Menu Zavřít

Na Slovensku byl zavražděn investigativní novinář. Pravděpodobně kvůli své práci

26. 2. 2018
Autor: facebook.com/jan.kuciak

Nejpravděpodobnějším motivem vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka byla jeho investigativní novinářská práce, řekl dnes na tiskové konferenci v Bratislavě policejní prezident Tibor Gašpar. Kuciak se stal obětí vraždy spolu se svou partnerkou ve svém bydlišti. Slovenská vláda vypsala odměnu milion eur (přes 25 milionů korun) za informace, které přispějí k dopadení vraha.

„Nejpravděpodobnější verzí je, že to (vražda) souvisí s jeho novinářskou prací,“ řekl Gašpar s odvoláním na obhlídku místa činu. Dodal, že případ policie vyšetřuje jako úkladnou vraždu, tedy dopředu naplánované zavraždění novináře. Detaily o průběhu vyšetřování či okolnostech vraždy neuvedl.

Gašpar řekl, že oběti byly zastřeleny, každá jednou ranou. K vraždě podle něj došlo v období od čtvrtku do neděle, kdy byly nalezeny tělesné ostatky obou lidí. Zbraň na místě neštěstí policie nenašla, kriminalisté v souvislosti s případem také nikoho nezadrželi. Policisté bydliště novináře kontrolovali v neděli pozdě večer na žádost matky jeho přítelkyně, která nebyla schopná se spojit s dcerou.

Slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár upozornil, že s ohledem na časový odstup od pravděpodobného termínu vraždy po nalezení těl obětí se vyšetřování zkomplikovalo. „Jsme ve skluzu. Skutek se zřejmě stal ve čtvrtek večer,“ řekl Čižnár novinářům. Dodal, že prokuratura se zabývá také případem možného vyhrožování jiné novinářce.


Za analýzou si stojím, říká kritik rozhlasového novináře Kroupy

Jan Křeček


Investigativní novinář Tom Nicholson listu Denník N řekl, že s Kuciakem si minulý týden psal o podezření, že pravděpodobně italská mafie na východním Slovensku zneužívá peníze z evropských fondů, a to prostřednictvím fingovaného pěstování rostlin v biokvalitě. Kuciak podle něj pracoval na případu skupiny, která byla pravděpodobně propojena s kalábrijskou mafií 'Ndrangheta.

Kuciak se jako reportér online portálu Aktuality.sk věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica. Psal také o kontroverzním podnikateli Mariánu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval.

Loni Kuciak na sociální síti podle médií napsal, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi. Policie oznámení uzavřela s tím, že nešlo o trestný čin a ani o přestupek.

Kočner nyní televizi Joj řekl, že novináři nevyhrožoval, o jeho trestním oznámení dosud nevěděl a že se s ním osobně potkal pouze na jedné tiskové konferenci. Tvrdil také, že novináři prostřednictvím e-mailů v minulosti opakovaně odpovídal na jeho dotazy.

V Česku byl novinář kvůli práci zavražděn v roce 1992
- V České republice je nejspíše jediným známým případem, kdy byl kvůli své práci zabit novinář, vražda Václava Dvořáka z dubna 1992. Podle výsledků policejního vyšetřování, zveřejněných v roce 2006, za ní stál kontroverzní podnikatel František Mrázek, o jehož aktivitách sbíral někdejší opravář Dvořák informace. Ty dával i dalším novinářům, kteří je zveřejňovali v celostátních médiích. Dvořáka v jeho domě v Kostelci nad Černými Lesy zastřelil podle detektivů Bohuslav Hájek, jehož služby Mrázkovi zprostředkoval Antonín Běla, další z již mrtvých bossů. Hájek později zmizel, pravděpodobně byl také zavražděn.
- Známá je i kauza kolem přípravy vraždy novinářky Sabiny Slonkové. V létě 2002 policie odhalila plán na zavraždění Slonkové, za kterým stál bývalý generální sekretář ministerstva zahraničí Karel Srba. Důvodem chystaného činu byly údajně články, ve kterých Slonková poukazovala na Srbovy podezřelé praktiky na ministerstvu. Soudy nakonec Srbu poslaly na 12 let do vězení, s mnohaletými tresty odešli od soudu i lidé, kteří se na vraždě měli podílet. V roce 2010 soud v Plzni vyhověl Srbově žádosti o podmínečné propuštění.

„Při vší úctě k novinářům nebudu dnes vést polemiku, zda policie neudělala něco, co měla udělat. To není na místě,“ reagoval Gašpar na novinářský dotaz, zda kriminalisté dostatečně vyšetřovali podezření z daňových podvodů, o kterých novinář psal.

