Menu Zavřít

Na útěku z Číny

3. 6. 2004
Autor: Euro.cz

Tchaj-wan chce do pěti let vybudovat obchodní a logistické centrum

Společnost Shinih Enterprise nabízí tkaniny na podlahu od koberců až po předložky do koupelny. Továrny má v Číně, ve Vietnamu, v Thajsku a ve Spojených státech. „Chtěli bychom začít obchodovat i v Evropě. Zatím budeme exportovat hotové výrobky, později možná budeme uvažovat i o založení továrny. V Praze jsme již hovořili se dvěma distributory, kteří by o spolupráci s námi měli zájem,“ říká Susan Tian, asistentka manažera firmy Shinih Enterprise. Uchytit se v Evropě mají zájem i další tchajwanské společnosti. Tchajwanská vláda dokonce chce, aby v některé východoevropské nebo středoevropské zemi vzniklo jakási obchodní a logistické centrum tchajwanských společností. Velké šance má i Česká republika.

Přílišná závislost.

Důvodem, proč se jeden z asijských tygrů obrací na Evropu, je přílišná závislost tchajwanské ekonomiky na Číně. Levná pracovní síla, nízké výrobní náklady, trh s více než miliardou lidí a v neposlední řadě i stejný jazyk, to vše lákalo tchajwanské firmy zakládat továrny a obchodní zastoupení v Číně. Oficiální údaje hovoří o tom, že tchajwanské firmy doposud investovaly do nejlidnatější země světa 70 miliard dolarů. Ekonomové ale předpokládají, že ve skutečnosti je tento údaj podstatně vyšší. „Odhaduji, že tato částka již přesáhla sto miliard dolarů,“ říká Čchen Š´-meng, jeden z předních tchajwanských politiků a ekonomů. V Číně dnes působí více než 50 tisíc podnikatelů z Tchaj-wanu. „Kolem 70 procent IT průmyslu v Číně kontrolují tchajwanské firmy. To je samozřejmě příliš riskantní,“ říká Paul Jwo, tajemník odboru zahraničního obchodu na ministerstvu hospodářství. Tchajwanské vedení se domnívá, že pokud by došlo k nějaké politické krizi, pekingská vláda by zřejmě nesáhla na majetek velkých nadnárodních společností. „Problémem ale je, že velké procento z celkového objemu tchajwanských investic pochází z malých a středních podniků. Ty vzhledem k nedostatku ekonomické síly mohou být čínskou vládou velmi jednoduše zmařeny. Slyšel jsem již o mnoha takových případech. Lidé si založili podnik v Číně, a po několika letech se vrátili na Tchaj-wan s tím, že přišli o vše,“ tvrdí Čchen.

Z Asie do Evropy.

Tchajwanská vláda proto podporuje společnosti, aby více diverzifikovaly svá odbytiště a hledaly nové trhy. „Ve Vietnamu je dnes kolem dvou tisíc firem z Tchaj-wanu, početné je také zastoupení v Indonésii a v Malajsii,“ říká Jwo. Nyní se snaží uspět v Evropě. „Pokud bych si mohl vybrat, ve které zemi investovat, zvolil bych Slovensko, protože není ještě tak rozvinuté jako Česká republika a je tam více příležitostí. Je to ale můj osobní názor. Hodně společností volí pro své evropské působiště Českou republiku,“ říká Jwo. Vláda by rovněž chtěla, aby obchodní a logistické centrum tchajwanských firem vzniklo v některé ze zemí střední či východní Evropy během pěti let. „Chceme z tohoto centra propagovat naše výrobky nejen do zemí Evropské unie, ale i například do Rumunska nebo Bulharska,“ tvrdí Jwo. Šance stát se obchodní křižovatkou má i Česká republika, hlavně díky své výhodné poloze a členství v EU.
Paul Jwo ale dodává, že záležet bude na konkrétních investičních podmínkách, které zahrnují daňové úlevy včetně zamezení dvojího zdanění a výstavbu průmyslových zón. „Uvažujeme také, že postavíme školu. To jsme již udělali například v Číně, ve Vietnamu nebo v Malajsii,“ tvrdí Jwo.

Známé Česko.

České republika není pro tchajwanské společnosti neznámou destinací. Tchajwanci zde proinvestovali již bezmála čtvrt miliardy dolarů. První objevil Česko textilní velikán Hualon, který původně uvažoval ještě o Polsku a Rusku. V roce 1995 zakoupil majetek po zkrachovalé textilce Cottex Hronov a založil zde společnost Textonnia. V roce 1997 otevřely Aerospace Industrial Development Corporation (AIDC) s Aerem Vodochody společný podnik IBIS Aerospace na výrobu malého dopravního letounu. Celkové investice jsou odhadovány na 60 milionů USD. Již před třemi lety byl zahájen marketing nového letadla, nezbytná certifikace byla naplánována na rok 2002. Doposud však neproběhla a sériová výroba letounů se stále odkládá.
V pořadí třetí tchajwanskou firmou, která uskutečnila svůj investiční záměr v České republice, je First International Computer (FIC), sídlící v Logistickém parku v Rudné, kde montuje počítače pro Hewlett-Packard. Firma, která zahájila výrobu v roce 1998, ke konci loňského roku zaměstnávala 405 lidí. Výrobní kapacita společnosti dosahuje měsíčně 250 tisíc osobních počítačů.

