Menu Zavřít

Na ostrově Assateague žijí koně volně s lidmi

5. 4. 2018
Autor: iStock

Když kapitola z románu Gulliverovy cesty ožije a stane se skutečností.

Zdejší koně sice nemluví, ale v divokosti a majestátnosti se hravě vyrovnají těm od Jonathana Swifta. Národní park na ostrově Assateague u pobřeží amerických států Maryland a Virginie vás vrátí do dob dospívání, velkých příběhů a snů o volnosti.

 andieymi | istockphoto.com

O kilometry zdejších pláží se tu kempující rodinky denně dělí právě s koňmi. Ti si na přítomnost lidí zvykli natolik, že se koupou v moři a sluní se na písku v bezprostřední blízkosti.

Na ostrově žije okolo 300 koní, kteří jsou plotem vytyčujícím hranici mezi státy Virginia a Maryland rozdělení do dvou hlavních stád. V rámci nich pak koně tvoří skupinky od pár jedinců až po velká společenství.

 Joesboy | istockphoto.com

Po ostrově se na kolech pohybují strážci parku, takzvaná Pony Patrol. Jsou tu pro ochranu jak koní, tak návštěvníků. Lidské svačiny jsou totiž natolik lákavé, že je koně bezostyšně kradou. Nemají přitom problém podupat vám stan, otevřít přenosnou ledničku nebo si jídlo vyžebrat přímo od vás z ruky. Tyto dobroty nicméně koním nesvědčí a čím bližší je kontakt s člověk, tím větší je riziko, že dojde k úrazu na obou stranách. Proto je namístě být opatrní a dodržovat pravidla.

 rickberk | istockphoto.com

Koně nejsou jedinou předností ostrova. Obdivovat ho můžete ze sedla kola, z auta, výletní lodi nebo z kajaku. Není výjimkou, že místní sem jezdí kempovat i na týden a užívají si zdejší pláže a treky.

Připravte se na všechno

Přibalte si repelent. Ve zdejším bohatém porostu žije hmyz, který si na vás brousí sosáčky. V sezóně je ho tu opravdu, opravdu hodně. Nedejte mu šanci.

Nepodceňte slunce, ani vítr. Počasí na ostrově je nevyzpytatelné. Může vás zastihnout stejně tak vítr, jako se můžete spálit. Nepromokavé oblečení, ale i opalovací krém, sluneční brýle a klobouk jsou nezbytnou výbavou.

Hlídejte si jídlo. A nenechávejte po sobě odpadky. Právě neukázněnost návštěvníků je příčinou koňské dotěrnosti a situací, kdy koně někoho kopnou nebo pokoušou při hledání jídla.

Respektujte hranice. Koně jsou na lidi zvyklí, ale stále jsou to divocí koně. Hřebci mají povinnost chránit teritorium svého stáda a neváhají to udělat. Koně si proto foťte, ale nesahejte na ně a nepřibližujte se k nim.

ebf - tip - debata

Pokud je to možné, vybírejte si. Jděte na pláže, které spravuje národní park, jsou čistší než ty státní.

HLEDEJ ZPÁTEČNÍ LETY PRAHA PHILADELPHIA, MARYLAND HLEDEJ ZPÁTEČNÍ LETY PRAHA WALLOPS FLIGHT CENTER HLEDEJ ZPÁTEČNÍ LETY PRAHA, WASHINGTON

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).