Menu Zavřít

Na šunku i do termálu

8. 9. 2010
Autor: Euro.cz

Rakousko má širokou nabídku i na podzim

Pro české turisty se Rakousko v posledních letech stalo oblíbeným místem dovolené – jen loni sem zamířilo přes 555 tisíc Čechů, kteří zde strávili téměř dva miliony nocí. To znamená meziroční nárůst o deset procent. Přestože Rakousko zůstává stále synonymem lyžování, stále více objevujeme kouzlo této země i v období, kdy není pokryta sněhem. A to platí i pro konec léta a podzim.
Na nejvyšší vrcholy se v září a v říjnu sice již pomalu snáší sníh, ale v údolích je stále ještě příjemně a koná se zde řada akcí kulinářského charakteru. Například v St. Johannu v Tyrolsku se v rámci knedlíkové slavnosti Knödelfest můžete posadit k nejdelšímu knedlíkovému stolu světa, který měří 300 metrů, a vychutnat si výrobky 18 mistrů knedlíkářského řemesla. Ti během pouhých osmi hodin vyrobí na 25 tisíc knedlíků. Ve Vorarlbersku se zase koná několikatýdenní sýrový festival KäseHerbst, spojený s návštěvami salaší a ochutnávkami jejich v létě nashromážděné sýrové produkce. Lákavou nabídku si pro své návštěvníky přichystali i korutanští horalé, kteří kromě sýra nabízejí také špek, nudle, polentu a mošt, přičemž v této spolkové zemi se konají speciální trhy s těmito pochutinami. Obzvlášť bohatou nabídku má i Štýrsko, zejména jeho jihovýchodní část, někdy přezdívaná rakouské Toskánsko. A to nejen kvůli nabídce zajímavých vín, ale i ovocných destilátů, skvělé šunky a také zajímavých kreací z národní plodiny – dýně. Zmiňujeme-li víno, nelze zapomenout na Burgenland a Dolní Rakousko, které rovněž nabízejí nepřeberné množství akcí.
Ovšem Rakousko na podzim není jen jídlo. Salcbursko si například přichystalo jazzový podzim, který uvítá takové hudební osobnosti, jako je pětinásobný držitel ceny Grammy Terence Blanchard, známá operní diva Jessye Normanová či uznávaná jazzová zpěvačka Dianne Reevesová. A kdo si chce naopak od shonu, který často kulinářské i kulturní festivaly přinášejí, odpočinout, tak lze doporučit lázně. K těm nejzajímavějším a nejmodernějším patří ty ve Štýrsku, kde nedaleko sebe najdeme hned pět lázeňských obcí: Bad Waltersdorf, Bad Blumau, Bad Gams, Bad Radkersburg a Bad Gleichenberg.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).