Menu Zavřít

Na křídlech ČSA

7. 10. 2005
Autor: Euro.cz

CK Fischer

Praha (pp) - Klienti cestovní kanceláře Fischer budou v nadcházející zimní sezoně létat převážně letadly Českých aerolinií (ČSA). Charter Air (dříve Fischer Air), sesterská letecká společnost této cestovky, oproti tomu pronajme jeden ze svých letounů do Itálie a druhý bude létat hlavně pro další menší cestovní kanceláře. Třetí stroj již delší čas létá v Polsku.
Společný mluvčí Charter Air a CK Fischer Dan Plovajko tvrdí, že cestovka svou sestru nepoškozuje, ale musí volit řešení, která budou ku prospěchu jejích klientů. Navíc v zimní sezoně plánuje nárůst počtu prodaných zájezdů o třicet procent a na to by boeingy Charter Airu nestačily. Zato airbusy A321, kterými létá ČSA, mají právě o třetinu sedadel více. Přesto musela být nabídka ČSA pro Fischera mimořádně výhodná. Národní dopravce považuje kontrakt za další krok k pozici lídra trhu charterové letecké dopravy, nicméně příchod Fischera jejich tržní podíl pravděpodobně zvedne ze čtyřiceti pouze na dvaačtyřicet procent. Fischer totiž nejspíš nahradí klienty některých malých cestovek, které od ČSA odejdou jinam.
Průlom by měla přinést fúze ČSA s největší českou charterovou společností Travel Service (TS). Zde však stále probíhá due diligence a začínají se objevovat informace, že z této transakce nejspíše sejde. Naznačuje to i skutečnost, že CK Fischer před uzavřením kontraktu dostala konkurenční nabídku od TS.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).