Menu Zavřít

Naděje ODS Martin Kupka: Hlavně nepáchat dobro

29. 8. 2016
Autor: Hynek Glos/Euro

Kandidát ODS na středočeského hejtmana věří, že má recept na renesanci své strany. Starosta Líbeznic a bývalý mluvčí strany Martin Kupka prohlašuje, že se straně vrací voliči, ale deset procent není cílový stav. „ODS může růst k 20 procentům,“ tvrdí.

Říkejme tomu paradox Martina Kupky: zatímco ODS zažívala od roku 2010, kdy ji měl spasit nový šéf a premiér Petr Nečas, volný pád zakončený veřejným milenecko-špionážním skandálem, popularita jejího nenápadného místopředsedy a starosty středočeských Líbeznic naopak roste. V roce 2010, kdy se stal starostou, ODS poprvé vyhrála v obci volby. Po čtyřech letech Kupka vítězství stvrdil s více než 70procentním volebním ziskem. Trumfl tak i matadora starostovské obliby ODS, teplického primátora Jaroslava Kuberu. Teď Kupka kandiduje na středočeského hejtmana, což vždy býval celostátně exponovaný post. Své o tom ví nejen David Rath.

Na stole v Kupkově starostovské kanceláři vás hned zarazí vlaječka EU, s níž má ODS podobný permanentní mentální problém jako britští konzervativci, pachatelé brexitu. Zakladatel ODS Václav Klaus EU přirovnal k Sovětskému svazu a modrožlutý prapor nesměl za jeho prezidentování na Hrad. Jeho stejnojmenný syn, expert ODS na školství a poslední dobou stále víc i na všechno ostatní, jenž plánuje příští rok kandidovat do sněmovny, pro změnu ve svém blogu vyzval k odchodu z EU.

„Samozřejmě že vztah k ODS je kritický, hlavně kvůli byrokracii. Ta se úplně vzdálila potřebám běžných lidí. Každá obec naráží na zbytečné komplikace. Je ale také pravda, že něco si děláme sami. Nemyslím si, že máme jinou variantu než se pokusit o změnu EU a zůstat s našimi partnery,“ říká Kupka, jenž se právě vrátil z inspekce stavby a v ruce drží fotoaparát. Dělá si sám stavební fotodokumentaci? Za starostování jsem se nejvíc ze všeho naučil stavařině. Když na veřejné stavbě chytnete špatnou firmu, tak prakticky děláte stavbyvedoucího,“ usmívá se čtyřicetiletý bývalý mluvčí ODS i vlády.

Nejen hospodská renesance

Středočeský kraj má dvě tváře: lepší a strašidelnou. Za tu lepší mohou hlavně obce, které se v podstatě staly větší Prahou a kam s vystěhovanými Pražáky přišly i jejich peníze. Mnohé nové domy sice připomínají horší lidské fantazie, tyto obce ale žijí a rozvíjejí se; ve vzduchu cítíte naději. Strašidelnou tvář středočeského kraje pak nastavují místa, kde jako by se zastavil čas v roce 1989. Veškerá naděje tu zmizela ve velké černé díře, již některé zdejší obce i připomínají. Líbeznice určitě patří do první kategorie.

Kromě čilého denního ruchu a opravených domů tu najdete i supermoderní stavby. A taky Kupkův volební billboard se sloganem ironizujícím ANO: „Taky chceme lepší Česko, ale pro všechny,“ slibuje na něm lidem mírně nadrealisticky upravený starosta. Právě v den našeho rozhovoru vyšel průzkum volebních preferencí agentury TNS Aisa; zatímco preference ANO se stabilně drží pod 30 procenty, ODS má deset procent. Navíc právě ANO sebralo ODS spoustu tradičních voličů, hlavně živnostníků a podnikatelů. Spolu s TOP 09 drží pravici v patnácti procentním preferenčním chlívku.


Současné vedení Středočeského kraje útočí na Prahu. Čtěte:

Parkovací zóny: Praha a Středočeský kraj zapomněly jednat

Parkování v Praze

„To je spíš nadsázka,“ říká k billboardu Kupka. I on dobře ví, že současný politicko-společenský étos, rozhodující o vítězích voleb, nepatří ODS. Ve straně, jež před deseti lety získala ve volbách téměř 36 procent, sice začali se současnými preferencemi nakládat značně liberálně a interpretovat je jako nový zrod, zůstaňme ale radši konzervativní po vzoru jejího otce-zakladatele. Ve volbách v roce 2013, po pádu Nečasovy vlády, ODS získala 7,7 procenta; za tři roky přidala necelá tři procenta, tedy procento ročně. Jestli takhle vypadá nový zrod, nechtějte pak vidět problémy. „Je to signál, že se ODS zachránila a může dál růst. Deset procent není cílový stav, to samozřejmě ne. Ale je to znak toho, že se ODS vrací voliči,“ věří Kupka.

Právě někdejší populární mluvčí míval blízko k Nečasovi, jehož kauza dodnes ničí ODS. Mluvil i za jeho vládu, jež občas bývala spíš vládou Miroslava Kalouska. „Bylo to pro mě ohromné zklamání a nebylo to jen v politické rovině,“ říká o Nečasovi. Z brutálního policejního zásahu na vládě sice zatím zbyly především drahé kabelky, i Kupka nicméně přiznává, že je nepřípustné, aby vládu řídila šéfka kanceláře premiéra, navíc jeho milenka.

