Menu Zavřít

Na každého (ne)dojde

26. 2. 2010
Autor: Euro.cz

Státní podniky

KL24

Ministr financí Eduard Janota se rozhodl zkontrolovat platy státních manažerů a obsazení klíčových manažerských postů největších státem kontrolovaných firem. Začátkem února pak prohlásil (EURO 6/2010), že se plán netýká České exportní banky (ČEB) a Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP).
Nakonec by ale na oba podniky dojít mohlo. Janota minulou středu týdeníku EURO sdělil, že audit zatím v těchto firmách dělat nechce, ale že se vedení obou společností bude muset bez výjimek řídit zásadami odměňování státních manažerů, jež schválila vláda. Ministr však dodal, že do budoucna by se audit v EGAP a ČEB udělat mohl a že existují i další firmy, o jejichž kontrole uvažuje. O koho jde, nesdělil.
Vedení EGAP a ČEB, která berou statisícové odměny, tedy zatím čekají pouze změny v systému odměňování. Ministr jim určí platový strop, polovinu jejich celkového příjmu by měla tvořit mzda, pětina platu pak bude záviset na tom, jak podnik prosperuje, a třetinu dostane manažer až zpětně po třech až pěti letech, kdy se projeví úspěšnost firmy. Zásady určil Fischerův kabinet pro všechny podniky, kde stát drží minimálně 33procentní podíl.
EGAP i ČEB jsou plně ovládány státem a rozhodují o miliardových zakázkách. V minulosti se politikům do kontroly hospodaření obou podniků příliš nechtělo anebo snahy vyšuměly do ztracena. Na prověření EGAP a ČEB nyní tlačí i ČSSD, jež tvrdí, že audit by se měl týkat všech státních firem bez výjimky.

  • Našli jste v článku chybu?