Menu Zavřít

Na Moravskoslezsko čekají miliardy

16. 10. 2009
Autor: Euro.cz

Evropská unie

ebf - tip - debata

Evropská komise uvolnila 26,9 milionu eur pro Moravskoslezský kraj. Peníze přišly na účet ministerstva financí. V letech 2007 až 2013 se nabízí veřejným institucím a neziskovým organizacím ze severní Moravy v přepočtu přes šestnáct miliard korun z EU a téměř čtyři miliardy ze státního rozpočtu.
V současné době Regionální rada Moravskoslezsko odeslala na projekty 1,2 miliardy korun, což je zhruba šest procent celkové částky. Rozjeté jsou však projekty s hodnotou kolem šesti miliard.
„Už byly obnoveny silnice 2. a 3. třídy. Podařilo se nasměrovat fondy na rozvoj letiště v Ostravě nebo rozvoj škol v obcích s 500 až 5000 obyvateli,“ řekl Euro.cz ředitel Úřadu Regionální rady David Sventek.
Žadatelé mohou získat až 92,5 procenta celkových výdajů. Jde o financování z unijních fondů (maximálně 85 procent) a veřejné pokladny (7,5 procenta). V Regionálních operačních programech mohou oprávněně žádat především veřejné instituce. Podnikatelé mohou čerpat jen dotace na rozvoj cestovního ruchu ve výši dvou miliard.
„Máme trojnásobnou poptávku,“ dodává Sventek. Podstata dotací požaduje i spoluúčast a odpovědnost za investiční záměr. Nejprve proto investoři musí uskutečnit alespoň část projektu, aby získali nárok na proplacení.
V případě Moravskoslezského kraje jsou peníze uvolňovány Regionální radou Moravskoslezsko, která získává zdroje z rezervních fondů ministerstva pro místní rozvoj. To se vyrovnává každoročně s ministerstvem financí, jež žádá o poslání alokovaných peněz přímo Brusel.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).