Menu Zavřít

Najíme se levněji?

13. 3. 2009
Autor: Euro.cz

Snížení DPH

EBF24

Český ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) slaví úspěch. Podařilo se mu z pozice předsedy Rady ministrů EU najít kompromis ve věci snížené DPH u služeb s vysokým podílem práce. EU se o této otázce přela desetiletí. Až doposud v unii platila minimální patnáctiprocentní hranice. Existoval přitom početný seznam výjimek. Za rozhodnutím z minulého týdne stojí hospodářská krize a obava z růstu nezaměstnanosti.
Napříště budou moci členské státy EU nastavit minimální hranici pěti procent DPH u drobných oprav kol, obuvi, koženého zboží, bytového textilu a oděvů, čištění oken a domácích úklidových prací, v kadeřnictvích a při poskytování domácích pečovatelských služeb. Na úlevy se mohou těšit také restaurační služby. Polepšit by si měli i stavaři při renovacích obytných budov.
Ne všichni dohodu vítají. Zatímco Francie si nižší DPH u restauračních služeb dlouho přála, Berlín se obává výpadků na příjmové stránce státního rozpočtu, který je již tak dost napjatý. Německý ministr financí Peer Steinbrück proto přispěchal s prohlášením: „Po dvoustranných jednáních s mou (francouzskou) kolegyní Christiane Lagardeovou je jasné, že francouzsko-německý tandem se bude trvale snažit, aby se tento sud znovu neotvíral.“
Rozhodnutí snížit DPH musí formálně posvětit hlavy států a šéfové vlád na jarním summitu. Nepředpokládají se však žádné komplikace. Více k tématu na str. 42.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).