Menu Zavřít

Na palubě chutí

24. 5. 2006
Autor: Euro.cz

Ryby a mořské plody nad vltavskou hladinou

Kdo si potrpí na ryby a designové prostředí, navíc zasazené do romantického rámce Malé Strany, bude pro něj Kampa Fish s vinotékou jistě tou pravou adresou. Posadit se můžete na stylovou plastovou židli v menším salonku či do čalounění, nebo dokonce na „telecí“ pohovku v hlavní části podniku. Jelikož tu podávají především mořské ryby a plody, celý interiér nějakým způsobem evokuje vodní živel a jeho obyvatele, ať už je to šupinovitě stříbřitý nádech na zdech, vznášející se peří racků, osvětlení a další prvky ve tvaru vodních bublin či mramorový člun oddělující uličku od stolů, v neposlední řadě pak dvojice úctyhodných akvárií, v nichž se prohánějí nejrůznější ploutvonožci.
Fasujeme stůl v těsné blízkosti zmíněné pohovky s potahem à la telátko. Při pohledu na promyšlený „look“ obsluhy svědčící o tom, že opravdu nic nebylo ponecháno náhodě, rozpačitě dumáme, zda se barvou oblečení do tohoto dokonale homogenního interiéru vůbec hodíme. Leč nakonec se přece jen usebereme nad jídelním lístkem (rozjařeně vítáme další šlágry do své pomyslné sbírky pofiderních českých ekvivalentů francouzské haute cuisine, například zálivka vinaigrette je i v originálu rodu ženského, na Kampě však zřejmě podle vzoru „hrad“). Venku panuje krásný, téměř letní den a my máme chuť na něco lehkého, logickou volbou jsou proto saláty; volíme je v podobě listů rukoly se sušenými tomaty, bazalkovo-pistáciovým olejem, kapary a papírovým chlebem a mladého špenátu s čekankou, praženým sezamem a letitým aceto balsamicem.
Oba se před námi po chvíli ocitají v bílých porcelánových miskách, jejichž tvar opět evokuje loďku. V prvním případě je přebohatě naplněna snítkami rukoly, sušenými rajčaty, kapary na dlouhých stopkách a kousky tenoučkého papírového chleba. Vzhledem k nestabilní základně je s bárkou poněkud nelehké pořízení, odměnou za akrobatický výkon je nám zato skutečně lahodná chuť čerstvých ingrediencí, již podtrhuje dresink na základě bazalkovo-pistáciového oleje a bezchybná prezentace celé kreace.
Do druhé oválné misky kuchař navršil na větší kousky pokrájené špenátové listy a nudličky čekanky, promíchané s balsamikovou zálivkou a praženými sezamovými semínky. Zelený kopeček korunují dva trojúhelníky z tenkého křupavého těsta s makovým a sezamovým posypem. Tato jednoduchá kombinace nám přináší přesně to, co jsme od ní očekávaly – křupavou a osvěžující dávku vitaminů a vlákniny spolu s výtečnou chutí, jíž dominuje tmavý a nasládlý letitý balsamikový ocet.
Druhé chody nás čekají v kombinaci hřbetů z farmářského králíka opékaných na tmavém másle a rozmarýnu s bramborovými nočky a divokými žampiony, smetanou a sladkým česnekem a parmice nachové dopékané v kerblíkovém másle, se suflovanými brambory, vysmaženou hlívou, špenátem a limetkovým sabayonem.
Králičí cemříček se na nás směje ze středu talíře rozporcovaný do trojice trčících „prstů“, jež šéfkuchař umně svázal plátkem parmské šunky. Kolem dokola je obložen jemnými bramborovými nočky zalitými smetanovou omáčkou s plátky žampionů. Rozloupnuté lusky křehkého hrášku po stranách vytvářejí svěží barevný akcent a spolu s čerstvým tymiánem představují jakousi jarně relaxační zónu talíře. Díky rozmarýnu vynikl jemný charakter bílého masa, které tak bylo zároveň oproštěno od někdy příliš dominantní „králičiny“. Celý pokrm je ukázkou perfektně sladěné kreace, kde se všechny prvky nacházejí v rovnováze, ať už chuťové či vizuální.
Parmice nachová přichází na bílém obdélníkovém talíři včetně červeně zbarvené hlavy a ocasní ploutve (odtud evidentně její přízvisko), v bílém bříšku má dutinku naplněnou listovým špenátem. V levé části talíře nalézáme v černé zapékací misce suflé, obsahující kostičky brambor zapečené se směsí vajec, tenkých plátků rajčat a bylinek. Vedle misky spočívá několik dokřupava osmažených plátků hlívy ústřičné. Celá úžasně vypadající a vonící kreace je obkroužena žlutou nasládlou omáčkou sabaglione a tu a tam pokropena zelenou kapkou pesta. Všechny ingredience se znamenitě doplňují, a přesto nepřehlušují delikátní, nicméně výraznou mořskou chuť pevného bílého masa rybího dravce.
Při výběru dezertu se rozhodneme spolehnout na radu číšníka a objednáváme nevšedně znějící parfait z černého čaje v šampaňském sabayonu s vanilkou a teplými planými višněmi. Vzhledem k tomu, že dvě porce by dalece přesahovaly naše trávicí možnosti, říkáme si pouze o jednu. K našemu překvapení však vzápětí s potěšením konstatujeme, že v kuchyni nám dezert rozdělili. Klobouk dolů před takovou ochotou a pružností vůči rozmaru hosta! Dezert je – jak jinak - i nevšedně naservírován na obřím hranatém podnosu, uprostřed něhož se vyjímá bílá porcelánová miska ve tvaru naběračky s klenutým ouškem. Celá kompozice nám nejvíc ze všeho připomíná jakousi vikingskou přilbici, jejíž rohy tvoří chutná a křupavá oplatka. Čajový parfait stylizovaný do trojice tyčinek má hutnou, smetanově sametovou konzistenci a překvapivě se vyznačuje jemnou nugátovou chutí, která výborně kontrastuje s nadýchaným žlutým sabayonem zaujímajícím kolem něho polohu jakéhosi vodního příkopu, v němž plave několik příjemně nakyslých vypeckovaných višniček. Světácky elegantní vzhled dezertu pak dotváří snítka čerstvé máty spolu s nápaditě tvarovaným biskvitem a spirálovou ozdůbkou z karamelu.
Za své hodování jsme zaplatily celých 2170 korun. Není to jistě málo, ovšem neměly jsme ani v nejmenším pocit špatné investice. Užily jsme si výborného a skvěle prezentovaného jídla v esteticky stimulujícím prostředí (ač ne všechny komponenty jsou naším šálkem čaje), jedinou chybičkou na jinak téměř dokonalém dojmu byla sice profesionální, leč maličko „kožená“ obsluha. Chcete-li však vyrazit „za hranice všedních dní“, aniž byste se trmáceli po přeplněných dálnicích bůhvíkam, neváhejte. Kromě skvělého jídla zde mají i dobře zásobenou vinotéku, a dokonce i výběr „rozlévaných“ vín je velice slušný.

