Ve velké výrobně strávil téměř padesát let, výzva pracovat v minipivovaru jej v roce 2010 dokázala „nakopnout“: „Tady si s výrobou dokážu lépe pohrát.“ V pivovarské restauraci Na Rychtě se leskne čerstvě vypulírovaná měděná varna, ročně v ní navaří zhruba tisíc hektolitrů.
„Naprostá většina z toho, zhruba 75 procent, je světlý ležák Mazel,“ popisuje Rottenborn. Svá piva jinam nedodává, chce mít přehled o tom, jak výčepní s jeho výrobky zacházejí. „Zařízení tady kontrolujeme několikrát týdně. Když chcete mít čisto, musí být na pípě velký protoč, do čehož se většině výčepních v jiných restauracích nechce,“ krčí rameny.
Nedávno rozšířili sklep o další tank.
A šlo o titěrnou práci - nádoba se musí skládat a svařovat až v podzemí, protože ji nedokázali úzkými chodbami historické budovy protlačit. Díky vyšší kapacitě teď může Rottenborn celoročně vařit pšeničnou Ústeckou rychtářku. Je to klasický pšeničný weizenbier, který voní sladem, v kyselkavé chuti se míchá hřebíček s banánovým odérem. Přestože lehká pšeničná piva mají hlavní sezonu především v letních měsících, Ústecké rychtářce na pitelnosti neubírá žádné roční období.
Světlý ležák Mazel 12° je zase pivo silně vonící po chmelu, v ústech se prezentující správně vyladěným řízem, ostrou chutí a výraznou hořkostí, která zůstává dlouho po dopití. Korunuje jej i dobrá pitelnost. •
Pivovar Na Rychtě Klášterní 75/9, Ústí nad Labem Sládek: Jaroslav Rottenborn