Menu Zavřít

Nájemné kancelářských prostor v novostavbách významně roste, neobsazenost je přitom velmi nízká

30. 9. 2024
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos
  • Průměrné požadované nájemné v novostavbách kancelářských prostor za dva roky narostlo zhruba o 11 procent
  • Neobsazenost kanceláří se i přesto nijak výrazně nezvyšuje a pohybuje se okolo osmi procent. Nové prostory jsou navíc často pronajaté ještě dlouho před dokončením
  • Výše nájemného do velké míry závisí i na lokalitě. Největší zájem mají firmy o Prahu a Brno, v metropoli pak vede centrum města a jeho nejbližší okolí

V uplynulých letech se velká část světa včetně Česka potýkala s vysokou inflací, která měla výrazný dopad na ceny v mnoha různých odvětvích. Týkalo se to bezpochyby i stavebnictví, kde došlo ke zdražení všech vstupů souvisejících s výstavbou. To se následně podepsalo na prudkém nárůstu cen rezidenčních, kancelářských i průmyslových objektů.

Jak přitom ukazují nejnovější data společnosti Colliers, u kancelářských prostor se zatím situace rozhodně nestabilizovala. Stále totiž dochází k menšímu či většímu nárůstu cen nájemného, a to především v rámci nové výstavby, kde se ceny za poslední dva roky zvýšily o přibližně 11 procent.

„Průměrné požadované nájemné v aktuálně připravovaných projektech činí asi 510 korun za metr čtvereční, přičemž se pohybuje v rozmezí 380 až 750 korun. Ještě před rokem průměrné nájemné činilo zhruba 470 korun za metr čtvereční a před 24 měsíci to bylo jen 460 korun za metr čtvereční,“ popsal pro Euro.cz Josef Stanko, ředitel oddělení průzkumu trhu ve společnosti Colliers.

Podobně současnou situaci popisují i další experti. „Vidíme tendenci růstu nájmů především v nově plánovaných či stavěných budovách, kde se promítají zvýšené náklady na vstupech. V cenách nájmů jsou reflektovány vysoké náklady na financování výstavby, pronajímatelé tedy musí požadovat i zvýšené nájmy, jinak by stavby ani nerealizovali,“ doplnil Radek Procházka, Managing Partner společnosti Prochazka & Partners, která se specializuje na poradenství u komerčních nemovitostí.

Nájemné roste i v nejpoptávanějších lokalitách 

Kromě nově budovaných projektů ceny nájmů kancelářských prostor rostly i u starších staveb. „U stávajících nemovitostí třídy B vzrostla průměrná nabídková cena za 24 měsíců o 4,1 procenta a u nemovitostí třídy A o neuvěřitelných 7,1 procenta. Poptávkové nájemné v budovách třídy AAA, tedy crème de la crème trhu, se pak za stejnou dobu zvýšilo o 7,6 procenta,“ shrnul Stanko.

Ceny nájmů pražských kanceláří narazily na strop. Firmy investují do jejich vybavení i udržitelnosti
Přečtěte si také:

Ceny nájmů pražských kanceláří narazily na strop. Firmy investují do jejich vybavení i udržitelnosti

Největší zájem je podle odborníků o prostory v atraktivních lokalitách, což se samozřejmě opět projevuje nárůstem nájemného. Třeba v exponovaných místech Prahy, jako jsou centrum a městské části Karlín, Anděl nebo Pankrác, se za poslední tři roky zvýšilo o zhruba 15 až 20 procent. V rámci regionů došlo k největšímu nárůstu v Brně, a to v podobné výši jako v české metropoli.

„Zavedené lokality s moderními budovami jako centrum Prahy a blízké čtvrti budou mít vždy o zájem klientů postaráno. Nicméně nejpoptávanější lokality mají také velmi malé procento neobsazených prostor, a klienti tedy musejí občas volit i další lokality či stěhování odložit, aby dostáli svým požadavkům,“ vysvětlil Stanko.

Neobsazenost tuzemských kanceláří se tedy nijak výrazně nezvyšuje a pohybuje se v rozmezí 7,5 až 8 procent, což je v rámci evropského srovnání velmi nízká hodnota. Velký zájem firem dokazuje i skutečnost, že nově budované prostory jsou často pronajaté ještě dlouho před dokončením.

Výše nájemného se může výrazně lišit

Nedostatek nových kancelářských prostor má každopádně na celé odvětví skutečně velký vliv. Jak již bylo řečeno, firmy se kvůli tomu stále častěji uchylují k různým alternativám. K nim mohou patřit třeba budovy, které byly dokončeny před pěti až deseti lety. Ty většinou disponují moderními technologiemi a kvalitním designem, oproti novostavbám ale mají nižší nájemné.

Nárůst zájmu o nedávno dokončené budovy samozřejmě neunikl ani jejich majitelům, kteří se mnohdy situace snaží využít. „Někteří pronajímatelé reagují oportunisticky a zvyšují ceny, zatímco jiní se snaží udržet stávající nájemce stabilními cenami nebo nabízejí výhodnější podmínky, jako jsou úlevy na nájmu či investice do modernizace prostor. Dochází tedy k tomu, že nájemné se může lišit o 20 až 25 procent i v rámci srovnatelných lokalit,“ uvedl Roman Bohumínský, Senior Associate ve společnosti Prochazka & Partners.

KL24

Vývoj cen nájemného v následujících měsících závisí podle odborníků na mnoha faktorech. Podle Stanka je tím hlavním lokalita, přičemž pokud je v ní velká konkurence, více majitelů a dostatek volných ploch, dá se očekávat spíše stabilnější vývoj a souboj o nájemce ve formě vylepšených pobídek.

Hybridní práce zvyšuje spokojenost a produktivitu, tvrdí analytici PwC. Mnoho společností se ale tomuto modelu stále brání
Přečtěte si také:

Hybridní práce zvyšuje spokojenost a produktivitu, tvrdí analytici PwC. Mnoho společností se ale tomuto modelu stále brání

Rozhodně ale stále platí, že firmy by neměly se sháněním vhodných kancelářských prostor otálet. „Současná největší výhoda pro nájemce spočívá v tom, že je na trhu řada budov, které jsou naplánované, mají povolení a jsou připravené k vystavení. Čekají jen na kotevní nájemce a právě ti získají nejlepší nájemní podmínky,“ uzavřel Bohumínský.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).