Menu Zavřít

Nabídka, která se odmítá: Facebook těžko sháněl partnera k rozvoji kryptoměny

7. 8. 2019
Autor: Profimedia.cz

Facebook chystá spuštění vlastní kryptoměny libra, v přípravné fázi se však potýká s problémy. Na spolupráci k vývoji nové virtuální měny navzdory štědré nabídce neúspěšně lákal přes deset blockchainových startupů. Nakonec se dohodl s Chainspace, ovšem ani tato akvizice neproběhla podle plánu.

Zaujmout jednoho z technologických gigantů a případně se od něj nechat koupit je cílem řady startupů. Facebook však při nabídce spolupracovat na vývoji nové kryptoměny čelil jednomu odmítnutí za druhým.

Podle nejmenovaného zakladatele blockchainové investiční firmy oslovila největší světová sociální síť deset až dvanáct startupů, podle zakladatele jiného startupu bylo toto číslo dokonce mnohem vyšší, píše web Financial News. Postupně ji však téměř všichni odmítli, také kvůli „výrazným rozdílům ve filozofii“ technologického gigantu a blockchainových vývojářů.

Chystáte se investovat do kryptoměny libra od Facebooku?

Jedním ze základních rozporů byla otázka decentralizace kryptoměny. Šéf Facebooku Mark Zuckerberg o ni u libry usiluje, experti na blockchain si však myslí, že libra se široké veřejnosti neotevře. „Facebook ho nenechá. Bude to jako implantát, který tělo odmítne,“ myslí si Sharar Sorek, ředitel marketingu ve společnosti Spacemash, jednom ze startupů, který Facebook neúspěšně lanařil.

Facebook se nakonec letos v únoru dohodl s londýnským blockchainovým startupem Chainspace, i když ani v tomto případě výsledná dohoda neodpovídala původním předpokladům. Místo získání technologie firmy totiž šlo spíše o najmutí členů startupu. Z původních šesti spoluzakladatelů startupu navíc v současnosti pro Facebook pracují jen tři. Dva se k projektu odmítli připojit rovnou, výkonný ředitel firmy Dave Hrycyszyn pak odešel po pouhém měsíci spolupráce.

Potíže Facebooku s nalezením expertů na vývoj nové kryptoměny jen podtrhl nedostatek kvalifikovaných blockchainových vývojářů. „Na světě je jen hrstka lidí, kteří to umí skutečně dobře,“ potvrzuje Sorek.


Čína se obává nástupu libry od Facebooku. Chystá vlastní kryptoměnu

 Čína chce zakázat těžbu bitcoinu a dalších kryptoměn, zároveň však chystá vlastní virutální měnu


Facebook oficiálně představil projekt kryptoměny v červnu. V příštím roce ji hodlá propojit s kryptopeněženkou Calibra. V objemu provedených transakcí chce ohrožovat i bitcoin, jasnou jedničku na trhu. Digitální měnu chtějí podpořit velké společnosti, například Visa, Mastercard, PayPal a Uber Technologies. Do konsorcia Libra Association, která bude novou kryptoměnu spravovat, vloží každá po deseti milionech dolarů.

Projektu se podle informací listu Wall Street Journal upsala velká jména, například finančně technologická firma Stripe, rezervační portál Booking.com nebo argentinský internetový obchod MercadoLibre.

Libra ale vyvolává také obavy a kritické reakce. Podle expertů na kryptoměny sice může mít úspěch u obchodníků, bitcoin a další decentralizované měny v jejich nezávislosti ale podle nich nahradit nemůže. Libra je podle kritiků příliš navázána na současný finanční svět, a nemůže tak sloužit jako nezávislý nástroj pro uchování hodnoty. Čínská centrální banka zase v reakci na projekt Facebooku chystá spuštění vlastní státní kryptoměny.

Z rubriky Kryptoměny dále čtěte:

Bitcoin jako sázka (skoro) najisto. Investičně se vyplatil v 98 procentech dní

Reklama i nákupy hráčů za bitcoiny: sport se otevírá kryptoměnám

Vlastní kryptoměnu budou mít i Amazon a Google, předpovídají bitcoinoví miliardáři Winklevossové

Z každého nákupu investice do bitcoinu. Dvacetiletý milionář rozjíždí platformu pro laiky

Kryptonadšenec McAfee vede kampaň na prezidenta USA z Havany. Doma neplatil daně

Deset let vězení za obchodování s kryptoměnami. Indie zvažuje tvrdé restrikce

MMF24

Na trh vstupuje generace mileniálů. Co udělají jejich peníze s cenou Bitcoinu?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).