Pardubice budou centrem.

Největším soukromým tchajwanským investorem, který v Česku působí, je počítačový holding Foxconn vlastněný Hon Hai Precision Industry. Foxconn je největším výrobcem konektorů a kabelů na světě. Výrobní komplexy má společnost také v Číně, Skotsku, Irsku a Spojených státech. V roce 2000 získal přibližně za sto milionů korun konkursní podstatu pardubické HTT Tesla. Pardubická továrna by se měla v budoucnu stát hlavním evropským závodem. Proto také vedení firmy tlumí aktivity v dalších evropských zemích, ve kterých vyrábí počítače a těžiště přesouvá do Pardubic. Loni se podařilo Foxconnu prodat počítače za 39 miliard korun, většinu z nich v západoevropských zemích. Nyní podnik zaměstnává okolo tří tisícovek lidí a plánuje další rozšíření výroby, které by mělo přinést přinejmenším další stovky pracovních příležitostí. Je však otázkou, zda bude tolik zaměstnanců v regionu vůbec ještě k dispozici. Před třemi lety zahájila provoz v pronajatých prostorách opavského Ostroje společnost Lite-On Enclosure, která se specializuje na výrobu počítačových skříní a komponentů. Celkové investice přesáhnou jedenáct milionů dolarů, práci by zde mělo najít celkem 550 lidí. Roční odhad produkce počítačových šasi je stanoven na 2,4 milionu kusů a plastových schránek pro notebooky na 360 tisíc. Lite-On Enclosure dodává nejznámějším světovým gigantům, jako Fujitsu, Siemens, Philips, Hewlett-Packard, Dell či IBM. Před dvěma měsíci oznámil příchod do průmyslové zóny Ostrava-Hrabová tchajwanský výrobce spotřební elektroniky, firma Asustek Computer, která zaměstnává celosvětově 20 tisíc lidí a jejíž roční obrat se pohybuje okolo tří miliard dolarů. V Česku chce společnost investovat 600 milionů korun a příští rok na jaře zahájit montáž počítačů v objemu až několika set tisíc měsíčně. Zároveň by v Ostravě mělo vzniknout i servisní středisko. V novém podniku má najít práci zpočátku přibližně 250 lidí. Plány ale hovoří o tom, že počet zaměstnanců může vzrůst až na tisíc.

Televize z Ejpovic

. Krátce po oznámení nové investice Asustek se objevila informace o další společnosti - Tatung, která patří mezi největší a nejstarší tchajwanské firmy. Ta by měla za 150 milionů korun postavit továrnu na výrobu televizorů. Zatím není jisté, kde bude nový objekt stát, s největší pravděpodobností však v Ejpovicích u Plzně. Výstavba by měla být zahájena ještě letos. Tatung chce v Česku zaměstnat asi 300 pracovníků.
Česká republika začíná být populární i pro malé a střední podniky. Poslední obchodní mise, která zavítala do Prahy před dvěma týdny, se zúčastnilo padesát zástupců malých a středních podniků. Portfolio jejich výrobků zahrnovalo zámky, posilovací stroje, papírenské výrobky, ale například i obuv, svatební šaty, tašky, porcelán nebo osvětlení. „Společnost Good & Fair se specializuje na výrobu papírnického zboží. Máme továrnu v Číně a na Tchaj-wanu. Nyní hledáme obchodní příležitosti i v Evropě. Nejprve chceme nalézt distributora, možná, že v budoucnu bychom založili v Evropě i továrnu,“ říká Daphne Hsu, manažerka exportu společnosti Good & Fair.

EBF24

Tchajwanští investoři v Česku Název společnosti - Sektor - Investice (mil. USD) - Vytvořená prac. místa - Oznámení projektu - Umístění

  • Hualon - textilní - 22,5 - 650 - srpen 1995 - Červený Kostelec
  • AIDC - letecký - 60 - n. a. - březen 1997 - Odolena Voda
  • FIC - elektrotechnický - 100 - 430 - prosinec 1997 - Rudná u Prahy
  • Foxconn - elektronický - 40 - 2200 - červen 2000 - Pardubice
  • Lite On Enclosure - plastikářský - 11,2 - 530 - říjen 2001 - Opava
  • Tatung - elektronický - 5,5 - 300 - březen 2004 - Ejpovice u Plzně
  • Asustek - elektronický - 20 - 250 - březen 2004 - Ostrava-Hrabová

Zdroj: CzechInvest, Týdeník EURO

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).