Menu Zavřít

Nabucco může vést do Česka

7. 2. 2008
Autor: Euro.cz

RWE

Německá společnost RWE chce vstoupit na nové trhy ve střední Evropě za pomoci podílu v plynovodu Nabucco, který povede plyn do Evropy z Kaspického moře. Dodávky plynu RWE se díky projektu Nabucco zvýší o pět miliard krychlových metrů plynu, a to nejpozději od roku 2018. Pro RWE to bude znamenat zvýšení přibližně o třináct procent proti množství, jež má nyní k dispozici.
Plynovod Nabucco by mohl být v budoucnu prodloužen z Rakouska i do Česka, konkrétní plán však zatím neexistuje. „Napojení ČR na plynovod Nabucco by samozřejmě byl logickým krokem. V plynárenství se každý hráč snaží propojit své sítě co nejlépe se sousedními. U napojení české tranzitní soustavy na Nabucco se však stále bavíme o strategických úvahách,“ uvedl šéf RWE Transgas Martin Herrmann.
Plynovod dlouhý 3300 kilometrů vybuduje konsorcium energetik v čele s rakouským koncernem OMV. Nabucco povede do Rakouska plyn ze střední Asie přes Balkán a Turecko. Jde o klíčový prvek plánu Evropské unie, jak snížit závislost na energiích z Ruska.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).