Menu Zavřít

Na odpolitizování mediálních rad Waltr Bartoš nevěří

18. 8. 2010
Autor: profit

Poslance ODS Waltra Bartoše znají ti, kteří se zabývají médii, dlouho.

Po dvě volební období byl předsedou výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, který měl donedávna v gesci média. Nyní je Bartoš jeho místopředsedou a současně členem výboru volebního. Toho, který se zanedlouho přejmenuje na mediální a převezme mediální agendu.

Výbor pro média, který vznikl místo bývalé Stále komise pro sdělovací prostředky, má mnoho nových tváří. Za jak dlouho se zorientují v mediální problematice?

Nějakou dobu to trvá. Musíte se naučit mediální zákony a naučit neznamená si je přečíst a zvládnout je. Musíte pochopit, co v těch mediálních zákonech je. A člověk se je naučí tím, že se jimi bude zabývat v praxi. To znamená, že se bude scházet s Radou pro rozhlasové a televizní vysílání, s Radou Českého rozhlasu a Radou České televize a bude ten zákon užívat při praktické poslanecké činnosti.

Je v novém výboru více lidí, kteří se médii zabývali už v minulosti?

Řekl bych, že ten výbor je napříč politickým spektrem sestaven docela odborně. Například kolega Vladimír Koníček seděl ve školském výboru, kde se médii zabýval, Vítězslav Jandák byl předsedou mediální komise. Kolegyně Ivana Levá byla v mediální komisi. Tedy ten výbor je odborně fundovaný.

Už víte, čím byste se chtěli prioritně zabývat?

Programové prohlášení vlády i koaliční smlouva hovoří o mediálních zákonech. To je tedy věc, která bude na stole. Myslím ale, že na tahu je teď vláda. Ta musí návrh zpracovat – jsem totiž přesvědčen, že poslanecké iniciativy v takové komplexní oblasti, jako jsou média, by nebyly žádoucí. A čeká nás pravděpodobně velmi závažná debata o mediálních radách, protože někteří kolegové hovoří o nutnosti jejich odpolitizování. Já na to nevěřím. Já věřím v to, že jsou zde zvolení politikové, kteří mají mandát a do určité míry mají mít vliv na obsazování mediálních rad. A pokud to ti politici budou dělat špatně, tak za čtyři roky tam budou jiní. Osobně nevěřím na odpolitizování rad. Myslím si, že to by bylo velmi neprůhledné. K aždý je svým způsobem politicky angažovaná osoba. Zejména ten, kdo jde do takové funkce, jako je radní. A pokud do toho budou vstupovat jasně zvolení politici s daným mandátem, je to průhledné a zřetelné. Pokud tam budou takzvaní nezávislí odborníci, tak to začne být neprůhledné a velmi nezřetelné a může to jít směrem, kterého bych se já i bál.

ebf - tip - debata

Ta debata o radách bude ale nepochybně dlouhá…

Ta debata je dlouhá. Já jsem nastoupil do sněmovny v roce 1998. A debata se vede od roku 2000, kdy byla televizní krize. Tam začala debata, jestli nezávislí odborníci nebo politici. Rozhodně neříkám, že politici mají řídit televizi, to by bylo špatně. Ale politici mají mít vliv na to, jak se obsazují mediální rady. To je naprosto zřetelné a jasné. Ale debata se povede dál. Pokud jde o mě, jsem přesvědčen, že ti, kdo o tom mají rozhodovat, jsou politici s mandátem. Oni mají mít rozhodující vliv. A voliči jim to pak buď spočítají, nebo je pochválí. Nezávislé odborníky nikdo nepochválí, ani jim to voliči nespočítají, a to je to úskalí. A já se velmi bojím toho, že lidé bez odpovědnosti budou mít velké pravomoci. Budou rozhodovat a nikomu se nebudou zodpovídat. A z toho bych měl opravdu obavy.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).