Menu Zavřít

Na východě zůstaneme

22. 7. 2005
Autor: Euro.cz

Firma jedná v Rusku o kontraktu za 300 milionů eur

Když v roce 1991 Bronislav Šimek se svými partnery zakládal firmu Alta, která se měla specializovat na obchody se zeměmi bývalého Sovětského svazu, většina českých firem tento region opouštěla. „Mnoho českých společností se nyní vrací na ruské trhy, ze kterých naše firma nikdy neodešla. A to ani počátkem devadesátých let, kdy pro mnohé bylo Rusko nepopulárním teritoriem, ani v problémovém období kolem roku 1998. Stáhnout se nehodláme ani nyní,“ tvrdí generální ředitel společnosti Alta Bronislav Šimek. Firma se specializuje především na obchod se zeměmi bývalého Sovětského svazu, svá zastoupení má mimo jiné v Rusku, na Ukrajině a v Bělorusku, přes spolupracující firmy operuje i v Pobaltí. „Vytvořili jsme veškeré potřebné mechanismy, které odpovídají přesně tomu, co tamní trhy vyžadují. Víme, co je při jednáních podstatné, co si můžeme, a naopak nemůžeme dovolit,“ tvrdí Šimek. Dodává, že zaměstnanci Alty jsou natolik sžití s mentalitou Rusů, že je pro ně těžší obchodovat na západních trzích. V zahraničních firemních zastoupeních a dceřiných společnostech navíc zaměstnává hodně místních lidi. „Dobře znají prostředí, žijí tamními problémy, bez nich by šance na úspěch výrazně klesly,“ dodal šéf Alty.

Čtyři oblasti

.
Šimkovi, který několik let studoval v Kyjevě, se ze společnosti se základním jměním 140 tisíc korun v několika letech podařilo vybudovat firmu se základním kapitálem ve výši 200 milionů korun. Loňský obrat Alty přesáhl sedm miliard korun. Zhruba 78 procent akcií firmy ovládá Šimek společně s Vladimírem Plašilem a Lubomírem Fabíkem, zbytek další zaměstnanci Alty. „Začátky byly krušné, neměli jsme za sebou žádnou pracovní minulost ani peníze. Obchodovali jsme s výrobky všeho druhu, nicméně od počátku jsme se specializovali na strojařinu a trhy zemí bývalého Sovětského svazu,“ tvrdí Šimek.
Firmě pomohl i krach jednoho z konkurentů, společnosti Pragoinvest. Alta převzala některé obchodní komodity, se kterými zkrachovalá firma obchodovala, především těžké dieselové motory a turbodmychadla, a pokusila se je udat na trzích v zemích bývalého Sovětského svazu. První transakce se zdařily a Alta mohla začít rozšiřovat své obchodní aktivity. V současné době se firma soustřeďuje na čtyři klíčové oblasti, o které se starají čtyři samostatné obchodní skupiny.

WT100

Kontrakt desetiletí.

První klíčovou oblastí je strojírenství, především dodávky obráběcích strojů a všeho, co souvisí s obráběním kovů ve strojírenských podnicích. Alta nedávno dodala obráběcí stroje společnosti Uralvagonzavod, která je výrobcem vagonů pro ruské železnice, zhruba za 250 milionů korun. „Nyní máme s ruskou firmou podepsanou rámcovou smlouvu, která by měla řešit komplexní modernizaci jejích závodů v letech 2006 až 2009. Hodnota smlouvy odpovídá 300 milionům eur. Na celkových dodávkách se Čeští výrobci budou podílet minimálně čtyřiceti až padesáti procenty,“ upozornil Šimek Pokud se podaří jednání zdárně uzavřít, měla by se rámcová smlouva skládat ze šesti až sedmi menších kontraktů. První dva, v celkové hodnotě 60 milionů eur, chce Alta podepsat nejpozději letos v září. „Lze hovořit o kontraktu desetiletí. Navazujeme tak na obdobný projekt v Bělorusku z let 1999 až 2002, kdy jsme modernizovali závod Belaz,“ upozornil šéf Alty. Hodnota kontraktu činila 119 milionů dolarů, české firmy se na ní podílely asi 70 procenty, veškeré dodávky zajišťovala Alta. Belaz je největší výrobce těžkotonážních automobilů pro těžební průmysl na světě. Alta má pro rok 2005 nasmlouvány kontrakty za stovky milionů korun. Letos například již dodává obráběcí stroje ze společnosti TOS Kuřim ruské firmě VSMPO na opracování titanových noh pro podvozky letadel Airbus a Boeing. Hodnota kontraktu je 250 milionů korun. „Počítáme, že by se zakázka měla ještě třikrát zopakovat,“ upozornil Šimek.

Jádro pro Dukovany.

Neméně důležitá je pro Altu oblast hutnictví, respektive dovoz železných rud a obchod s hutním materiálem. Brněnská firma mimo jiné dodává železnou rudu Třineckým železárnám. Partneři od ní dostávají rovněž zařízení pro těžbu a úpravu surovin, a to jak železných rud či uhlí, tak případně i zlatonosných nebo stříbronosných rud. Třetím klíčovým segmentem Alty je energetika. Firma kromě dalších aktivit již deset let zastupuje ruskou společnost TVEL při dodávkách palivových článků pro Jadernou elektrárnu Dukovany. Alta má uzavřený kontrakt na výhradní zastoupení ruské firmy až do roku 2011. „Máme povolení od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a potřebná prověření Národního bezpečnostního úřadu,“ konstatoval Šimek. Alta rovněž vyhrála tendr na dodávky zařízení pro malou vodní elektrárnu v Bělorusku o stejný kontrakt se uchází i na Urale.
Čtvrtou klíčovou oblastí jsou pro Altu dodávky technologií pro výrobu stavebních hmot, mimo jiné úpravu kamene cementárny, a cihelny.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).