Menu Zavřít

na zakletém místě

11. 1. 2016
Autor: Euro.cz

Asian Temple se snaží předvést bohatost chutí Asie, ale výsledek je rozpačitý

Restaurace Asian Temple přivítala první hosty na gastronomicky známé adrese Bílkova 13 na pražském Starém Městě na podzim loňského roku. Na tomto místě už se vystřídalo podniků několik a všechny dopadly neslavně. Po pár návštěvách v Asian Temple si nejsem jistá, zda se právě této restauraci podaří zdejší prokletí zlomit.

Prostory restaurace jsou nebývale velké, byť sympaticky členěné na bar hned u vchodu, menší sál za ním, hlavní prostor s otevřenou kuchyní a koňakový bar. Výši nájemného za několik set metrů čtverečních si raději nechci ani představovat. Faktem je, že při žádné z mých návštěv nebyla obsazena ani třetina míst a skoro se zdálo, že personál je v přesile.

Kopie SaSaZu

Interiér jasně odkazuje na asijské zaměření restaurace, takže nechybí červená a zlatá, sošky Buddhy a velká výrazná svítidla. Hned při první návštěvě jsem se nemohla ubránit srovnání se SaSaZu. Stejné zaměření, obrovský prostor, výrazná světla, podobné zařízení. Totéž se opakovalo při pohledu do jídelního lístku, který tu dostanete v moderní podobě iPadu a je rozdělený podle způsobu přípravy na jídla z woku, grilu, pece tandoor a k tomu kari a nezbytné předkrmy, polévky a dezerty. Samostatně pak stojí nabídka sushi.

Restaurace jsou si podobné v tolika ohledech, že se srovnání prostě nejde vyhnout a vítěz je pro mě jednoznačný ve všech směrech. Od personálu po kvalitu jídel má navrch holešovické SaSaZu i přesto, že ho v létě opustil šéfkuchař a bývalý spolumajitel Shahaf Shabtay.

Kuchyni Asian Temple velí zkušený šéfkuchař Ari Munandar původem z Jávy, který vařil v rozličných koutech světa od Bali po Jihoafrickou republiku a v Praze působil mimo jiné v restauraci hotelu Mandarin Oriental nebo hotelu Hilton, než si na konci léta roku 2014 otevřel vlastní restauraci nesoucí v názvu jeho jméno nedaleko pražského náměstí Míru. Restaurace fungovala jen několik měsíců do dubna loňského roku.

Ochutnala jsem většinu předkrmů, které Asian Temple nabízí. Doporučit mohu steamed bun sliders neboli čínské knedlíčky (představte si spíše takové knedlíkové kapsy, které jsou plněné příslušnou náplní), připravované v páře a plněné masem z pečené kachny, s plátky rychlonakládané sladkokyselé okurky, kolečky jarní cibulky a výraznou hoisin omáčkou.

Skvělé provedení, harmonická, byť nijak originální kombinace chutí a za paradoxně jednu z nejnižších cen na menu, když za dva velké knedlíčky zaplatíte jen 150 korun. Zdaleka tak nadšená nejsem z tuňákového salátu s avokádem, vytvořeného ze syrového tuňáka nakarájeného na kostky a v případě mé návštěvy ne dokonale zralého avokáda, který byl nevýrazný a nezajímavý. Cena je oproti steamed buns více než dvojnásobná a neChrám vidím důvod dávat si ho znovu. Zvlášť když obdobný salát v lepším provedení je k ochutnání leckde. Opakovaně mě nepřesvědčil ani korejský tatarský biftek s tenkými mikroplátky sladké hrušky nashi s křupavými rýžovými chipsy. Moc nevím, co je na něm korejského, protože nashi není pro Koreu nijak typická, řadila bych ji spíše k Japonsku, a nejvýraznější chutí hodně kompaktního tatarského bifteku byl pro mě olej z praženého sezamu. Naopak mě baví indonéská polévka soto ayam, kterou pamatuji už z předchozího šéfkuchařova působiště. Exoticky ovoněný kuřecí vývar zjemněný kokosový mlékem je podávaný v asijské litinové čajové konvici, ze které ho obsluha servíruje do misky s kuřecím masem, skleněnými nudlemi, křupavou smaženou cibulkou a česnekem, se smaženým bramborovým knedlíčkem, ne nepodobným bramboráku.

U hlavních jídel se musím pozastavit u nasi goreng, typického indonéského pokrmu ze smažené rýže s kuřecími satay špízy, smaženým vejcem a několika krevetami. Nezaujalo mě ani tak jídlo samotné, na které si rovněž dobře vzpomínám z předchozího Ariho vinohradského působiště, ale jeho cena ve výši 520 korun. Tu si nedokážu nijak rozumně zdůvodnit. Obecně mi tu ceny přijdou vzhledem k provedení jídel nepřiměřeně vysoké.

Za cenu přiměřenou a obvyklou tu naopak dostanete dobře připravené thajské nudle pad thai a můžete si vybrat, zda s kuřetem, krevetami, nebo ve vegetariánském provedení.

