Menu Zavřít

NA SEKYRU ANO, ALE JAK HLUBOKO?

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

R o z p o č e t     v     P a r l a m e n t u

Při reparátu v Poslanecké sněmovně předloží vládní tým Miloše Zemana návrh státního rozpočtu s deficitem 38,05 miliardy korun. Kabinet si však kryje záda a předem počítá s tím, že schodek se dá snížit až na 32,5 miliardy.

V první verzi vládního návrhu, kterou parlament v půlce října zamítl, převyšovaly výdaje příjmy státu o celých 27,6 miliardy korun, nyní to má být ještě o jedenáct miliard více. Ministři totiž doslova poslechli poslance a nezapočítali do příjmů budoucí výnosy ze zvýšených spotřebních daní, odpadla i téměř šestimiliardová suma, kterou státu mělo přinést zvýšení sazeb na sociální pojištění.

Vláda však zároveň koketuje s tím, že je možné přerušit první čtení zákona o rozpočtu, počkat na schválení daňových zákonů a poté předložená čísla ještě pozměnit. Nová varianta částečně mění i dosud navržené výdaje. Objeví se v nich třeba dvě a půl miliardy korun nutné na úhradu úroků z dluhopisů, jimiž se bude krýt ztráta Konsolidační banky. Protože vláda přehodnotila makroekonomické odhady, například růst inflace ze 7,8 na 6,9 procenta, ušetří se na výplatě důchodů, a to téměř tři miliardy korun. Penze se příští rok nezvýší dvakrát, ale jenom jednou, nejspíše v dubnu. Druhá valorizace, zamýšlená původně na listopad, se odsune do roku 2000. V pozdějším termínu se bude zvyšovat i částka životního minima, od níž se odvíjí výplata prakticky všech sociálních dávek. Více spořit však budou zřejmě muset i resorty, šéf státních financí předpokládá, že by to mohlo být pět až deset miliard korun. Nátlak na ministry je očividně vstřícný krok k získání podpory lidovců: „Deficitní hospodaření lze v kontextu se současnou ekonomickou situací do jisté míry tolerovat, jde ale o strukturu výdajů, a neinvestiční lze vždy snižovat. Pokud vláda neprojeví dostatek vůle, rozhodně nebudeme její návrh tolerovat, uvedl ekonomický expert KDU-ČSL Miroslav Kalousek.

Lidovce se vláda bude snažit přesvědčit i podrobným soupisem prorůs-tových investic. Tvrdí přitom, že třeba jedna koruna vydaná ze státního rozpočtu na dopravní infrastrukturu přinese pro růst ekonomiky dvě koruny a padesát haléřů, v případě bytové výstavby stejná částka znamená efekt pěti korun a padesáti haléřů.

ebf - tip - debata

Částkou 472 milionů korun bude kapitálově posílen EGAP a výše dotace stačí na pojištění vývozu za více než šest miliard korun. Další miliardu obdrží Česká exportní banka. Tyto prostředky umožní podporu exportu v rozsahu zhruba sedmnácti miliard korun a navíc - banka bude schopna vytvářet rezervy, opravné položky a navýšit základní jmění.

Místopředseda rozpočtového výboru Michal Kraus (ČSSD) tvrdí, že takto upravený plán státních financí bude přijatelný pro nejméně další dva opoziční poslanecké kluby. „Vláda pochopila, že jedna věc je rozpočet sestavit, a druhá prosadit ho ve sněmovně, konstatoval Kraus, který se do posledního momentu snažil místopředsedu vlády Pavla Mertlíka přesvědčit, že státní rozpočet by měl být vyrovnaný.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).