Menu Zavřít

Náhradníci na startu

21. 5. 2004
Autor: Euro.cz

Roučka a Ekerta nahradí Vnouček a Brožík

PRAHA (haš, rek) - Místopředseda Pozemkového fondu ČR, bývalý místopředseda Poslanecké sněmovny František Brožík (ČSSD) a náměstek ministra pro místní rozvoj František Vnouček (ČSSD) se díky volbám do Evropského parlamentu zřejmě dostanou do sněmovny (více komentář str. 17). Vnouček by nahradil lídra sociálnědemokratické kandidátky Libora Roučka, Brožík „trojku“ Milana Ekerta. Nejnovější průzkumy veřejného mínění napovídají, že do Bruselu by mohli odejít čtyři zástupci ČSSD.
Brožík, který v roce 2002 nepostoupil z pátého místa západočeské kandidátky, s poslaneckým angažmá počítá. „Spousta kolegů se ptá, zda už balím kufry, ale já se jen vrátím tam, kde jsem léta fungoval. Nic nového to pro mě nebude,“ řekl Brožík týdeníku EURO. Poslancem byl už v letech 1992 až 2002, poslední dva roky zastupoval šéfa sněmovny. Na jaře 2002 jej poslanci ČSSD a ODS zvolili místopředsedou Nejvyššího kontrolního úřadu, tehdejší prezident Václav Havel však jeho jmenování odmítl schválit.
Brožík ještě váhá, zda si jako poslanec ponechá funkci v Pozemkovém fondu ČR. „Možná by to šlo i skloubit, kdybych byl úplně obyčejným poslancem. Myslím, že bych to zvládl,“ tvrdí.
Vnouček, Roučkův náhradník ve Středočeském kraji, by zřejmě s nástupem do sněmovny náměstkovský post na ministerstvu pro místní rozvoj opustil. Kdo by jeho sekci bytové politiky převzal, se zatím neví. „Na základě politických dohod je toto místo určeno ČSSD, zatím nám nikoho nenavrhla“, řekl týdeníku EURO mluvčí ministerstva Petr Dimun.
Ke střídání v poslaneckých lavicích má dojít až letos na podzim.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).