Menu Zavřít

Na nástroje ze Strunalu hrají ve 30 zemích světa, až 85 procent produkce jde na export

28. 6. 2019
Autor: CC BY-NC-ND 2.0: Andy via Flickr

Kdysi byly Luby největším centrem výroby houslí na světě. Slávu tamního nástrojařství nyní oprašuje firma Strunal Schönbach. Na čtyři kontinenty vyváží housle, violoncella, kytary nebo kontrabasy.

Nabitý sál Bohemian National Hall v New Yorku aplauduje výkonu kytarového virtuosa Lukáše Sommera. New York byl letos v lednu jednou ze zastávek na americkém turné mladé české hvězdy. Sommer cestuje po světě s kytarami české firmy Strunal Schönbach, stejně jako další umělci. „Naším nejnovějším přírůstkem je výjimečně nadaný devítiletý houslista Richard Kollert, kterému jsme předali nový nástroj, vyrobený speciálně pro něj,“ říká majitel a výkonný ředitel firmy Strunal Schönbach Lukáš Mikeska.

Ušlechtilé dřevo z hor

Podnik vznikl pod názvem Cremona už před 73 lety a se svými hudebními nástroji s visačkou top kvality postupně dobyl svět. V současnosti vyrábějí housle, violy, violoncella, kontrabasy a klasické kytary.

Mistři hry na housle či kytaru oceňují na nástrojích ze Strunalu především jejich zvuk. Aby byl dokonalý, používá se k výrobě rezonanční dřevo. „Jde o husté dřevo s pravidelnými letokruhy, které dobře přenáší zvuk. Pochází ze stromů rostoucích ve vybraných oblastech v nadmořských výškách nad 900 metrů. Důležité je dlouhodobé a kvalitní sušení dřeva. To u nás zraje mnoho let, u mistrovských nástrojů až třicet,“ popisuje Mikeska.

Nad propastí

Do druhé světové války dosahovala roční produkce houslí v Lubech (tehdy Schönbachu) až 150 tisíc kusů, což byl světový primát. Po vzniku Cremony se zase mohlo městečko na západě Čech za minulého režimu pochlubit jedním evropským prvenstvím. „Společnost byla v té době v Evropě největším výrobcem kytar. Již za bývalého režimu dosahoval náš podnik nebývalých exportních výsledků, dokonce měl filiálku v USA,“ vzpomíná majitel. Název Strunal dostala firma až po privatizaci.

 Dřevo na špičkové housle zraje ve Strunalu až 30 let

Čínská tsunami

Doba úspěchů skončila před patnácti lety a následné turbulentní období ukončil v roce 2016 prodej v exekuci. Novým ředitelem se stal právě mladý právník Lukáš Mikeska a ocitl se v pozici krizového manažera. „Na výsledcích firmy se začaly postupně podepisovat léta bez investic a akcionářské spory. V roce 2016 došlo ke změně majitele a tím i názvu na Strunal Schönbach, vlastnictví firmy je však dodnes stoprocentně české,“ přibližuje nový majitel.

„Asijská konkurence zcela převálcovala Strunal a obdobné firmy v Evropě. Naše tržby jsou dnes ani ne na desetině objemu z roku 2004. Až 95 procent světové produkce hudebních nástrojů se přesunulo do Číny kvůli vysokým nákladům v Evropě a špatné celní politice evropských států,“ říká Mikeska. „Zůstali jen menší výrobci specializovaní na kvalitu a opírající se o silnou značku, kteří bojují o zhruba pět až deset procent trhů. Naši zákazníci z různých důvodů odmítají hrát na nástroje z Číny.“

Klíčový je export

Až 85 procent produkce dnes firma vyváží. „Kromě Austrálie na všechny světadíly. Aktuálně exportujeme do více než 30 zemí,“ připomíná Mikeska. Klíčovými trhy jsou Německo, Kanada, Mexiko či Japonsko. Cílem je posílení pozice v USA a etablování značky v Číně.

ebf - tip - debata

Mikeska chválí spolupráci se státní agenturou na podporu obchodu CzechTrade, která jeho firmě v expanzi na zahraniční trhy opakovaně pomohla. „Spolupráce s CzechTradem je pro nás klíčová. Pomohla nám již v několika teritoriích, například právě v Číně, Mexiku, Polsku a Itálii. Dále spolupracujeme na navázání nových obchodních vztahů v Austrálii, Izraeli a Brazílii. Aktivně se také s agenturou CzechTrade účastníme veletrhů. Díky tomu se nám dostává významné podpory přinášející organizační i finanční úlevu či další služby, jako je tlumočení na místě nebo průzkum trhu,“ dodává Mikeska.

PDF verze červnového čísla magazínu Export a podnikání ke stažení

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).