Menu Zavřít

NA VANDRU

14. 8. 2001
Autor: Euro.cz

K o r u n a

Jak vyplašený zajíc běhala koruna v minulém týdnu na monitorech ekonomických zpravodajských agentur. Odcházející viceguvernér ČNB Pavel Kysilka nejprve pochválil trhy, že se chovají správně a propad kursu centrální bance nevadí. Když ji tím poslal na roční minimum, tak o dva dny později změnil slovník a hovořil o těkavosti české ekonomiky a záměru ČNB reagovat na vývoj mnohem pružněji než doposud. Kursové pohyby se pak na konci týdne zklidnily a koruna končila i po šoku ze zveřejněných dat o průmyslovém propadu v pátek na 37,90 Kč za euro, což odpovídá 19,41 korun za marku.

Na pěkně vratký vor tak nasedá nové osazenstvo bankovní rady. Čtyři čerství kormidelníci, jimž ve čtvrtek předal jmenovací dekrety prezident Havel, projdou první zkouškou ve čtvrtek příští týden, kdy se má bankovní rada zabývat situační zprávou a z toho v poslední době vždy koukal nějaký pohyb úrokových sazeb. Snižování úroků však odzvonilo. Trendy na trhu dokonce naznačují určitý obrat. První vlaštovkou je Československá obchodní banka, která zvedla úročení dlouhých termínů.

WT100

Noví viceguvernéři Zdeněk Tůma a Oldřich Dědek i zbývající dva členové rady Pavel Štěpánek a Pavel Racocha budou muset rychle předvést, že se nebojí.

Pokles koruny totiž trhy interpretují jako splnění společenské objednávky, na němž je možné dobře vydělat. Vláda i ČNB tuto objednávku v minulých dnech mnohokrát potvrdily a teď budou mít co dělat, aby řekli dost. Podle Petra Korouse, šéfa customer desk ČSOB, obchodníci nevěří, že by bankovní rada měla dost odvahy k razantnějšímu zásahu při pokračující devalvaci měny i v případě, kdy bude hrozit růst inflace v rozsahu ohrožujícím splnění inflačního cíle ČNB.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).