Menu Zavřít

Nadsazená nabídka

27. 2. 2003
Autor: Euro.cz

ADSL

PRAHA (flp) - Český Telecom (ČTc) představil konečnou nabídku širokopásmového přístupu k internetu na základě technologie ADSL. Vysokorychlostní připojení nabídne ČTc prostřednictvím své odnože Imaginet od začátku letošního března pod názvem IOL Broadband a IOL Broadband Profi.
Na okolnostech poskytování služby ADSL se s ČTc minulý týden dohodli i další významní telekomunikační operátoři - společnosti Czech On Line (COL) a Nextra. Obě firmy nicméně tvrdí, že podmínky, za nichž budou ADSL provozovat, musí s ČTc ještě doladit. Mluvčí COL Lenka Horáková je přesvědčena, že daná smlouva je zatím pouze určitým východiskem pro poskytování vysokorychlostního připojení k internetu. Podobně i Nextra považuje dohodu s ČTc jen jako jistý rámec pro další vyjednávání o spolupráci v této oblasti. Koncové ceny pro ADSL hodlají obě firmy oznámit poté, co dokončí testování služby.
První zveřejněné nabídky, které předložily společnosti SkyNet a Ipex (EURO 8/2003), počítají s cenami kolem 1500 korun za připojení nejnižší rychlostí 192/64 kbit/s a podobná je i cena služby u ČTc. Někteří experti tvrdí, že tarify, které ČTc stanovil operátorům za poskytování ADSL, jsou oproti zahraničním operátorům výrazně nadsazené. Například cenová nabídka ČTc ve výši 4279 korun na kapacitu 512/128 kbit/s je více než pětkrát vyšší než obdobná služba British Telecomu. Tu ostrovní operátor nabízí za měsíční paušál v přepočtu asi 750 korun. Deutsche Telekom si cení v Německu spojení o rychlosti až 768 kbit/s podle druhu připojení za základní měsíční poplatek v přepočtu mezi 350 až 700 korunami.
Šéf Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) David Stádník má zato, že vyšší cenová hladina za poskytování ADSL je odrazem toho, že ČTc neumožnil ostatním operátorům rovnocenné propojení sítí. Stádník se proto domnívá, že dominantní operátor nesplnil podmínky pro nabízení ADSL. Ceny za službu vadí i ministrovi pro informatiku Vladimíru Mlynářovi, který chce ČTÚ požádat, aby porovnal ceny vysokorychlostního internetu ADSL v tuzemsku a v zahraničí.
ČTc již dříve završil jednání o podmínkách obchodní spolupráce při poskytování širokopásmového přístupu k internetu s dalšími operátory – firmami Aliatel, BroadNet, České radiokomunikace, Dial Telecom, GTS Czech, SkyNet, BroadNet a Ipex.

EBF24

Stále drahá legrace
(ceny platí pro nejnižší nabízenou rychlost připojení 192/64 kbit/s)

  • SkyNet 1299 korun + 150 za pronájem modemu
  • Ipex 1498 korun - neúčtuje si pronájem modemu
  • ČTc 1349 korun + 150 za pronájem modemu

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).