To je ale minulost. Otázka pro ODS je, jestli ji skutečně mohou zachránit právě noví místní populární politici jako Kupka. Její krizový šéf Petr Fiala totiž z průzkumů vychází podobně populární jako šéf komunistů Vojtěch Filip a Kuberova hvězda hasne. Navíc Kupkova popularita nekončí komunálními volbami, jak se starostům často stává. V Líbeznicích suverénně vyhrál i ve zmíněných sněmovních volbách 2013, kdy ODS přežila vlastní smrt; získal téměř 26 procent a o sedm procent porazil i druhé ANO. Volební průměr ODS v kraji přitom činil necelých devět procent.

Když přijdete v Líbeznicích do hospody, tak už tam najdete renesanci ODS. „Zažívali jsme dobu, kdy se nám veřejnost vzdalovala. Teď už je to jiné. Už to nejsou negativní emoce, spíš očekávání,“ věří Kupka. Nejen kvůli tomu prý chodí do hospody celkem často. Je na mně, abych lidi přesvědčil. ODS může růst k 20 procentům,“ dodává. I proto zvolil jinou cestu než provokatér Kubera, který si svou relativní popularitu a mediální oblíbenost vždy odveze z televize i sjezdů ODS zpátky domů do Teplic: Kupka je místopředsedou ODS a kandiduje na středočeského hejtmana. „Líbeznickou zkušenost se snažím přenést na celostátní úroveň,“ vysvětluje.

Konzervativní vesmír

Jak? Zatímco stojíme před líbeznickým úřadem, Kupka přiznává, že letošní krajské volby postrádají elektrizující téma. Postrádá ho i ODS, která do nich jde poprvé po osmi letech v roli opozice. Právě tuto pozici dokázala dvakrát po sobě zúročit předtím opoziční ČSSD; v roce 2008 ODS deklasovala slibem zrušení nenáviděných zdravotnických poplatků, zatímco v roce 2012 živila spolu s odbory protivládní nenávist včetně té pouliční.

Teď ve vzduchu žádná protivládní nenávist nevisí: ekonomika, zaměstnanost i platy rostou a lidé místo politické nenávisti nakupují. ODS i TOP 09 by se ve volbách hodil ekonomický nečas (skutečně s malým „n“), slibovat ho voličům ale nebývá nejlepší cesta k vítězství. Kupka vidí cestu ODS k 20 procentům ve svobodě.


Víte, na kolik si přijdou politici v Česku?

Babiš si loni mimo politiku přivydělal 138 milionů, Kalousek nic

Andrej Babiš

„V Líbeznicích hlavně vytváříme pracovitým lidem podmínky k životu. Sociální politika v obci je zaměřená jen na ty, kteří to potřebují. To je podle mě správné. A stejně tak má podmínky pro lidi vytvářet i stát,“ vysvětluje líbeznický starosta. Stát podle něj hlavně nemá „páchat dobro“.

Místní mu dávají za pravdu - a nejen ve volbách. Počet obyvatel Líbeznic se zdvojnásobil, takže starosta dnes spíš brzdí jejich zájem o obec. Jak vypadá vytváření správných podmínek pro lidi i budování politické popularity, ukazuje třeba nová základní a umělecké škola zvaná Rondel. Do supermoderní kulaté dřevěné, betonové a skleněné stavby, jež se i v tropickém parnu sama chladí bez klimatizace a třídy má pojmenované po planetách, žáci poprvé usedli vloni.

Škola se hned stala tak populární, že přestaly stačit kapacity. Místní předtím radši vozili děti do školy do Prahy, teď je naopak chtějí nechávat doma v Líbeznicích. Žertem Kupkovi uvnitř říkám, že takovéhle školy spíš staví zelení starostové než konzervativci.

Ostatně právě Klaus se kdysi zhrozil nad moderní dřevěnou rozhlednou na Sněžce, hned v ní viděl dotace EU. I Kupka o dotacích EU říká, že jsou spíš „vývěvou“ na peníze, než aby skutečně zvyšovaly konkurenceschopnost země, planetárně uspořádanou školu ale hájí. „Právě tohle je konzervativní uspořádání ve škole. Kantor je tady středobodem vesmíru,“ říká.

Generace Facebooku

Od ODS dnes utekli mladí k TOP 09, případně k ANO. Ve všech krajích proto řeší, jak získat novou generaci, která politiky považuje za klauny, pokud ji vůbec zajímají. „Udělali jsme pocitovou mapu obce. Tím jsme podchytili i mladé na Facebooku, kde jsme zachytili kritiku,“ vysvětluje Kupka, zatímco stojíme u nové skateboardové dráhy, po níž se prohánějí mladí koloběžkáři. Když vidí starostu, přijedou se ho hned zeptat na závody.

CIF24

Vedení obce nechalo mladé, aby si sami řekli, co chtějí, a také si to namalovali. Výsledkem je mimo jiné tenhle park za 2,4 milionu korun, na který přispěli 100 tisíci korunami i rodiče. „Je malý zázrak, že jsme na to posbírali peníze i od lidí,“ dodává Kupka, když kluci odjedou.

Podobný zázrak bude i to, pokud ODS začne znovu sbírat hlasy voličů.


Bývalý hejtman Středočeského kraje je už u soudu jako doma. Čtěte:

Tvrdý boj bratrů Rathů. Navzájem na sebe podali žaloby

 David Rath

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).