Menu Zavřít

Na vrchol i bez manžela

8. 5. 2008
Autor: Euro.cz

Bruselské zastoupení českých železnic v režii jedné rodiny

WT100

Jak se lze dostat k lukrativnímu postu ve státní správě? Špičkové vzdělání, zkušenosti a talent nestačí. K vytouženému cíli je potřeba ještě drobnost. Mít správné kontakty. A pokud je jedním z nich rodinný příslušník, úspěch je zaručený. Vypovídá o tom příběh manželů Raymových. Devětapadesátiletá Vendulka Raymová, bývalá regionální ředitelka Českých aerolinií pro Británii a Benelux, vede od loňského prosince bruselské zastoupení Českých drah (ČD). V této funkci přitom vystřídala svého manžela Jana Rayma. Ten zamířil na podobnou pozici. Vede v Bruselu reprezentační kancelář ČD Cargo. Výčet aktivit manželů Raymových tím ale nekončí.
Raymová si loni v květnu založila poradenskou firmu Bohemia EU Planners a čile spolupracuje s ministerstvem dopravy. Od letošního ledna do května má resort dopravy uzavřenou smlouvu na poradenské služby od Bohemia EU Planners v celkové hodnotě čtvrt milionu korun. „Dohromady ministerstvo dopravy využilo služeb zmíněné společnosti za cenu 281,5 tisíce korun,“ upřesnil mluvčí úřadu Karel Hanzelka.

Výběrové řízení? Není třeba.

Otázkou je, zda by Raymová slavila stejné úspěchy i bez manželových kontaktů. Kromě let 1997 a 1998 totiž pracoval Jan Raym na ministerstvu dopravy od roku 1981 až do roku 2003, kdy nastoupil do Bruselu reprezentovat České dráhy. Po celou dobu byl blízkým spolupracovníkem ministra. „Zastával funkci ministerského rady,“ sdělil týdeníku EURO Hanzelka.
Další háček spočívá v tom, že bruselská reprezentace ČD byla obsazena bez výběrového řízení. Jinými slovy, dráhy se nesnažily na zmiňovanou pozici najít nejlepšího experta. Jde přitom o vysoce zodpovědný, náročný a také dobře placený post. Drážní zástupce v Bruselu je jedním z pilířů, díky kterým se drahám podaří dosáhnout na peníze z unijních fondů. Má na starost veškeré kontakty s unií a musí vytvářet přímé vazby na instituce Evropské unie. Musí také podrobně informovat o jednotlivých fondech a monitorovat aktuální situaci v oblasti unijních projektů.
Dráhy se hájí tím, že na takové místo nemají povinnost vypisovat výběrové řízení. To je sice pravda, dráhy jsou akciová společnost, jenže stále jde o státní firmu a reprezentace v Bruselu je pro železnice zásadní. Stát by si tak neměl dovolit dosazovat na takovou pozici kohokoli. Raymová má sice dobré kontakty z doby, kdy pracovala pro ČSA, jenže to jako kvalifikace nestačí.
České dráhy platí za svého bruselského zástupce dva miliony korun ročně a Raymovou si nemohou vynachválit. „Paní Raymová splňuje požadovaná kritéria, jako je jazyková vybavenost, znalost prostředí, tedy orgánů Evropské unie, a navíc dlouhodobě pobývá v Bruselu, což je pro České dráhy výhodné po organizační i finanční stránce,“ uvedl Radek Joklík z tiskového odboru Českých drah.
Raymová týdeníku EURO řekla, že se považuje za experta v oboru a k práci by se dostala i bez manželových kontaktů. „Moje odbornost a pracovní zkušenost pramení nejen z rozsahu odborného vzdělání a mezinárodních zkušeností, ale hlavně z manažerské práce u Českých aerolinií,” prohlásila. „Nevidím žádný problém, že jsem převzala funkci po mém manželovi,” dodala. Raymová rovněž popírá jakýkoli střet zájmů kvůli své práci pro České dráhy a pro ministerstvo dopravy. „Oba dva smluvní vztahy, jak k ministerstvu dopravy, tak k Českým drahám, mají přesně stanoven obsahový rámec mých pracovních povinností, které jsou rozdílné tak, že nepřipouštějí možný střet zájmů. Já plně respektuji určené smluvní pracovní podmínky a řídím se jimi při výkonu své pracovní činnosti pro tyto zadávající subjekty.”
Raymová je bezesporu odbornicí. Zdá se ale, že pro obsazení křesla bruselské reprezentace ČD odbornost zřejmě není prioritou. Na drahách totiž pracuje několik špičkových odborníků na Evropskou unii, kteří by bruselskou agendu mohli zvládat lépe. Jenže nemají ty správné příbuzné nebo alespoň známé.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).