Menu Zavřít

Nabouraný vehikl

20. 1. 2006
Autor: Euro.cz

Sobotka potřebuje vyměnit dozorčí radu kvůli ČSOB

Důvodem pro výměnu dozorčí rady České konsolidační agentury (ČKA) je daleko spíše než kauza Setuza, jak se uvádělo v minulých dnech v médiích, kauza ČSOB. Zatímco se Setuzou si vláda již může na základě svého rozhodnutí prakticky dělat, co chce, při v řešení sporu mezi státem a ČSOB může sehrát dozorčí rada klíčovou roli. A především může zveřejnit stanovisko k případným krokům vlády, které by směřovaly k poškození veřejných financí. Dostupné informace naznačují, že taková situace může nastat a někteří členové dozorčí rady nad stavem jednání s ČSOB vyjádřili značné znepokojení.

Setuza za vodou.

Čtyřmiliardová pohledávka za Setuzou může být kdykoli převedena na Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) i bez souhlasu dozorčí rady, neboť tuto transakci již schválila vláda a ministr financí může napsat předsedovi představenstva ukládací dopis, v němž mu nařídí tuto transakci provést. Takový byl dle dobře informovaného zdroje i připravený návrh usnesení a nikdo z rady proti tomu neprotestoval. Záměrem člena dozorčí rady a poslance ČSSD Miloslava Vlčka, na jehož žádost bylo jednání o Setuze přerušeno, tak asi nebylo počkat na výměnu dozorčí rady ve sněmovně, ale spíše šlo o pokus zabránit členům rady za ODS využít situace, kdy na jednání nebyl přítomen unionista Pavel Pešek, a schválit nějaké proti vládě ostřeji formulované stanovisko.
Kromě toho postoj předsedy rady Vlastimila Tlustého nyní začínají přebírat i sociální demokraté. Poté, co o Setuzu projevila zájem skupina PPF, připustil i ministr zemědělství Jan Mládek, že by pohledávku bylo možné prodat v tendru a nepřevádět ji na PGRLF.
Trochu složitější je situace u ostatních zemědělských pohledávek, které by měly být na PGRLF rovněž převedeny. V dozorčí radě na to nemají s vládou shodný názor ani někteří členové vládních politických stran, kteří upozorňují, že fond není vybaven pro správu pohledávek, a dokonce pro ni dosud nemá ani potřebné živnostenské oprávnění.

Volební bodík.

Ministr financí Bohuslav Sobotka, který stojí za návrhem poslance Vlčka, potřebuje vyměnit dozorčí radu ze zcela jiných důvodů. Výměna má proběhnout na schůzi sněmovny, která začíná již v tento týden. Příslušný bod je však zatím až na konci programu. Socialisté jistě využijí příležitost a připomenou voličům, že odstoupivší poslanec ODS Vladimír Doležal jen vyměnil padesátitisícový plat za stotisícovou odměnu v dozorčí radě ČKA. Jako poslanec ji pobírat nemohl, jako neposlanci mu však právem náleží. Příjemné tak spojí s užitečným a pokusí se ovládnout dozorčí radu tak, aby ji měli pod kontrolou i v případě, že se lidovec Pavel Tollner a unionista Pavel Pešek rozhodnou hlasovat proti socialistům. Ti mají nyní navíc se svými čtyřmi členy také trochu potíž, protože Josef Hojdar byl z ČSSD vyloučen a není nikde psáno, že bude tancovat tak, jak bude Sobotka pískat. Navíc jako Severočech má blíže k Setuze a Tomáši Pitrovi, než by se Sobotkovi a premiérovi Paroubkovi zamlouvalo. Je jasné, že sněmovna bude hlasovat o odvolání Doležala a předsedy dozorčí rady Vlastimila Tlustého. Není však vyloučeno, že nastane ještě další výměna a odvolán bude i třetí zástupce ODS Michal Doktor. Dvě místa ale socialistům stačí a možná se o ně ještě podělí s KSČM. Dozorčí rada tak bude bezpečně ovládána pětičlennou socialisticko-komunistickou sněmovní koalicí s možností výpomoci Josefa Hojdara.

Tlustého vidle.

A vláda bude silně kooperativní radu potřebovat. Když ta dosavadní totiž uslyšela informaci o stavu vyjednávání ČKA a ČSOB o sporných pohledávkách v hodnotě jedenácti miliard korun, postavil se k tomu předseda rady Tlustý jednoznačně odmítavě a dal najevo, že takové transakci se bude snažit všemi silami zabránit.
Konflikt nastal při zasedání dozorčí rady ČKA 12. ledna letošního roku, kdy člen představenstva ČKA Mojmír Hampl informoval o stavu jednání. Předseda rady Vlastimil Tlustý v této souvislosti sdělil týdeníku EURO, že ho šokovaly informace o tom, že část vedení ČKA spolu s ministrem Sobotkou vede jednání, jejichž výsledkem má být to, že agentura nedostane minimálně jedenáct a maximálně sedmnáct miliard korun, které by dostat mohla. Vysoká pravděpodobnost, že ČSOB bude muset tyto peníze zaplatit, vyplývá z jichž rozhodnutých sporů. Dozorčí rada potom přijala usnesení, které vyzývá představenstvo, aby nepodnikalo kroky, které by mohly poškodit hospodaření ČKA. Tlustý dokonce prohlásil, že Sobotkovy aktivity mohou být kvalifikovány jako trestný čin a zvažuje podání trestního oznámení. Domnívá se, že Sobotka si je vědom nezákonnosti svého počínání, protože by mohl o odškodnění ČSOB rozhodnout sám, ale snaží se odpovědnost všemi dostupnými způsoby přenést na někoho jiného.

