Menu Zavřít

Na lovu nových kádrů

20. 2. 2017
Autor: Euro.cz

Poradcem Andreje Babiše se stal bývalý předseda KSČM Svoboda. Šéfa hnutí ANO pravděpodobně podpoří i francouzský prezidentský kandidát Macron

Filmový režisér Jiří Svoboda vždy patřil v umělecké branži k těm nejlevicovějším. Jako druhý polistopadový předseda KSČM se nikdy netajil svým opovržením vůči období divokého kapitalismu 90. let. Bylo to znát i na jeho tvorbě. Po revoluci se nejvíce proslavil snímkem Sametoví vrazi o orlických vraždách.

Nedávno se Svoboda stal poradcem Andreje Babiše. Známý režisér se už delší dobu o šéfovi ANO vyjadřoval velmi pochvalně a bylo znát, že je mu Babišova politika blízká. Tato významná podpora z levicových uměleckých kruhů nezůstala bez odezvy.

Prostě jako Baťa

Babiš Svobodovi zavolal a požádal ho, aby své myšlenky sepsal do dlouhodobé programové vize ANO, kterou chce představit na jaře. Tento dokument má ukázat, jak si favorit podzimních sněmovních voleb představuje život v Česku v následujících letech. První myšlenky od svých externích poradců dává Andrej Babiš právě teď dohromady. Za příklad si chce vzít prvorepublikovou vizionářskou knihu Jana Antonína Bati, který přesně před 80 lety načrtl, jak by měl vypadat stát pro 40 milionů lidí.

Režisér a bývalý komunista Svoboda už přispěl do této vize svými nápady v oblasti školství a kultury. Jeho nové politické angažmá je dalším důkazem o širokém ideologickém rozkročení ANO. Babišovo „liberální“ a „středopravicové“ hnutí se vůbec neštítí ani mnoha levicových myšlenek.

„Ten program by podle mě neměl být pouze ekonomistický, tedy zaměřený výhradně na růst HDP, ale měl by klást důraz více na růst obecné humanitní vzdělanosti“ je přesvědčen Babišův nový poradce Svoboda. V oblasti školství by rád inicioval změnu rámcových vzdělávacích programů.

„Dnešní středoškoláci nejsou schopni pojmenovat některé základní věci, jako je rozdíl mezi gotikou a barokem. Neznají tyto stavby, nikdy je neviděli“ kritizuje české školství režisér a zároveň pedagog na pražské FAMU.

„Školy by se měly více zabývat exkurzemi k barokním a gotickým památkám, ke stavbám Santiniho. Bylo by také dobré, aby byly vypisovány školní soutěže. To by bylo velmi přínosné, protože ten zúžený zájem jen 0 tablety, o cvrnkání na mobilech je důvodem, že jsme svědky poklesu vlastenectví, poklesu orientace lidí v kultuře,“míní filmař, který má velký vliv na podobu vize českého státu z dílny ANO.

Babišův okruh poradců je ale širší, a to 1 v ideologické rovině. V oblasti školství mu dále radí například rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek, který má k levicové politice poměrně daleko. Na rozdíl třeba právě od Svobody se Bek řadí mezi velké kritiky prezidenta Miloše Zemana.

Jihomoravský rektor také důrazně kritizuje porušování lidských práv v Číně.

S obranou a bezpečností pomáhá Babišovi generál Jiří Šedivý, jeden z možných adeptů na příštího ministra obrany po Martinu Stropnickém, který se s největší pravděpodobností stane kandidátem hnutí v prezidentských volbách. Kulturní sféře se v Babišově poradenském sboru věnuje například ředitelka Státního fondu kinematografie Helena Bezděk Fraňková. Čerstvé nápady z podnikatelského prostředí zase přináší nový člen hnutí a majitel výrobce autodílů Brano Group Pavel Juříček, možný budoucí poslanec.

Výraznou tváří z byznysu se má stát také liberecký pekař Josef Bláha, který by se mohl dokonce stát i lídrem kandidátky v Libereckém kraji. Bláha také vystoupí s projevem na nadcházejícím volebním sněmu hnutí, který proběhne na pražském Chodově 25. a 26. února.

