Menu Zavřít

Náhradník vyčkává na severu

30. 9. 2011
Autor: Euro.cz

Vrchní státní zastupitelství

WT100

Spekulace o definitivním odchodu pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly sílí. Zdroje z ministerstva spravedlnosti tvrdí, že Jiří Pospíšil Rampulu odvolá i přes nesouhlas premiéra. Zatímco před časem měla být vyvolenou nástupkyní Rampuly plzeňská žalobkyně Anna Maříková, nyní je podle informacíí týdeníku Euro ve hře nově jmenovaný šéf severočeské prokuratury Jan Jakovec.
Ministr odmítl jméno Rampulova nástupce verifikovat. „Nebudu žádné jméno potvrzovat, nechám to čistě na nejvyšším státním zástupci, ať navrhne absolutně nepolitického kandidáta,“ řekl Pospíšil s tím, že o osudu Rampuly by se mělo rozhodnout maximálně do tří týdnů. Rozkladová komise ministerstva ho prý o odvolání Rampuly přes drobné výhrady ujistila. Jakovec na dotaz týdeníku Euro do uzávěrky neodpověděl.
Spelukacím o Jakovcově možném příchodu do Prahy nahrává i konec podivného dvouvládí na ústecké prokuratuře. Ministr totiž minulý týden odvolal z postu šéfa této instituce Jiřího Křivance, kterého po Pospíšilově předchozím odvolání z čela úřadu znovu instaloval správní soud. Jakovce by mohla v Ústí nad Labem nahradit další Pospíšilova favoritka – ambiciózní žalobkyně Lenka Bradáčová.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).