Oprátka pro ministra.

Ministerstvo financí a představenstvo ČKA však na transakci urovnávající spory s ČSOB nadále pracují a velmi spěchají, protože chtějí vše stihnout tak, aby bylo ještě možné spolu s ČSOB uzavřít dohodu o smíru s Nomurou. Výrok arbitrů je přitom očekáván každým dnem již od listopadu. I proto ten spěch s obměnou dozorčí rady ČKA. Další významné jednání proběhlo proto minulý čtvrtek.
Na stole byl koncept řešení o němž již byla informována dozorčí rada. Jeho podstatou je přesun sporných pohledávek do zvláštní firmy, takzvané special purpose vehicle (SPV) stoprocentně vlastněné ČKA, a prodej této společnosti ČSOB, případně s ní spřízněné firmě. Jednou za variant bylo, že by prodejní cenou byla symbolická jedna koruna.
Tím by byl vyřešen problém pohledávek s právní vadou, které jinak nejdou postoupit, protože nový nabyvatel je může právě kvůli právní vadě kdykoli vrátit. Takto se tyto pohledávky, jejíchž původ je ve zkrachovalé Investiční a Poštovní bance vrátily ČKA poté, co je prodala v balíčku s dalšími aktivy společnosti EC Group. Agentura je potom začala vracet ČSOB, od níž je v rámci převzetí všech aktiv po IPB získala. Banka na základě rozhodnutí arbitrů již musela převzít pohledávky za více než dvě miliardy korun. Dalších zhruba jedenáct miliard čeká na verdikt arbitrů či na podání žalob.
ČSOB stále velmi rozhodně tvrdí, že tyto pohledávky se stát zavázal převzít na základě Smlouvy a státní záruky týkající se převzetí IPB. Právní poradci ministerstva financí však konstatovali, že tomu tak není a proplacení těchto pohledávek by bylo nezákonnou státní pomocí ČSOB. Kvůli tomuto sporu zablokovala banka dohodu státu s Nomurou a nutí státní úředníky hledat postup, jak by nemusela nic platit. Dozorčí rada prodej za korunu nyní fakticky zablokovala. Dobře informovaný zdroj tvrdí, že ministr Sobotka na zmíněném jednání ostře kritizoval představenstvo ČKA za to, že své dozorčí radě vůbec poskytlo informace o připravované transakci.
Pokud nedojde k dohodě, tak nejenže hrozí čtyřicetimiliardová platba Nomuře v prohrané arbitráži, ale navíc ČSOB dala již najevo, že se bude také soudit se státem o svůj nárok. Dokonce hrozí arbitráž s v belgickým vlastníkem ČSOB, finanční skupinou KBC. To by bylo pro ministra financí nejspíše skutečnou katastrofou, která by ukončila jeho politickou kariéru.
Představenstvo ČKA stále nabízí postup s pomocí již zmíněného SPV. To může oddálit povinnost ČSOB platit a zároveň část pohledávek může být u soudů vyřešena ve prospěch věřitele. Škoda banky tak bude nakonec mnohem menší. To má úskalí v tom, že takový postup vyžaduje souhlas dozorčí rady. Tu je možné vyměnit a také se o to Sobotka pokouší. Vyžaduje to však i souhlas ČSOB, a s tou je vyjednávání, jak je již v posledních pěti letech zvykem, velmi obtížné. Není totiž ochotna platit ani za pohledávky, které znehodnotila sama svým nekompetentním postupem, byť takových je zřejmě jen zlomek z celkové sporné částky.

ebf - tip - debata

Po letech v zisku

Výměna dozorčí rady ČKA se shodou okolností uskuteční v době, kdy agentura oznámí nejlepší hospodářský výsledek za dobu své existence. Podrobné informace mají být zveřejněny 30. ledna. Zdroj týdeníku EURO však uvádějí, že již nyní je jasné, že oproti plánované zhruba šestimiliardové ztrátě bude ČKA v zisku kolem jedné a půl miliardy korun. Důvodem je především skutečnost, že ČKA loni kromě třímiliardové dávky pohledávek ze zdravotních pojišťoven nepřebírala žádné významné ztrátové pohledávky. Vedle toho také před rokem zavedený motivační systém, v němž se odměny zaměstnanců odvíjejí od úspěšnosti při vymáhání pohledávek, vedl k tomu, že pracovníci agentury loni rozprodávali nejlepší aktiva. Plánované inkaso ve výši necelých osmnácti miliard korun bylo překročeno zhruba o sedm miliard. Výtěžnost z individuálního prodeje pohledávek dosáhla téměř 34 procent.
Celková bilanční suma ČKA, která v nejlepších letech vysoce přesahovala 200 miliard korun, byla ke konci roku 2005 jen 62 miliardy. Po vypořádání dalších prodejů v únoru opět významně klesne. Činnost ČKA má skončit ke konci roku 2007. Před managementem tak po vyřešení sporů s ČSOB tak budou více méně jen „úklidové“ práce.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).