsadit na turismus, k němuž neodmyslitelně patří i golfová hřiště. Při jeho výstavbě nebylo třeba velkých přesunů zeminy, hřiště přirozeně zapadá do krajiny. Není divu, že se stalo jedním z nejkrásnějších v Rakousku a že sem třikrát zavítala se svým turnajem i European PGA Tour.
Velký počet členů a příznivý nárůst hos–tujících hráčů daly popud k adaptaci klubovny, vybudování nového golfového hotelu s 37 pokoji a s nimi i ke stavbě dalšího osmnáctijamkového hřiště. Hotel a nová klubovna slouží návštěvníkům od začátku této sezony. Náklady projektu ve výši asi 80 milionů šilinků (30 milionů bylo využito pro hřiště, zbytek stála výstavba hotelu) jsou financovány z jedné třetiny vlastním kapitálem, a to ve formě komanditního kapitálu, různých forem tichého společenství a též podílnictví kapitálových společností. Cizí kapitál tvoří skupina úvěrů a příspěvků zainteresovaných osob.
Hřiště bylo neoficiálně otevřeno interním turnajem na závěr letošní sezony. Herně bude diametrálně odlišné. Je daleko otevřenější a především asi o 200 metrů delší než to původní. V budoucnu se zejména nejeden hráč zapotí na ně–kolika čtyřsetmetrových par 4 jamkách. Návštěvníci přihlížející z klubové terasy nebudou mít o zábavu nouzi, neboť kolem závěrečného ostrovního greenu je skutečně hodně vody. A pohled na míče padající do vody pobaví – nezúčastněné. Volná hra pro hosty má být na hřišti už od začátku dubna, kromě greenfee na jednotlivá hřiště bude možno zakoupit i greenfee kombinované, platné pro obě hřiště.
„Čeští hráči jsou pro nás důležitou cílovou skupinou. Poloha našeho hřiště (z Prahy a Brna je to sem asi dvě hodiny autem) a pozitivní trend nárůstu hostů z vaší země nás zavazuje k většímu rozšíření nabídky našich služeb. Nebude se jednat jen o golf, náš host bude moci využít v okolí hotelu nově vytyčených běžeckých a mountainbikových tras, jsou tu možnosti pro rybaření a podobně, “ dodává Holbach.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).