- *L**uxusní hotel U zlaté studně je téměř skryt pod Pražským hradem, v sousedství jeho zahrad. V nejvyšším patře hotelu naleznete restauraci, ze které je jednoznačně nejkrásnější pohled na střechy Malé Strany a Starého Města. Doporučuji zaparkovat na Valdštejnském náměstí, z něhož projdete zhruba sto metrů Sněmovní ulicí.
Do restaurace ve čtvrtém patře jede výtah. V hlavní místnosti je po levé straně rozmístěno pět stolů pro dvě osoby, od nichž je velkými okny vidět panorama Prahy. Stěny zadní části místnosti jsou pokryty zlatými lístky. Je v ní šest stolů pro tři nebo pro čtyři osoby. Nábytek je moderní, ale pohodlný: čalouněné světle dřevěné židle s černou aplikací, bílé lněné ubrusy a ubrousky. Decentní osvětlení ladí s naleštěnou dřevěnou podlahou. V létě je možné sedět i venku na terase, která je hned vedle.
Mým hostem byl tento týden Alan Walden–Jones, výkonný ředitel společnosti Jan Becher–Karlovarská Becherovka. Není divu, že jsme si k prostudování jídelního lístku nechali namíchat becherovku s tonikem (takzvaný beton). Alan okamžitě konstatoval, že ačkoliv jídelní lístek nabízí pouze sedm předkrmů a hlavních jídel, je obtížné vybrat si z šéfkuchařovy dokonale sestavené nabídky. Na stůl jsme dostali košík s čerstvým tmavým i bílým chlebem a bylinkové máslo. Za několik minut nám číšník donesl bouche amuseé – delikatesní lososový krém. Shodli jsme se na tom, že budeme pít červené víno. Ze široké nabídky pocházející z různých zemí jsme zvolili australský Shiraz (1215 Kč), ročník 1998 z oblasti Howcroft. Víno má nádhernou švestkovou barvu, výraznou vůni a buket.
Můj společník tvrdí, že měřítkem každé restaurace je správně připravené hovězí carpaccio. To má být velmi měkké, nakrájené na jemné plátky a dochucené bazalkovým olejem a parmezánem. Já jsem se rozhodl pro šneky v košíčku s česnekovou omáčkou a pečenou čekankou. Ceny předkrmů se pohybují od 120 do 250 korun (kromě husích jater).
Poté jsme byli obdarováni neobvyklým sorbetem. Namísto tradiční zmrzliny byly skleničky naplněné zmrzlou směsí sektu, citronového džusu a cukru. Jako hlavní chod si Alan vybral jinou ze svých oblíbených delikates – kachní prsíčka. Ta byla k jeho radosti nejen perfektně růžová, ale byla servírována celá, čímž se uchovaly veškeré šťávy. Prsíčka byla doplněna růžičkovou kapustou zapečenou v koriandrové omáčce. Já jsem měl chuť na drůbež, a proto jsem si objednal krůtí crepinettes plněné špenátem, podávané s bramborovou kaší. Ceny hlavních jídel se pohybují od 340 do 495 korun.
Dohodli jsme se, že nám v žaludku zbylo ještě nějaké místo na dezert. Z jídelního lístku jsme mohli zvolit z pěti možností v cenové relaci od 120 do 140 korun. Můj host nezapřel roky strávené ve Francii a pochutnal si na vanilkovém creme brulée s perfektním křupavým vrškem a jemným krémem. Já jsem si dal skořicové mille feuille s nakládanými švestkami a perníkovým parfait. Dezert představoval kompozici dokonale sladěných chutí. Celková útrata za dvě osoby byla 3350 korun.
Adresa:
U zlaté studně 4, 118 00 Praha 1
tel.: 57 53 33 22
e–mail: zlata.studne@volny.cz
Otevírací doba:
denně 11.00–23.30
Počet míst:
32 v restauraci + 60 na terase
Druh kuchyně:
International
Platba kartou:
American Express, MasterCard, Visa
Jídelní lístek:
čeština, angličtina
Jazykově vybavená obsluha:
čeština, angličtina, němčina
Původ vín:
ČR, Francie, Itálie, USA, Austrálie, Jižní Afrika, Chile, Španělsko
Hodnocení restaurace
Jídlo:
18 bodů z 20
Obsluha:
6 bodů z 10
Atmosféra:
7 bodů z 10
Co dostanete za své peníze:
8 bodů z 10
Celkem:
39 bodů z 50
Výběr z jídelního lístku
Kozí sýr s grilovanou polentou a rajčaty 195,-
Pečená husí játra s hruškovými noky a hříbkovou pěnou 450,-
Jehněčí kotletky s celerovým pyré v lilku, gratinovaným s parmezánem a tymiánovou omáčkou 495,-
Čokoládová paštika plněná likérem, s omáčkou z čerstvé máty 140,-
Výběr z vinného lístku
Campogrande Orvieto Classico DOC 99: 795,-
Chenin Blanc Stelenbosch 98: 850,-
Chianti Classico Riserva DOCG 97: 1150,-
Vacqueyras Paul Jaboulet Ainé 96: 1365,-