Menu Zavřít

Na víkend k Sinatrovi

5. 9. 2008
Autor: Euro.cz

Krátké zprávy

Cestování
Na víkend k Elvisovi
Z obývacího pokoje rovnou do bazénu, palmy prorůstající atriem a bar, u něhož se pohodlně obslouží na padesát lidí. Tak vypadají vily v Palm Springs, které si před více než půlstoletím nechaly postavit hollywoodské celebrity. Moderní stavby od architektů Williama Codyho, Alberta Freye, Stewarta Williamse nebo kanceláře Palmer a Krisel dnes představují klasický americký styl v tom nejlepším slova smyslu. Teď mohou říkat „pane“ i vám – a to si je nemusíte ani kupovat. Díky hypoteční krizi jsou skvosty z padesátých let relativně levně k pronajmutí – třeba jen na víkend. Alexander Residence v Royal Desert Palms postavil dnes již klasik americké moderní architektury William Krisel v roce 1957. Líbánky zde strávili Elvis a Priscilla Presleyovi. V současnosti vila se třemi ložnicemi patří Chrisu Menradovi, který ji pronajímá za pouhých 225 dolarů na noc. Lehce dekadentní pocit hollywoodských hvězd vás přepadne hned, jak se podíváte na osamělé hory nad vámi. Kubánský bar, bazén ve tvaru klavírního křídla a čtyři ložnice s vlastní koupelnou vlastnil kdysi Frank Sinatra. Chcete-li si přehrát rodinnou scénku, kdy se ho Ava Gardnerová chystala přepadnout in flagranti s Lanou Turnerovou, zaplatíte 2600 dolarů za noc. Vilu Twin Palms pro Sinatru v roce 1947 navrhl E. Stewart Williams, který v okolí stavěl nejen vily pro hollywoodskou honoraci, ale také veřejné budovy jako Palm Springs Desert Museum, banku v Coachella Valley nebo stanici lanovky v Palm Springs. Popisek: Luxusní vila Franka Sinatry v Palm Springs z roku 1947
Denisa Kasl Kollmannová

Hvězdy a kroky
Byl to večer, který píše taneční dějiny, uváděly nadšeně německé deníky ve svých kulturních rubrikách po premiéře baletního představení Stars and Steps (Hvězdy a kroky) v podání Ballettu Dortmund. Jak důvodné bylo jejich nadšení, mohou posoudit i čeští diváci, Ballett Dortmund pod vedením svého uměleckého šéfa a choreografa Xin Peng Wanga v rámci česko-německé výměny tanečních projektů vystoupí 14. září v pražském Národním divadle a o dva dny později v Janáčkově divadle v Brně. Představení Stars and Steps je složené ze dvou kontrastních částí. Klasiku a 20. století zastupuje choreografie Who cares? (Koho to zajímá?) George Balanchina na hudbu George Gershwina. Druhou část večera Rossini Cards (Rossiniho pohlednice) vytvořil italský choreograf Mauro Bigonzetti na hudební motivy klasika Gioacchina Rossiniho.
Popisek: Ballet Dortmund: Stars and Steps

CIF24

Co se čtverečním metrem látky
V galerii oděvního designu Studio LR na Malostranském nábřeží vystavuje až do 5. října Miroslava Talavašková. Tato studentka pátého ročníku Vysoké školy uměleckoprůmyslové se stala novou držitelkou prestižního titulu Top Styl Designer, který se dvakrát ročně uděluje na veletrhu módy Styl & Kabo. Ve Studiu LR představuje svou vítěznou černobílou kolekci s názvem Metro Quadranto. Ta je postavena na jednoduchém principu. Základem je čtverec látky, který se všívá, našívá, ohýbá, skládá, spadá, řasí a deformuje. Použitými materiály jsou černá a bílá košilovina a černé sukno. Kolekce je doplněna šperky od Kateřiny Řezáčové.
Miroslava Talavašková absolvovala Průmyslovou školu textilní v Brně – maturitní obor textilní výstavnictví a pletařství, poté Vyšší odbornou školu oděvního návrhářství v Praze. V letech 2002 a 2003 vedla pražskou galerii U Bílého jednorožce, v roce 2005 prošla praxí u oděvních designérů značky Muset. Loni byla spoluzakladatelkou občanského sdružení Fashiondesigners.cz a zabývala se kreslením karikatur technikou airbrush pro společnost Stantonart Myrtle Beach v Jižní Karolíně. Popisek: Ukázka kolekce Metro Quadranto

Pohlednice do Schönbornu
Místo se starosvětskou atmosférou a noblesou posledních let habsburské monarchie, oblíbený cíl celodenních výletů Pražanů. Tak představuje Průhonice u Prahy výstava dvou stovek historických pohlednic, která je v září a říjnu přístupná v průhonické restauraci MediTerra, jež je součástí nadstandardního seniorského domu Residence Classis. „Na výstavě nechybějí ani vzácné litografie vydávané v omezeném počtu. Adresované jsou například princezně Paule Lobkowitzové ze Schönbornu nebo členům šlechtického rodu Silva Tarouca (patřil mu i průhonický zámek) do zámku Kalvang ve Steiermarku,“ jmenuje největší zvláštnosti výstavy ředitel Residence Classis Vít Karasiewicz.

  • Našli jste v článku chybu?