Restaurant Kampa Fish U Lužického semináře 42,110 00 Praha 1
tel.: +420 257 531 799
e-mail: info@kampafish.cz, www.kampafish.cz Otevírací doba: denně 11.00–24.00
Počet míst: 86, letní zahrádka: 80
Druh kuchyně: mezinárodní s důrazem na ryby a mořské plody
Platební karty: všechny běžné
Jazyková vybavenost personálu: angličtina
Země původu nabízených vín: Česká republika, Francie, Rakousko, Německo, Austrálie, Chile, Španělsko, Itálie

VALUE FOR MONEY 9/10
+ špičková kuchyně a nápaditá prezentace
- nesmyslná nabídka výhradně importované, a tudíž předražené minerálky

Hodnocení restaurace: Atmosféra, pohodlí, estetika: 9 bodů z 10
Prostírání: 10 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku: 10 bodů z 10
Chování personálu: 8 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů: 20 bodů z 20

Celkem: 57 bodů z 60

bitcoin_skoleni

Výběr z jídelního lístku: Mušle sv. Jakuba z Kalifornie, gratinované v grapefruitovém másle se šalotkovým džemem, rukolovým salátem a kešu vinaigrettem 395 Kč
Foie Gras de Canard, opékaná kachní játra na křupavé soli, listy polníčku s Calvados želé, skořicí a sorbetem z fíkových povidel 395 Kč
Okouník nilský, pečený na másle se šafránovým rizotem, listy houslové hlavy a rukoly v jemné humrové pěně 465 Kč
Daňčí hřbet pečený na jalovčinkách a seně, levandulový nákyp se švestkami, karotkový konfit a zvěřinové glacé 395 Kč
Hřbety z farmářského králíka opékané na tmavém másle a rozmarýnu, bramborové nočky s divokými žampiony, smetanou a sladkým česnekem 425 Kč
Plate de Mer, obří mořská fauna na ledové tříšti 1890 Kč
Čokoládové trio naší šéfkuchařky 235 Kč
Parfait z černého čaje Earl Grey v šampaňském sabayonu s vanilkou a teplými planými višněmi 255 Kč

Výběr z vinného lístku: Merlot, Chateau Dowina, ing. Michlovský, pozdní sběr, 2002 895 Kč
Shiraz-Cabernet, Koonunga Hill, Penfold´s, Austrálie, 2003 1050 Kč
Martinenga Barbaresco, „Camp Gross“, Itálie, 1986 11 500 Kč
Herencia La Montesa, Palacios Remondo, Rioja, Španělsko, 2002 1390 Kč
Malbec Reserva, Bodega Lurton, Argentina, 2003 1050 Kč
Sauternes, Chateau d´Yquern, 1er G.c. Classé Supérieur, 1997 25 000 Kč
Bordeaux, Chateau Petrus, Pomerol, 1996 63 500 Kč

  • Našli jste v článku chybu?