Menu Zavřít

NA TŘI DÍLY!

25. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Microsoft

SAN FRANCISCO (ČTK) – Soudce Thomas Penfield Jackson, který rozhoduje ve věci antimonopolní žaloby americké vlády proti softwarové společnosti Microsoft, ohromil minulou středu myšlenkou, že vládou navrhované rozdělení firmy na dvě části (EURO 46/1999) by nemuselo být dostatečné, a naznačil možnost vzniku tří oddělených firem.

„Rozdělení na dvě části v důsledku vytvoří dva oddělené monopoly, řekl soudce Jackson při středečním soudním stání. Za „vynikající přitom označil dokument, který pro soud vypracovaly dvě odvětvové asociace. Ty navrhují oddělit do nezávislé firmy i aktivity kolem internetového vyhledávače Internet Explorer.

Návrh odvětvových sdružení však analytici považují za velmi drastické řešení, protože společnost, která by měla jen vyhledávač, by brzy musela z podnikání odejít. Dominantní na trhu browserů by se totiž stala America Online s nedávno koupeným vyhledávačem Netscape.

ebf - tip - debata

Soudce minulou středu výrazně urychlil vyšetřovací proces, když odmítl snahy Microsoftu prodloužit projednávání o další měsíce a vyhlásil, že již žádné další postupy v procesu neplánuje. Vládní stranu ještě požádal, aby předložila technickou revizi svého návrhu nápravných kroků s přihlédnutím k otázkám vzneseným při středečním stání. Microsoft má do tohoto úterý na revizi odpovědět a krátce poté pozorovatelé očekávají, že bude vyneseno rozhodnutí o jeho dalším osudu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).