Menu Zavřít

Naftu do Německa? Příště rozhodne vláda

20. 9. 2017
Autor: ČTK

Kauza zkrachovalé firmy Viktoriagruppe, po které zůstaly miliony litrů české nafty zablokované v Německu, zřejmě změní českou legislativu.

Obměněné vedení Správy státních hmotných rezerv, která se o naftu stará, připravilo novelu zákona upravující právě vývoz ropných látek za hranice. Zákon je už připraven, po volbách by ho měla na stůl dostat vláda a posléze poslanci. Novinkou má být, že napříště vývoz pohonných hmot ze strategických českých zásob za hranice bude schvalovat přímo vláda. Až dosud k tomu stačil jen podpis předsedy úřadu. Týdeníku Euro to potvrdil předseda správy Pavel Švagr.

Nafta se do německých skladů Viktoriagruppe dostala kvůli dodatku smlouvy z roku 2010. V září 2014 byly české pobočce firmy obstaveny účty kvůli tomu, že dlužila na daních, jak se ale ukázalo, byly skoro prázdné. Správa rezerv následně odvezla v listopadu 2014 naftu z českého území do jiných skladů Čepra. V Německu na sebe mateřská společnost podala návrh na insolvenci v prosinci téhož roku, načež v lednu 2015 začal boj o to, komu nafta patří.

V současnosti je zpět v Česku 90 procent nafty, konkurzní správce má ale stále šanci její vlastnictví oficiálně napadnout. Zbylých deset procent je stále v Německu, převoz neprobíhá kvůli údajným technickým potížím.

ebf - tip - debata

Přečtěte si také:

Češi přivezou z Německa další naftu, za protistranu jedná i Pitr

Vláda nenechá doplnit zásoby ropy, Česko přitom neplní směrnici

Poučení z kauzy české ropy? Správa rezerv chce přenést rozhodnutí na vládu

Blbeček. Babiš poškodil pozici Česka ve sporu o naftu z Kraillingu

Premiér Bohuslav Sobotka (vlevo) a předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr (vpravo)


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).