Menu Zavřít

Na nové varhany pro sv. Víta chybí desítky milionů

20. 12. 2016
Autor: Mladá fronta

Semknout se a podpořit národní kulturní symbol: nové varhany pro katedrálu svatého Víta v Praze. Takový je obsah společného dopisu kardinála Dominika Duky a předsedy Svazu měst a obcí ČR Františka Lukla starostům z celé České republiky. Města a obce by měly podle výzvy přispět symbolickou jednou korunou za každého občana. Na varhany je aktuálně vybráno téměř 15 milionů korun, ani ne pětina z potřebné částky. Poprvé by se nástroj měl rozeznít v roce 2019.

„Kultura národa se pozná podle toho, jak podporuje své kulturní symboly a napříč regiony zajišťuje viditelné národní odkazy i budoucím generacím,“ píše se v dopise.

Podle údajů webu svatovitskevarhany.com je v současnosti v národní sbírce vybráno 14 846 681 korun, což je 16 procent z potřebných 93 milionů korun.

Z iniciativy pražského arcibiskupa Duky byl loni založen Nadační fond svatovítské varhany. Přispívat může kdokoli, převážnou váhu financování vzhledem k částce však ponese církev, firmy a nově by to měla být i města a obce. Například hlavní město Praha už darovalo milion korun.

Přečtěte si o projektu Národní galerie:

Veletržní palác čeká přestavba. Soutěž láká velká jména

Budova Národní galerie v pražském Veletržním paláci

Nové varhany měly být podle původního plánu v katedrále instalovány v roce 2018 u příležitosti 100. výročí vzniku samostatného československého státu. Termín projektu se ale posunul. Nyní se vybírá výrobce varhan, měl by být znám v únoru příštího roku.

„Pořídit nové varhany pro katedrálu sv. Víta považuji za velký přínos pro širokou veřejnost. Vím, že církev o ně usiluje už delší dobu. Pokud se vše podaří, nový hlas by katedrála mohla mít nejpozději v roce 2019,“ říká předseda svazu měst a obcí Lukl.

Dosavadní Mölzerovy romantické varhany z roku 1931 jsou pro katedrálu zvukově nedostačující. Navíc během restaurování nástroje v letech 2000 až 2001 varhanářskou firmou Kánský-Brachtl se naplno ukázala nekvalita prací neodpovídající ani zdaleka standardu výroby té doby a použití veskrze podřadného materiálu na všechny části nástroje.

Čtěte také:

EBF24

Metropolitní plán Prahy dokončí architekt Roman Koucký

Pražské vánoční trhy jsou v desítce nejlepších. Pivo a klobásy mají kvalitní


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).