Menu Zavřít

Na jižní Moravě si ANO nakonec pláclo s ČSSD. Bez Haška

13. 10. 2016
Autor: ČTK

Koalici v zastupitelstvu má čtyři dny po volbách šest krajů, blízko dohodě je také čtveřice stran ve Středočeském kraji. Na jihu Moravy vítězné ANO v čele trojbloku stran stvrdilo spolupráci s ČSSD, která dostala přednost před lidovci. Hejtmanem se tam má stát lídr ANO Bohumil Šimek, dosavadní hejtman a lídr jihomoravské ČSSD Michal Hašek (ČSSD) by měl být řadovým zastupitelem.

Koalici v Jihomoravském kraji sestaví hnutí ANO, ČSSD, TOP 09 s Žít Brno a Starostové pro Jižní Moravu. Koalice bude mít 34 mandátů z celkových 65. Nová rada kraje by měla být v nadcházejícím čtyřletém období jedenáctičlenná, pět členů včetně hejtmana by v ní mělo mít ANO, čtyři členy ČSSD a po jednom zbývající dva partneři, tedy Starostové pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno. O početních poměrech v radě dnes informoval Šimek.

Krajské předsednictvo a krajský klub zastupitelů ANO včera na společném setkání dalo přednost v jednání o koalici ČSSD před KDU-ČSL, se kterou ANO jako vítěz voleb také jednalo. Podle Malé je však s ČSSD větší programový průnik. Malá uvedla, že k rozhodnutí přiklonit se k ČSSD přispěla jednání v předchozích dnech. „Teď půjde o to najít programové shody a rozdělení gescí,“ řekla. V opozici tak skončí KDU-ČSL, KSČM, ODS, SPD a SPO a Zelení a Piráti.

O gescích, funkcích a dalších podrobnostech se bude jednat v pondělí. „Máme hrubý obrys toho, kdo by měl co mít. Další vyjednávání jsme si ale nechali až na pondělí, kdy pomalu začneme pracovat na koaliční smlouvě tak, aby byla do dvou týdnů hotová,“ uvedl dnes Šimek. ANO projevilo zájem o rozpočet, financování, majetek, investice a chod regionálního rozvoje.

ANO nejprve jednalo o koalici s KDU-ČSL, ale k dohodě ani po několika jednáních nedospěly. Jedním z důvodů mohla být snaha KDU-ČSL získat funkci hejtmana. ANO proto začalo jednat i s ČSSD. I když KDU-ČSL v úterý od snahy o post hejtmana upustila, ANO dalo přednost ČSSD, přestože se před volbami silně vymezilo vůči jejímu lídrovi a hejtmanovi Michalu Haškovi. Podle Malé je podmínkou koaliční spolupráce, že Hašek nebude mít žádnou placenou funkci. Hejtman už dříve prohlásil, že chce ČSSD uvolnit ruce v jednání o koalici a žádnou funkci nepožaduje. Jako neplacený koaliční zastupitel je pro ANO přijatelný.

ANO, které získalo nejvíc hlasů v devíti ze 13 krajů, zatím pro sebe dojednalo hejtmanský post v Moravskoslezském, Olomouckém a Jihomoravském kraji. Bez vítězného ANO vznikly koalice v Královéhradeckém, Pardubickém a Plzeňském kraji. V těchto třech krajích obsadí místo hejtmana ČSSD.


Sledujte povolební vývoj:

Ve Středních Čechách vzniká čtyřkoalice. Jermanová chce být hejtmankou

Dohoda proti ANO v Hradci podepsána. Babišovo hnutí jde do opozice

Koalici mají čtyři kraje, v Plzeňském je další bez vítězného ANO

První dvě koalice jsou na světě. V Pardubicích bez vítězného ANO


Hejtmanem Ústeckého kraje, kde ANO také vyhrálo, by měl podle šéfa strany Andreje Babiše zůstat Oldřich Bubeníček (KSČM). Babišova podpora pro Bubeníčka na místo hejtmana Ústeckého kraje je podle šéfa ANO spojena s tím, že ANO má mít dominantní pozici v krajské radě. Prezident Miloš Zeman „toto velkorysé gesto ocenil“, uvedl na twitteru mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. V zastupitelstvu mají ANO s komunisty dohromady 33 z 55 míst. Babiš připustil, že v Ústeckém kraji jsou tlaky, které by mohly vést i k vytvoření koalice bez ANO.

Vítězná ČSSD v jižních Čechách se na včerejším jednání neshodla s ANO na třetím koaličním partnerovi. ANO navrhlo ODS, což sociální demokraté odmítli. Jednání o koalici tak pokračují, obě nejsilnější strany z krajských voleb dál stojí o vzájemnou spolupráci.

Na Vysočině vítězná ČSSD žádá pět míst v budoucí radě kraje. Základem koalice má být ANO a ČSSD, ve hře je také možnost jejich menšinové vlády s podporou KSČM. O složení krajské koalice by se mělo rozhodnout pravděpodobně v neděli. Očekává se, že hejtmanem bude znovu Jiří Běhounek (za ČSSD), který stojí v čele kraje již nyní.

V Karlovarském kraji jednají o vytvoření možné koalice samostatně vítězné hnutí ANO i druhá ČSSD. ANO se dnes podařilo získat prvního oficiálního partnera, piráty. Podle lídra kandidátky pirátů Josefa Janů je pro tuto stranu spolupráce s ANO lepší cesta než s ČSSD. K většinové koalici v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu to ale zdaleka nestačí. Piráti ve volbách získali ze stran, které se do zastupitelstva dostaly, nejnižší voličskou podporu. Pro vznik většinové koalice potřebuje ANO získat ještě nejméně dalších sedm zastupitelů.

Liberecký kraj zatím koalici nemá, už se ale vyjednává o resortech. Vítězní Starostové pro Liberecký kraj (SLK) preferují čtyřkoalici s druhým ANO, ČSSD a ODS, která by měla v zastupitelstvu pohodlnou většinu 35 mandátů ze 45. S možnými budoucími partnery SLK postupně jedná.


Přečtěte si více o ohlasech a dopadech krajských a senátních voleb


Některé nově zvolené krajské zastupitele zřejmě čeká rozhodování mezi prací v zastupitelstvu a funkcí, kterou nyní vykonávají. Ministerstvo vnitra totiž oznámilo, že zastupiteli budou moci zůstat jen řadoví státní zaměstnanci. Vysoce postavení státní zaměstnanci si mezi funkcemi budou muset vybrat, mohli by ale také požádat o neplacené služební volno. Své stanovisko ministerstvo zveřejnilo kvůli rozporu mezi služebním zákonem a volebními zákony.

ebf - tip - debata

Týká se to čtyř ministerských náměstků a především předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové (za STAN), která byla zvolena do středočeského zastupitelstva. Kandidovat na hejtmanku odmítla, protože hodlá v čele státního úřadu pokračovat. Drábová chce ale zastupitelkou zůstat, „dokud jí to bude umožněno“. „Novější zákon, tedy zákon o státní službě, vykonávání mandátu umožňuje,“ řekl mluvčí STAN Karel Kreml.

Podívejte se na výsledky voleb v jednotlivých krajích:

Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Vysočina, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Moravskoslezský kraj, Zlínský kraj

Výsledky krajských voleb 2016

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).