Menu Zavřít

Na Krymu jde o mezinárodní ozbrojený konflikt, rozhodl soud v Haagu

15. 11. 2016
Autor: čtk/ap

Mezinárodní trestní soud (ICC) rozhodl, že situace na Krymu a v okolí přístavního města Sevastopol se rovná mezinárodnímu ozbrojenému konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem. Kromě toho se zpráva zmiňuje i o možných válečných zločinech konaných v Afghánistánu Američany.

„Informace, které jsou k dispozici, nasvědčují tomu, že se na Krymu a v krymském Sevastopolu jedná o mezinárodní ozbrojený konflikt,“ stojí ve zprávě ICC, kterou publikovala prokurátorka Fatou Bensoudová. „Ozbrojený konflikt vypukl nejpozději 26. února 2014, tedy v době, kdy Rusko bez souhlasu ukrajinské vlády vyslalo na Ukrajinu příslušníky svých ozbrojených sil,“ uvádí se ve zprávě. „Zákon o mezinárodním ozbrojeném konfliktu se bude vztahovat i k období od 18. března, pokud se stále bude jednat o okupaci,“ pokračuje zpráva.

Moskva ukrajinský autonomní poloostrov přes odpor Kyjeva i Západu začlenila do Ruské federace v březnu 2014. Tvrdí, že tak reagovala na vůli tamních obyvatel, z nichž většina má ruské kořeny a v mezinárodně neuznaných referendech se vyslovila pro spojení s Ruskem.

Od září má ICC pravomoci k vyšetřování trestných činů spáchaných od února 2014 v Donbasu a na Krymu. Jelikož Ukrajina neuznává status ICC, musela intervenci mezinárodního soudu schválit ukrajinská vláda. Podle ICC se o ozbrojený konflikt jedná ve chvíli, kdy jeden či více států okupuje jiný stát. Zdali se okupace setkala s ozbrojeným odporem, je podle soudu irelevantní.

Možné válečné zločiny USA v Afghánistánu

Zároveň ICC ve zprávě vyjádřil i podezření týkající se možného mučení podezřelých ze strany CIA a Spojených států amerických v Afghánistánu. „Členové ozbrojených sil USA zřejmě podrobili nejméně 61 zadržených osob mučení, krutému zacházení, urážkám lidské důstojnosti na území Afghánistánu mezi 1. květnem 2003 a 31. prosincem 2014,“ uvádí se ve zprávě.

Zpráva dodává, že agenti CIA mohli podrobit v Afghánistánu, Polsku, Rumunsku a Litvě mučení, krutému zacházení, útokům na osobní důstojnost a/nebo znásilnění mezi prosincem 2002 a březnem 2008 nejméně 28 zadržených.

ICC je první stálý nezávislý mezinárodní trestní tribunál. Sídlí v nizozemském Haagu a jeho úkolem je soudit pachatele zločinů proti lidskosti, genocid a válečných zločinů na celém světě. Může vydávat mezinárodní zatykače a předvolávat účastníky řízení. Pravomoc ICC ale neuznává řada států, mimo jiné Rusko, Spojené státy, Čína nebo Izrael.


Dále si přečtěte:

Generál Pavel: Rusko není rivalem pro NATO, válku nechystá

ebf - tip - debata

Sbližování začíná. Putin chce s Trumpem aktivně spolupracovat

Trump jako štít Ruska před NATO? Moskva v to doufá


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).