Menu Zavřít

Nájezd oligarchů

5. 2. 2005
Autor: Euro.cz

Nečekaný zájem: devatenáct uchazečů o ocelárny

O koupi státního podílu ve společnosti Vítkovice Steel, který představuje zhruba 99 procent, je mezi investory velký zájem. Předběžně se do jich tendru přihlásilo devatenáct. Termín pro podání předběžných přihlášek vypršel 31. ledna o půlnoci.

Nad očekávání.

„Předpokládali jsme, že se do tendru přihlásí více než deset uchazečů, devatenáct jmen ale naše očekávání výrazně předčilo,“ sdělil týdeníku EURO člen meziresortní komise. Stát jména zájemců pečlivě tají. „Seznam rozhodně nezveřejníme, v opačném případě by se dalo hovořit o porušení pravidel tendru,“ sdělila týdeníku EURO mluvčí Osinku Eva Kijonková. Osinek, jako dceřiná firma Fondu národního majetku, státní akcie ve Vítkovicích Steel ovládá. „Počítám s tím, že jediné jméno, které zveřejníme, bude vítěz tendru,“ dodala Kijonková. Týdeník EURO však má kompletní seznam všech devatenácti uchazečů k dispozici.

Východ vede.

Na seznamu převažují jména společností ze zemí bývalého Sovětského svazu a České republiky. O koupi usiluje například jeden z hlavních výrobců oceli v Rusku Gazmetallprojekt, jehož majitelem je moskevský podnikatel Alisher Usmanov. Oligarcha, který je zároveň i předsedou představenstva Gazprom Invest Holdingu, má s investicemi do ocelářství dobré zkušenosti. Koncem minulého roku prodal, prostřednictvím své londýnské investiční společnosti Gallagher Holdings podíl 13,4 procenta ve třetím největším evropském výrobci oceli koncernu Corus Group. Výnos z prodeje se odhaduje na 150 milionů liber, což je zhruba 6,5 miliardy korun. Akcionáři Corus Groupu se však netajili tím, že jsou rádi, že Usmanov svůj podíl prodal. Jeho chování při obchodních jednáních označovali za velmi arogantní. Usmanov rovněž kontroluje důl na železnou rudu v Lebedinsku a ocelárnu v Oskolu.
Mezi uchazeči o Vítkovice Steel je i ruská dvojka ve výrobě oceli, společnost Evraz Holding, kterou ovládá další oligarcha Alexandr Abramov. Evraz podniká i ve strojírenství a těžbě nerostů.

Ukrajinská expanze.

Stejně jako ruské firmy láká prodej Vítkovic i bohaté společnosti z Ukrajiny. Na seznamu uchazečů je například firma System Capital Management, ovládaná Ukrajincem Rinatem Achmetovem, který je majitelem fotbalového klubu Šachťar Doněck. Polský týdeník Wprost řadí Achmetova na šesté místo v žebříčku nejbohatších východoevropských oligarchů. Finanční společnost System Capital Management kontroluje produkci oceli v oblasti Donbasu. Hodnota majetku osmatřicetiletého podnikatele údajně odpovídá 3,5 miliardy dolarů. V ukrajinských prezidentských volbách podpořil poraženého kandidáta Viktora Janukovyče 600 až 900 miliony dolary. Chtěl se tím prý odvděčit za zdvojnásobení svého majetku v době Janukovyčovy vlády.
Naopak na správnou kartu vsadil Sergij Taruta, který v prezidentských volbách podporoval pozdějšího vítěze Viktora Juščenka. Jeden z nejbohatších Ukrajinců se chce tendru na Vítkovice Steel zúčastnit prostřednictvím své společnosti Industrial Union of Donbass. Firma zahrnuje 40 podniků, její loňský obrat dosáhl 2,9 miliardy dolarů, tedy zhruba 72,5 miliardy korun. Třetím ukrajinským zájemcem o české ocelárny je společnost Doněck Steel.
„Rusové ani Ukrajinci nechtějí ponechat v tendru na Vítkovice nic náhodě. Pochopili, že se musí do výběrového řízení aktivně zapojit přímo v České republice. V posledních týdnech mohutně najímají lobbisty a poradenské firmy. Určitě patří k favoritům výběrového řízení,“ sdělil zdroj blízký privatizační komisi.

Papír a ocel.

