Menu Zavřít

Nabídky a podmínky

23. 4. 2004
Autor: Euro.cz

Unipetrol

ebf - tip - debata

PRAHA (il) - Konečnou cenovou nabídku na koupi Unipetrolu dali minulý pátek pouze dva zájemci: maďarský MOL a polský PKN Orlen. Firma Shell o účasti odstoupila. Obálky se otevřely 23. dubna pozdě večer. Konečné rozhodnutí ale padne až tento týden na zasedání vlády. Každá nabídka měla obsahovat podmínky ze strany zájemců, což může znamenat komplikace. Vyplývá to z informací týdeníku EURO ze zdrojů blízkých poradenskému konsorciu McKinsey/WestLB/EEIP, Fondu národního majetku (FNM) a investorů.
MOL a PKN Orlen nepostupují po vzájemné dohodě. Poláci o výši své nabídky a podmínkách rozhodli minulý čtvrtek, Maďaři v pátek. Objevily se sice spekulace o možné poprivatizační dohodě mezi maďarským koncernem a finanční skupinou Penta, šéf firmy Marek Dospiva ale na dotaz týdeníku EURO existenci dohody popřel.
U otevírání obálek byli přítomni zástupci všech stran: poradci, investoři, zástupci FNM. Přizváni byli nejen členové meziresortní privatizační komise, ale i členka představenstva České konsolidační agentury (ČKA) Radka Kafková, neboť současně s akciemi se prodávají i úvěry skupiny Unipetrol v celkové výši čtyř miliard korun, které drží ČKA.
Očekávalo se, že nabídky budou podmíněny nerealizací opčních práv: akcionáři České rafinérské - Agip, Conoco a Shell - totiž mají na akcie firmy opci a není vyloučeno, že ji někdo z nich uplatní. Unipetrol má podle původních akcionářských smluv povinnost nabídnout k odkupu svůj jednapadesátiprocentní podíl v České rafinérské (ČRaf) ostatním akcionářům rafinérií. K tomu má dojít okamžitě po podpisu smlouvy o prodeji akcií Unipetrolu. Cenu, za niž mohou zahraniční akcionáři ČRaf opci uplatnit, měla do pátku 23. dubna určit poradenská firma Wood and MacKenzie, kterou vybrala společnost Ernst & Young, auditor ČRaf.
Zástupci poradců, Michal Mejstřík (EEIP) a Jean-Pascal Duvieusart (McKinsey), jsou rádi, že průběh privatizace byl transparentní. Nicméně přiznávají, že by uvítali, kdyby nabídky neobsahovaly podmínky. V pondělí 26. dubna má dojít k jednání poradců se členy meziresortní komise. Nabídky má rovněž dnes odpoledne posoudit dozorčí rada ČKA. Pokud jejich výši vláda uzná za nízkou nebo podmínky za nepřijatelné, není vyloučeno, že investoři budou vyzváni ke zvýšení ceny či k přehodnocení podmínek. Poradci však tuto variantu nepovažují za pravděpodobnou.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).