Menu Zavřít

Naceněný život. Odškodňování za újmu na zdraví se pojišťovnám prodražuje, roste i cena pojištění

Autor: Hynek Glos

Z údajů České asociace pojišťoven vyplývá, že loni vyplatily pojišťovny 4,82 miliardy korun jenom za škody na zdraví hrazené z povinného ručení.

Když nepozorný řidič nedávno srazil dva mladíky na motorce, následky byly fatální. Po střetu oba motorkáři utrpěli vážná poranění hlavy s trvalými následky. Pojišťovna, u které měl viník nehody své auto pojištěné, bude oběma poškozeným hradit po zbytek jejich života bolestné, ztížení společenského uplatnění a náklady na osobní péči. Součástí plnění je i úhrada za ušlý výdělek či náklady na rehabilitaci, lázně nebo další speciální zdravotní pomůcky. „Náklady na pojistná plnění přesáhla sto pět milionů korun,“ tvrdí mluvčí Generali Česká pojišťovna Ivana Buriánková.

Vysoké odškodnění umožnil nový občanský zákoník, který začal platit už v roce 2014. Od té doby náklady pojišťoven na pojistná plnění narůstají každý rok o stovky milionů korun. Z údajů České asociace pojišťoven vyplývá, že loni vyplatily pojišťovny 4,82 miliardy korun jenom za škody na zdraví hrazené z povinného ručení. Nárůst za poslední dva roky přesahuje v této oblasti jednu miliardu korun.

Vyšší náhrady se přitom týkají i pracovních úrazů, poškozených pacientů ve zdravotnických zařízeních nebo škod způsobených nedbalostí při údržbě vlastního majetku. Třeba když uklouznete na pozemku, který majitel neudržuje. Celkové vyplacené odškodnění za újmy na zdraví – ať už mimosoudně dohodnuté, nebo vysouzené – žádná pojišťovna nezveřejňuje. Povinné ručení je ovšem coby zákonné pojištění suverénně nejrozšířenější, lze na něm proto celou situaci dobře ilustrovat.

Zatímco průměrné pojistné plnění za zdravotní újmu způsobenou při nehodě činilo před platností nového občanského zákoníku 234 tisíc korun, loni už to bylo 400 tisíc. „Ještě v roce 2015 se průměrná částka vyplácená za tento typ újmy pohybovala na úrovni 74 tisíc korun, v roce 2019 už to bylo přes 122 tisíc korun,“ potvrdil trend patrný z průměrných čísel České asociace pojišťoven Milan Káňa z pojišťovny Kooperativa.

Pojišťovnám se vyšší úhrady prodražují a každý rok kvůli tomu tvoří stamilionové rezervy. Například Generali Česká pojišťovna zvýšila své rezervy na pojistná plnění v roce 2018 o půl miliardy korun. O rok dříve to bylo 400 milionů, vyplývá z výročních zpráv této pojišťovny.

Konec bodového ohodnocení

Nový občanský zákoník v podstatě vymazal takzvanou bodovou vyhlášku, která určovala, v jaké výši se konkrétní zranění odškodňuje. Například plnění bolestného tak rázem vzrostlo na násobky. „Například natažení krční páteře bylo dříve odškodňováno základní částkou 2400 korun. Dnes stejná diagnóza generuje odškodnění zhruba 7500 korun. Pohmoždění krční páteře pak vzrostlo ze tří tisíců korun na zhruba 8800 korun a odškodné za otok krční míchy se zvedlo z 14 400 korun na 25 100,“ doplňuje Káňa.

A podobných příkladů jako z úvodu článku lze nalézt celou řadu. Když loni řidička Škody Fabia odbočovala vlevo, srazil ji předjíždějící vůz, dotyčná utrpěla smrtelná zranění. Allianz pojišťovna, u které byl viník pojištěn, zaplatila třem pozůstalým 7,5 milionu korun. Podle původního občanského zákoníku by přitom Allianz uhradila jen 655 tisíc korun.

V roce 2014 vydal Nejvyšší soud metodiku, ve které definoval cenu zmařeného lidského života jako čtyřsetnásobek průměrné hrubé měsíční mzdy. „Při zhodnocení dosavadní praxe dospíváme k závěru, že tato výchozí rámcová částka by se měla pohybovat kolem deseti milionů korun,“ píše v metodice Nejvyšší soud. Ještě vyšší odškodnění pak může znamenat ztráta živitele rodiny, jak ukazuje nehoda, která vedla k trvalé invaliditě mladého podnikatele s měsíčním výdělkem přes sto tisíc korun. Celkové náklady na pojistné plnění včetně náhrady ušlého zisku se vyšplhaly na 80 milionů korun.

EBF24

Průvan, který v bilanci pojišťoven způsobil občanský zákoník, se tak logicky promítá i v ceně pojistného. Například cena povinného ručení loni podle České kanceláře pojistitelů stoupla o čtyři procenta. Průměrná cena za roční povinnou pojistku je tak 2969 korun. V průměru si řidiči připlatí stovku, ti rizikoví ovšem mohou zaplatit i víc než dvojnásobek.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).