Na seznamu uchazečů je i několik překvapivých jmen, například slovenská skupina Eco Invest, která se dosud věnovala podnikání v papírenství, firma Pavla Tykače Charlton, či Charles Capital. Tedy dceřiná společnost RPG, která kontroluje téměř 96 procent akcií černouhelné těžařské společnosti OKD. Předsedou představenstva Charles Capital je finančník Zdeněk Bakala.
Do tendru se přihlásila i společnost ZPA Pečky, strojírenský podnik, který se orientuje především na produkci elektrických servomotorů. Ve firmě ovládá podíl 90,48 procenta Bohumil Vejvoda. V roce 2003 hospodařila společnost se ziskem přesahujícím dvacet milionů korun, údaje za loňský rok nejsou zatím k dispozici. Předběžný zájem o účast v privatizaci projevily i další české společnosti, Trafinco, Třinecké železárny ovládané firmou Moravia Steel, česko-slovenská investiční skupina Penta Finance nebo česká pobočka nadnárodní skupiny Arca Capital.

Dva v jednom.

Prodávaný podíl ve společnosti Vítkovice Steel láká i nadnárodní hutnickou skupinu Mittal Steel Company, ovládanou ocelářským magnátem původem z Indie Lakshmi N. Mittalem. Firma vlastní mimo jiné i majoritní podíl v největších českých ocelárnách Ispat Nová huť. Současný vývoj ale nasvědčuje tomu, že stát Mittal Steel z privatizace Vítkovic vyloučí. Součástí vládního usnesení o prodeji je totiž podmínka, že nabyvatel státního podílu nesmí být s privatizovaným podnikem ani jeho vlastníkem v právním sporu. A dceřiná firma Ispat Nová huť, společnost Vysoké pece Ostrava, se déle než rok dohaduje s Vítkovicemi Steel o cenách dodávek surového železa. Případem se zabývá soud a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. „Stát dal Mittal Steel ultimátum: buď Vysoké pece Ostrava nabídnou do konce února Vítkovicím smírné řešení, nebo společnost bude z privatizace vyřazena. Zatím se tak nestalo,“ sdělil dobře informovaný zdroj. Za málo pravděpodobnou označil účast Mittal Steel v tendru i náměstek ministra průmyslu a obchodu a šéf meziresortní výběrové komise Martin Pecina. Vedení Mittal Steel ale případné vyloučení ze soutěže považuje za diskriminující a odporující zákonům Evropské unie. „Pokud firma z tendru vypadne, obrátí se na soud a Evropskou komisi. Počítá s tím, že se jí tak podaří privatizaci na dva až tři roky zastavit,“ sdělil dobře informovaný zdroj. Mittal Steel však připravil i záložní variantu, do privatizace přihlásil Ispat Polska Stal, společnost, ve které ovládá majoritní podíl.
Do tendru na Vítkovice Steel se přihlásila rovněž jedna z největších soukromých firem v Indii, společnost Essar Group, kterou ovládají známá indická podnikatelská rodina Ruiů a německá Georgsmarienhütte Holding.

CIF24

Času dost.

Další harmonogram prodeje Vítkovic Steel vypadá následovně: V polovině února si budou moci uchazeči vyzvednout informační memorandum o prodávané firmě. V polovině března vyhodnotí privatizační komise nabídky jednotlivých uchazečů a rozhodne, které firmy pustí do druhého kola. Rozhodovat bude na základě dvou kritérií, předloženého podnikatelského plánu a nabídnuté ceny. Komise navíc před několika dny schválila i další výběrová kritéria, která jsou součástí předloženého byznys plánu. „Zájemce musí být z oboru, předložit reference a doložit, že je schopen zaplatit kupní cenu,“ vysvětlil Pecina. Jméno vítěze má být známo v průběhu června.

Kdo se přihlásil do privatizace Vítkovice Steel Název firmy - země původu

  • Arca Capital nadnárodní investiční skupina
  • Bancroft Private Equity Nadnárodní investiční skupina
  • Doněck steel Ukrajina
  • Essar Group Indie
  • Evraz Holding Rusko
  • Gazmetallprojekt Rusko
  • Georgsmarienheutte holding Německo
  • Charles Capital Česká republika
  • Charlton Česká republika
  • Eco Invest Slovenská republika
  • Industrial Union of Donbass Ukrajina
  • Ispat Polska Stal Polsko
  • Mittal Steel Company nadnárodní ocelářská společnost
  • Penta finance Česko - slovenská investiční skupina
  • Safa Industrial Group Ïrán
  • System Capital Management Ukrajina
  • Trafinco Česká republika
  • Třinecké železárny Česká republika
  • ZPA Pečky Česká republika
  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).