Menu Zavřít

Na sestupné spirále. Američtí energetici vytáhli proti domácím solárním elektrárnám

24. 7. 2017
Autor: Martin Pinkas

Lobby amerických energetických společností vyrazila do boje proti takzvanému net meteringu, tedy formě podpory energie z obnovitelných zdrojů, kdy majitelé solárních panelů mohou prodávat svojí energii zpět do sítě. Energetickým společnostem tak klesají zisky a musejí zdražovat, čímž ale přicházejí o klienty, kteří se raději rozhodnou pro nákup solárních panelů. Ze sestupné spirály tak pro energetiky není úniku.

Energetické společnosti po celých Spojených státech vytvářejí lobbistické skupiny a financují kampaně, jejichž cílem má být zákaz nebo alespoň významné omezení net meteringu. Největší z těchto organizací je Edison Electric Institute, který sdružuje stovky členů, kteří působí po celých Spojených státech a dodávají elektřinu 220 milionům Američanů. Podle této organizace net metering drží firmy ve „spirále smrti“.

Spirálu roztáčí zvyšující se počet uživatelů sítě, kteří využívají metering. Společnosti tak prodají méně elektřiny a navíc musí přebytečnou energii vykupovat. Klesají jim tím zisky a náklady, které jsou potřeba na údržbu a rozvoj přenosové sítě jsou děleny mezi méně zákazníků. To žene ceny elektřiny nahoru. V reakci na růst cen přechází více uživatelů k alternativním zdrojům energie, zejména k net meteringu. To zvyšuje ceny ještě více.


V Česku může být přes milion zdrojů energie. Střešní panely a mikrokogenerace zažívají boom

ilustrační foto


Kromě ohrožení své existence a problémům s udržitelností rozvodné sítě argumentují společnosti i nespravedlností tohoto způsobu obchodování. Mnozí uživatelé si podle nich nemohou dovolit nebo instalovat vlastní solární panely. Na tuto skupinu uživatelů dopadají nejvíc zvyšující se ceny.

Miliony na volební kampaně

V Indianě patří energetické společnosti mezi největší přispěvatele na volební kampaně. Jejich přízni se těší zejména republikánští kandidáti. V posledních čtyřech volbách společnosti na kampaň přispěly více než třemi miliony dolarů. Podle listu The New York Times má energetická lobby velký vliv na podobu připravovaných zákonů. Letos na jaře byl v Indianě přijat zákon, který povede ke konci net meteringu v tomto státě.

Jen loni na Floridě utratily energetické společnosti přes 21 milionů dolarů na podporu neúspěšného referenda, které mělo zakázat přeprodávání elektřiny a pronájem solárních panelů. Arizona v prosinci loňského roku snížila výkupní ceny a omezila trvání výhodných tarifů. Havaj a Maine postupně net metering ukončují, nebo ho již zakázaly.

Net metering v Česku
ČEZ nabízí majitelům domácích solárních elektráren slevu na nákup elektřiny. Ta se vypočítává na základě množství energie vrácené do sítě.
Bohemia Energy od svých zákazníků vykupuje vyrobenou elektřinu za aktuální velkoobchodní ceny

Aktivity energetické lobby vytváří značnou nejistotu na trzích ve státech, kde je ještě metering používán. Zároveň také utlumuje zájem ve státech, kde ještě nejsou solární panely běžně rozšířeny. Lidé nechtějí investovat do nejistého projektu, který může být v následujících letech zakázán.

Lobbistův splněný sen

Asi největším úspěchem Edisonova institutu bylo jmenování jeho bývalého viceprezidenta Bryana McCormacka do funkce šéfa kanceláře ministra energetiky Ricka Perryho. To z něj prakticky dělá druhého nejmocnějšího muže ministerstva. Jedním z jeho prvních úkolů ve funkci bylo zpracování studie o nejvhodnějším energetickém mixu. Podle webu Energyandpolicy.org bude McCormack pravděpodobně rozhodovat o financování a grantech pro projekty zelené energie.

Přesto trh se solární energií roste. Podle listu the Guardian loni vzrostlo množství vyrobené elektřiny ze slunce o polovinu. Přispěl k tomu rozvoj zejména ve Spojených státech a Číně. Ta se stává lídrem na poli zelené energie. Jen loni Čína instalovala solární panely o výkonu 34 gigawattů. To je téměř polovina nově instalované celosvětové kapacity a více než dvojnásobek té americké. Čína se navíc hlásí k závazkům vyplývajícím z pařížské dohody.

MMF24

Dále čtěte:

Česko opět podpoří zelenou energetiku. Ale jen z unijních peněz

Nadměrné zisky českých solárních baronů? Podle Bruselu mýtus

Tvrdý úder na solár. Stát chce dál omezovat miliardy pro fotovoltaiku

Ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).