Podle Gašpara policie v současnosti neposkytuje ochranu žádnému novináři. Dodal ovšem, že vybraným redaktorům policisté zajistí ochranu jejich bydliště hlavně v noci a že je pravděpodobně také vybaví zařízením na rychlé přivolání pomoci.

Vydavatelství Ringier Axel Springer, který provozuje portál Aktuality.sk, v reakci uvedl, že existuje podezření, že zastřelení novináře a jeho partnerky souvisí s investigativní práce novináře. Sedmadvacetiletý Kuciak pracoval pro vydavatelství tři roky.

Politici vraždu odsoudili

„Pokud by se ukázalo, že smrt investigativního reportéra souvisela s jeho novinářskou prací, šlo by o bezprecedentní útok na svobodu tisku a demokracii na Slovensku,“ napsal v prohlášení slovenský premiér Robert Fico. Dodal, že zmiňovanou vraždu dvou mladých lidí a všechny podobné případy je třeba co nejdříve vyšetřit, odhalit pachatele a potrestat je.

Andrej Babiš na sociální síti napsal, že odsuzuje násilí proti novinářům. „Jestli se potvrdí, že to souvisí s jeho prací, je to šílené. V životě by mě nenapadlo, že se něco podobného může v roce 2018 na Slovensku stát,“ uvedl Babiš k vraždě Kuciaka.

„Chladnokrevná vražda mladých lidí je otřesným činem, který musí být potrestán. Musíme co nejrychleji najít ty, co to udělali, a zajistit bezpečnost všech novinářů,“ napsal v prohlášení slovenský prezident Andrej Kiska.

Vláda nabízí odměnu milion eur

Slovenská vláda vypsala odměnu milion eur za informace, které přispějí k dopadení vraha, řekl Fico. „Budeme přijímat i anonymní podání. Cokoliv, co může přispět k dopadení pachatele nebo pachatelů úkladné vraždy, bude velmi cenné,“ uvedl. Dodal, že případ bude vyšetřovat tým složený ze zástupců prokuratury, ministerstva vnitra, policie i slovenské tajné služby SIS.

Vražda pobouřila špičky EU i světová média

„Jsem šokován vraždou novináře v EU. Žádná demokracie nemůže přežít bez svobodného tisku, a proto si novináři zaslouží respekt a ochranu,“ uvedl první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. „Spravedlnost musí být nastolena,“ zdůraznil.

Jeho kolega, slovenský místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič novinářům sdělil, že je vraždou dvou mladých lidí hluboce otřesen. „Jejich smrt nesmí nikoho nechat lhostejným, protože svoboda slova musí být nedotknutelná. Potrestání tohoto činu je morálním imperativem pro zdraví celé společnosti,“ uvedl Šefčovič.

Český ministr zahraničí Martin Stropnický v Bruselu po dnešním jednání ministrů zahraničí zemí EU řekl, že případ ho „velmi zaskočil“. Pevně prý zatím věří, že nebudou potvrzeny spekulace, podle nichž byla důvodem investigativní práce zavražděného novináře. „Já pevně věřím, že to byla jen nějaká lidská tragédie,“ poznamenal Stropnický. Neumí si prý představit, že by současné Slovensko bylo státem, který by „nějaké problémy s novinářem“ řešil tímto způsobem.

Organizace Reportéři bez hranic (RSF) odsoudila vraždu investigativního novináře a vyzvala úřady k potrestání pachatelů. Připomněla, že Kuciak se zaměřoval na případy daňových podvodů velkého rozsahu. „Znovu byl v EU zbaběle zavražděn investigativní novinář,“ uvedla Pauline Adèsová-Mévelová, vedoucí pobočky RSF pro EU a Balkán.

ebf - tip - debata

Podle RSF je to v EU za posledních deset let popáté, co byl zavražděn žurnalista: po loňském zavraždění Daphne Caruanové Galiziové, masakru sedmi žurnalistů časopisu Charlie Hebdo v lednu v Paříži, zastřelení řeckého novináře Sokratise Guiolase v roce 2010 a zavraždění chorvatského žurnalisty Iva Pukaniče výbuchem bomby v roce 2008. Organizace také připomněla, že na žebříčku svobody tisku, sestaveném RSF loni, se Slovensko nachází na 17. příčce, po poklesu o pět míst v předchozím roce.

Čtěte také:

Lidé v Zemanově volebním štábu fyzicky napadli novináře

Po roce volný. Ankara propustila německo-tureckého novináře Yücela


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).