Menu Zavřít

NABÍDKOVÝ POKER VE VELKÉM STYLU

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

T el e k o m u n i k a c e

Pokladny Evropské unie přicházejí každoročně kvůli podvodům a korupci o neskutečné částky. Odhady hovoří o roční ztrátě kolem dvaceti miliard marek. Mnozí poslanci Evropského parlamentu jsou proto rozhodnuti: musí padnout hlavy komisařů.

Každý čtvrtý obyvatel Spojených států vlastnil ke konci roku 1998 mobilní telefon. Pokud bude současný trend pokračovat, bude jím na přelomu tisíciletí disponovat přibližně 30 procent všech Američanů, kteří již dnes za tuto technologickou vymoženost zaplatí v průměru asi 62 dolarů měsíčně.

Počátkem minulého týdne pronikla do médií informace o připravované fúzi mezi největším americkým provozovatelem regionálního telefonního spojení - společností Bell Atlantic Corp. a hvězdou mobilního nebe - firmou AirTouch Communications Inc. Přitom ještě několik dní předtím představitelé obou firem odmítali tuto záležitost jakkoliv komentovat. Během minulého víkendu však již šéfové Bell Atlantic potvrdili nabídku ve výši 45 miliard USD ve formě akcií za AirTouch.

V případě uskutečnění by tato fúze znamenala posílení pozice Bell Atlantic na poli bezdrátových služeb a nově vzniklá firma by se stala dvojkou na americkém telekomunikačním trhu po společnosti AT&T. Někteří experti se však již nechali slyšet, že by toto spojení mohlo znamenat především díky velikosti a dominantní pozici na trhu podnět pro jeho regulátora, aby vliv nového subjektu omezil.

Bezprostředně po zveřejnění prvních informací, že začala jednání o fúzi, přerušil výkonný ředitel britské jedničky na poli bezdrátové komunikace - společnosti Vodafone - svou dovolenou v Austrálii a spolu s prezidentem společnosti lordem MacLaurinem uspořádal po telefonu konferenci se zbytkem vedení koncernu. Vzápětí poté byl firemní poradce, společnost Goldman Sachs, pověřen, aby učinil AirTouch nabídku.

Do hry tak vstoupil další nápadník. Britská společnost, která ukončila se svým americkým protějškem poslední kolo námluv přibližně před osmnácti měsíci kvůli neshodám ohledně strategické kon- cepce, se rozhodla narychlo převálcovat svého konkurenta nabídkou o deset miliard dolarů vyšší (někteří znalci trhu se však domnívají, že skutečná hodnota společnosti AirTouch je vyšší ještě asi o deset procent). Taková je cena přibližně šestnácti milionů uživatelů mobilních telefonů, kterými kalifornský operátor disponuje po celém světě.

Ve čtvrtek se sešli k jednání představitelé obou stran, aby rozebrali skutečnou hodnotu hlavního platidla pro připravovaný obchod - akcie Vodafone. Fúze by totiž měla být uskutečněna kombinovaně prostřednictvím akcií i cashe. Za každou akcii AirTouch by jeho stávajícím majitelům připadl odpovídající počet akcií Vodafonu v hodnotě přibližně 90 dolarů plus zhruba čtyři až šest USD. Tento finanční příplatek několika dolarů k akcii je totiž prostředkem, jak si mohou současní vlastníci britské firmy zajistit nadpoloviční majoritu v budoucí společnosti.

Kdyby se tato operace Vodafonu zdařila, jednalo by se o desátou největší fúzi na světě. Vzniklo by tak první celosvětové telekomunikační impérium s tržní kapitalizací v hodnotě přibližně 110 miliard USD, působící ve 23 zemích. V případě, že ne, mohla by se z predátora rázem stát oběť. Výše a rychlost, s jakou byla nabídka učiněna, svědčí o tom, že představitelé Vodafonu si toho jsou dobře vědomi.

Jak Britové, tak i americká strana však po celý týden komentovali jednání velmi zdrženlivě, ať již se týkalo případného nákupu ze strany Vodafone či Bell Atlantic. Přesto však obě firmy zaznamenaly nárůst cen svých akcií na světových trzích. Akcionáři britského Vodafonu se mohli radovat až do středy, kdy se objevily spekulace o tom, že konkurenční Bell Atlantic by mohl svou nabídku zvýšit a zároveň by se mohli o AirTouch začít ucházet i další případní zájemci, mezi kterými fi-gurovaly firmy jako Bell South, SBC Communications nebo MCI Worldcom, která svůj vážný zájem oznámila ve čtvrtek. Cena akcií, a tudíž i případného platidla, začala ihned klesat. Zveřejněný zájem Britů a následná předzvěst utkání o amerického operátora vedl zároveň k okamžitému nárůstu cen akcií AirTouch. Minulé úterý posílil kurs na 77,50 USD, přičemž ještě na konci loňského listopadu se obchodoval pod 50 dolary za akcii.

MMF24

Podle názorů některých odborníků se však nejedná ani tak o pozici a klienty AirTouch na severoamerickém kontinentu, ale o trh evropský. Spolu s aktivitami Vodafonu, které jsou koncentrované především v severní Evropě, Francii a Holandsku, by podíly AirTouch, soustředěné především v Belgii, Itálii, Polsku, Portugalsku, Španělsku, Japonsku, Jižní Koreji a Indii, znamenaly ovládnutí téměř 90 procent evropského trhu mobilních telefonů a výrazné posílení na poli světovém. Jen v Německu například firma ze San Franciska vlastní formou joint-venture 34,8 procenta společnosti Mannesmann Mobilfunk GmbH, provozující síť D-2, zatímco Vodafone 17,2 procenta konkurenční sítě E-Plus.

Omezený zájem Britů o americký trh, který byl jednou z příčin neshody při předloňských jednáních mezi oběma firmami, vedl k úvahám některých analytiků, že by Vodafon spolu s Bell Atlantic mohly nakonec připravit pro AirTouch společnou nabídku. Úvahy o zájmu směřujícímu pouze k dynamicky se rozvíjejícímu evropskému trhu, kde průměrný klient služebně zaplatí za svůj mobil měsíčně v přepočtu zhruba 87 a soukromý uživatel přibližně 42 USD však představitelé Vodafonu vzápětí dementovali s tím, že taková strategie by byla z jejich pohledu velmi krátkozraká.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).