Menu Zavřít

Nachytat, potrestat. Finanční správa vede tři roky daňový džihád

18. 4. 2017
Autor: Petr Hloušek, Právo, Profimedia

Finanční úřady po nástupu Andreje Babiše na ministerstvo financí přitvrdily při výběru daní. Sprostým podezřelým se může stát kdokoli.

Úhrada daně za neseriózního obchodního partnera, blokování registrace nových firem k dani z přidané hodnoty či zneužívání mimořádných nástrojů typu zajišťovacího příkazu k běžnému výběru daní. To je jen malá ukázka postupů, které vůči firmám používá Finanční správa. Není divu, že si její postup vysloužil přezdívku „daňový džihád“.

Situace se výrazně zhoršila v posledních třech letech. Časová shoda s nástupem Andreje Babiše do čela ministerstva financí nebude náhodná. Druhý nejbohatší obyvatel Česka a současně šéf hnutí ANO se proslavil mimo jiné výrokem, že „všici kradnú“. V souladu s těmito slovy přistupuje Finanční správa vedená Martinem Janečkem ke každému plátci daní jako ke sprostému podezřelému.

O nepřátelském až predátorském přístupu úřadů otevřeně hovoří daňový poradce David Hubal, který je jedním z pěti zakladatelů Unie daňových poplatníků ČR. „Česká Finanční správa se bohužel neinspirovala v západní Evropě, kde se úřady chovají jako skuteční správci a poskytují pomoc, ale inspiraci hledá hlavně na východě kontinentu, kde jde o to občana nachytat a potrestat,“ říká Hubal.

Diplomatičtější výrazy volí Martin Felenda, řídící partner pražského zastoupení poradenské firmy Schaffer & Partner. „Finanční správa se posouvá od priority vybrat daň ve férové a správné výši k prioritě vybrat na dani co nejvíc,“ zdůrazňuje Felenda. Další oslovení pak nechtěli o citlivém tématu hovořit vůbec, nebo jen pod podmínkou anonymity.

Z výroků oslovených vyplývá, že mediálně propíraná elektronická evidence tržeb ani kontrolní hlášení k DPH nejsou často tím nejhorším, s čím se velké a střední podniky musejí v praxi potýkat. Skutečným „zabijákem firem“ je uplatňování odpovědnosti za daň neodvedenou obchodním partnerem.

MMF24

Celý článek najdete v tištěném vydání týdeníku Euro, které vychází 18. dubna. V elektronické verzi ke stažení na www.alza.cz/euro.

  Titulka Euro 16/17


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).