Ministři na forhontě

Letošní sněm hnutí bude přitom o poznání významnější než ten minulý před dvěma lety. Je před důležitými sněmovními volbami a v hnutí se vytvořila velká konkurence silných osobností, které mají záj em o ty nejvyšší stranické posty. Do souboje půjdou na rozdíl od minulého sněmu i současní ministři. „Před dvěma lety jsme se po interní debatě s panem Babišem domluvili, že se jako ministři kandidatury do vedení hnutí vzdáme. Bylo třeba dát prostor celostátně méně viditelným regionálním politikům, primátorům nebo poslancům“ vysvětluje ministr životního prostředí Richard Brabec, mimochodem člen hnutí s VIP stranickou legitimací číslo 002.

Letos už Brabec chce post řadového místopředsedy získat. A má velké šance.

Nominace získal z několika krajů včetně svého domovského Ústecka. „Teď je období, kdy je nutné velmi hlasitě říkat, co se nám povedlo, a ministři jsou na forhontě“ tvrdí Brabec. Členové vlády zkrátka patří v období před klíčovými volbami mezi mediálně nejviditelnější postavy ANO, a je proto třeba, aby jejich jméno bylo zřetelně spojeno i se stranickou funkcí. Ten, kdo získá na sněmu post ve vedení hnutí, navíc bude po volbách vyjednávat o nové vládě se zástupci ostatních stran. Zvyšují se i jeho šance v novém kabinetu zasednout.

Tento cíl sleduje i Richard Brabec.

V příští vládě, kde může hrát hnutí ANO vůdčí roli, by se Brabec mohl posunout z ekologického resortu na atraktivnější ministerstvo průmyslu a obchodu. Sám tuto variantu připouští. Podle informací týdeníku Euro se mezi důležitými členy hnutí hovoří i o dalších postavách budoucího kabinetu, který by jako premiér vedl Andrej Babiš. Ministryní financí by se mohla stát dosavadní Babišova náměstkyně pro oblast daní Alena Schillerová, na kterou „šéf“ v současné době hodně spoléhá při ožehavém zavádění elektronické evidence tržeb. Schillerová si Babiše získala zejména svou loajalitou, přestože je na ministerstvu oficiálně odbornou úřednickou náměstkyní, a měla by tedy zachovávat politickou neutralitu.

Babiš bude po volbách patrně naléhat s nabídkou vládního angažmá také na populárního brněnského primátora Petra Vokřála. Ten zatím výzvu ke vstupu do vlády odmítal, podobně jako nabídku stát se za ANO jihomoravským hejtmanem.

V nové Babišově vládě by mohl získat post ministra pro místní rozvoj. Vokřál také kandiduje proti Jaroslavu Faltýnkovi na prvního místopředsedu hnutí. A díky své oblíbenosti u delegátů rozhodně není bez šance.

Šéf ANO se chce na sněmu pochlubit i podporou ze zahraničí. Projev by měl přednést předseda frakce evropských liberálů (ALDE) a bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt. A Babiš dokonce vyjednává o podpoře s Emmanuelem Macronem, favoritem francouzské středopravicové scény v blížících se prezidentských volbách.

Babiš si přeje, aby Macron osobně dorazil na sněm ANO. Vzhledem k horké fázi francouzské kampaně je však pravděpodobnější, že vůdce nové francouzské politické formace En Marche! pošle pouze videopozdrav.

Sněm hnutí ANO

Nominace na prvního místopředsedu

• Jaroslav Faltýnek, šéf poslaneckého klubu

• Jaroslava Pokorná Jermanová, středočeská hejtmanka

• Petr Vokřál, brněnský primátor

Nominace na řadového místopředsedu

• Martin Stropnický, ministr obrany

• Radka Maxová, poslankyně

• Jana Vildumetzová, karlovarská hejtmanka

• Richard Brabec, ministr životního prostředí

• Jan Volný, poslanec

Nominace do zbytku předsednictva

• Ivo Vondrák, moravskoslezský hejtman

• Martin Komárek, poslanec

• Ivan Pilný, poslanec

MMF24

• Radek Vondráček, místopředseda sněmovny

O autorovi| Jan Novotný, novotny@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).