Menu Zavřít

Nad Ještědem se blýská

11. 6. 2017
Autor: Hynek Glos/Euro

Bude liberecký skiareál provozovat Rattaj, lokální podnikatelé, nebo regionální politici? Město pro podnik, který každoročně vykazuje ztrátu desítky milionů korun, hledá strategického partnera.

Lyžařské středisko na Ještědu je jediným městským skiareálem v zemi. Z Prahy se sem lze dostat po dálnici do hodiny autem, z centra stotisícového Liberce zase lyžaře doveze takřka až na sjezdovku tramvaj. Na české poměry unikátní středisko však v posledních letech skomírá. Akciová společnost Sportovní areál Ještěd (SAJ), stoprocentně vlastněná zdejším městem, generuje každou zimu ztrátu ve výši jednotek až desítek milionů korun (za poslední čtyři roky celkem 71 milionů), čímž si uzavírá cestu k tolik potřebným investicím do rozšíření a zvelebení areálu.

Magistrát se rozhodl tristní situaci vyřešit nalezením strategického partnera, který by se měl příštích 25 let starat o provoz a především rozvoj Ještědu. Uzávěrka přihlášek veřejné soutěže je 7. června, do 30 dnů pak proběhne vyhodnocení nabídek.

Kteří zájemci se do tendru přihlásí a zda město vůbec někoho z nich vybere, je kvůli napjaté politické situaci na liberecké radnici velmi nejisté. O tom, že je Ještěd hodně živé téma, vypovídá i absolutní mlčenlivost všech zainteresovaných, ať už jde o politiky, nebo případné zájemce o pronájem skiareálu.

Lyže nejsou charita

Přes rok a půl již s libereckými politiky, především primátorem Tiborem Batthyánym (zvolen za ANO, nyní nestraník), vyjednává slovenská skupina Tatry mountain resorts (TMR), která provozuje velké skiareály ve Vysokých a Nízkých Tatrách a posledních pět let je v čele konsorcia spravujícího Skiareál Špindlerův Mlýn. Její šéf Igor Rattaj dokonce letos na jaře vystoupil na liberecké radnici, kde politikům a veřejnosti představil plány TMR: pronájem ještědského skiareálu, převzetí dluhu ve výši 15 milionů, roční nájemné milion korun, jeho další navýšení po pěti letech fungování smlouvy a především potřebné investice do rozšíření střediska. V první fázi by mělo jít o zhruba 300 milionů, v dlouhodobém horizontu o 680 milionů.

Emoce mezi publikem vzbudil svým prohlášením, že provozování skiareálu není charita a pivo nebude stát 40 korun, ale třeba šedesát. „Nečekejte, že sem přijde investor, který investuje stovky milionů korun, a nebude chtít, aby se mu vrátily,“ prohlásil Rattaj. Minulý týden byl na dotaz týdeníku Euro, zda se již společnost TMR přihlásila do libereckého tendru, výrazně zdrženlivější. „Podání nabídky zvažujeme, ale do uzávěrky veřejné soutěže to nebudeme blíže komentovat,“ uvedl.

Bez komentáře

Dalším silným subjektem, který podle informací týdeníku Euro zvažoval nabídku, je společnost Mega Plus. Ta bezmála dvě dekády úspěšně rozvíjí skiareál na Černé hoře a postupně rozšiřuje působnost o další střediska ve východních Krkonoších, kupříkladu od České unie sportu (ČUS) pronajatý skiareál v Peci pod Sněžkou. „Tato záležitost je věcí majitelů naší společnosti a ti se k dané věci nebudou vyjadřovat.

Děkuji za pochopení,“ reagoval Petr Hynek, šéf firmy Mega Plus. Ze zjištění týdeníku Euro později vyplynulo, že firma patřící do impéria zkušeného obchodníka Richarda Kirniga se nakonec rozhodla do tendru o Ještěd nepřihlásit.

Ve sportovním byznysu se spekuluje o dalších potenciálních kandidátech, kupříkladu o miliardáři Tomáši Němcovi, který v minulosti spoluvlastnil společnost Snowhill provozující sedm menších středisek. Ovšem ani on, podle všeho, nabídku libereckému magistrátu nedá.

Politik - podnikatel

Nakonec to vypadá, že největším konkurentem očekávané nabídky TMR budou lokální podnikatelé. Spekuluje se, že se chce do tendru přihlásit Petr Faistauer, který v minulosti působil ve firmě Jizera provozující horský hotel na Ještědu a je známým libereckého zastupitele Františka Gábora (TOP 09).

Nahrával by tomu i fakt, že Faistauer minulý měsíc koupil tzv. ready made společnost a přejmenoval ji na Holder ski areál. Zdroje týdeníku Euro hovoří také o zájmu bývalého libereckého primátora Jiřího Kittnera či jeho někdejšího náměstka Pavla Krenka, který kvůli svému někdejšímu působení v představenstvu SAJ před časem stanul před soudem kvůli údajným machinacím s pozemky lyžařského areálu.

Nejabsurdnější a nejbizarnější by nakonec mohla být nabídka, kterou – po dle informací týdeníku Euro – zvažuje podat městem vlastněná společnost Sportovní areál Ještěd, tedy subjekt, který se o vleky a sjezdovky stará posledních osm let.

V čele představenstva SAJ působí zastupitelka a radní Zuzana Kocumová (Změna pro Liberec), která opakovaně deklarovala, že vyjednává s různými zájemci s cílem „zajistit rozvoj lyžování na Ještědu a dosažení nejlepších podmínek pro město“.

Přečtěte si také:

Pohádky detektivů a státního zástupce. Ostravský lobbista Dědic se považuje za oběť

Radek nevypovídá: detektiv v kauze Vidkun odmítá spolupráci

EBF24

Policie obvinila lobbistu Janouška v kauze laboratoře Chambon

„Dneska dělá pana Čistýho.“ Šlachtu kvůli odposlechům prověřuje GIBS


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).