Několikrát jsem ochutnala verzi s kuřetem a pokaždé jsem byla spokojená. Překvapilo mě jen servírování sekaných arašídů, které tvoří nepominutelnou součást pokrmu, v samostatné mističce, stejně jako je nabízena limeta na dochucení jídla, a velikost porce, která je v případě pad thai skutečně překvapivě velká.

Jehněčí se sečuánským pepřem

Z jídel připravovaných ve woku mi chutnalo stir fried lamb čili zprudka smažené kousky jehněčího masa s nezaměnitelnou chutí sečuánského pepře. Na tomto místě dlužno dodat, že všechna jídla jsou bez příloh, které se objednávají zvlášť. Určitě bych ocenila, kdyby obsluha vhodné přílohy k jídlům sama nabízela, když už rovnou nejsou součástí pokrmu. Moc mi chutnala také kachna s omáčkou z červeného kari, které dodávalo sladkost liči a typickou výraznou chuť zase thajská bazalka.

Jen bych uvítala, kdyby omáčky bylo o trošku víc. Z grilu jsem vyzkoušela dobře připraveného lososa v příjemně nasládlé teryiaki omáčce. Za slabou část nabídky považuji dezerty. Ochutnala jsem tři z pěti a znovu bych si nedala žádný. Zvláště místy připálený karamelizovaný banán se skořicovým sirupem a podivně nesmetanově chutnající vanilkovou zmrzlinou mi opravdu nechutnal.

Obstojný byl kokosový puding s mangovým želé, ale za téměř 200 korun bych čekala něco mnohem lepšího.

Zkrátka, mě Asian Temple nepřesvědčil, bohatost exotických chutí, na kterou jsem zvyklá ze špičkových asijských nebo fusion pražských restaurací se nedostavila. Většina z ochutnaných jídel byla dobrá, ale to mi připadá vzhledem k místním cenám málo. Pokud mám zaplatit za jídlo (rozumějte bez nápojů) tisíc korun za osobu, chci z něj být nadšená, a ne říct, že to vlastně nebylo špatné. l •

Asian Temple

Bílkova 13, Praha 1 www.asiantemple.cz

Otevřeno:

Po–Ne 11.30–01.00 Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku.

Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku • Wakame salad, salát z mořských řas

nakládaný v sezamovém oleji • 160 Kč • Korean tartar, marinovaný hovězí tataráček s najemno krájenou japonskou hruškou nashi, podávané s rýžovými chipsy • 280 Kč • Octopus and soba nobles, kousky chobotnice marinované v yuzu dresinku, podávané s japoskými pohánkovými nudlemi • 260 Kč • Crispy calamari, smažené kalamáry v křupavém těstíčku s tamarindovým přelivem, podávané s chilli majonézou • 220 Kč • Soft shell crab, smažený krab v těstíčku tempura ochucený pikantní solí podávané se salátkem ze zeleného manga a papáji • 320 Kč • Steamed bun sliders, čínský pařený knedlíček plněný pečenou kachnou, okurkou a jarní cibulkou s čínskou barbecue omáčkou hoisin • 150 Kč • Tom yum soup, silný krevetový vývar

s mořskými plody • 240 Kč • Nasi goreng, indonéská smažená rýže podávaná s kuřecím satay, grilovanými krevetami, smaženým vejcem, nakládanou okurkou a chilli sambalem • 520 Kč • Pad thai, smažené rýžové nudle s tamarindovou omáčkou a tofu, sójové klíčky a arašídy s kuřecím masem • 260 Kč • Thai duck curry, pečená kachna na omáčce z červeného kari s liči a thajskou bazalkou • 460 Kč • Grilled jumbo cod, grilovaná treska marinovaná v japonské sójové prémium pastě saikyo-miso, se zeleným chřestem a grilovanou krevetou • 710 Kč • Japanese green tea parfait, japonská smetanová zmrzlina se zeleného čaje ochucená medem, podávaná s červenými sladkými fazolkami a aloe vera • 180 Kč

Výběr z v inného lístku

• Novosedly, Chardonnay • 0,75 • 690 Kč • Novosedly, Rulandské šedé • 0,75 • 990 Kč • Novosedly, Modrý Portugal • 0,75 • 790 Kč • Novosedly, Zweigeltrebe • 0,75 • 1290 Kč • Veneto, Pinot Grigio • 0,75 • 690 Kč • Friuli, Sauvignon • 0,75 • 1290 Kč • Piemonte, Chardonnay • 0,75 • 1680 Kč Recenze všech restaurací najdete na

http://euro.e15.cz/toprestaurace

bitcoin_skoleni

Za cenu přiměřenou a obvyklou tu naopak dostanete dobře připravené thajské nudle pad thai. Několikrát jsem ochutnala verzi s kuřetem a pokaždé jsem byla spokojená.

O autorovi| Klára Donathová, spolupracovnice redakce

  • Našli jste v článku chybu?