Menu Zavřít

Nákladné dopady války: Irák bude na obnovu potřebovat 88 miliard dolarů

12. 2. 2018
Autor: čtk

Obnovit Irák po letech války a ekonomických zvratů si vyžádá 88,2 miliardy dolarů (1,8 bilionu korun). Na mezinárodní konferenci věnované obnově Iráku to dnes v Kuvajtu řekl Kusaj Abdal Fattáh z iráckého ministerstva plánování.

Irácký premiér Hajdar Abádí v lednu řekl, že si obnova vyžádá až 100 miliard dolarů, list The Wall Street Journal (WSJ) napsal, že se škoda způsobená boji proti radikálům z organizace Islámský stát (IS) odhaduje na 45,7 miliardy dolarů (944 miliard korun).

Abdal Fattáh řekl, že pro nejbližší období bude Irák potřebovat 22 miliard dolarů, později ještě dalších 65 miliard. Největší investice jsou podle něj nutné do obnovy bydlení.


České firmy se chystají na obnovu Iráku. Ve hře jsou miliardy

Společnost ZVU Strojírny Hradec Králové vypravila 9. ledna do Iráku část zařízení pro ropnou rafinerii.


Do Kuvajtu se sjíždějí politici, investoři a zástupci nevládních organizací. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky od konference očekává, že se podaří dát dohromady peníze pro zajištění návratu iráckých uprchlíků do jejich domovů. I když se vrátilo podle OSN už 3,3 milionu Iráčanů, mimo domovy jich je stále 2,6 milionu. Vláda ohlásila porážku IS loni v prosinci.

MMF24

Mustafá Hítí, který řídí fond na rekonstrukci Iráku, řekl, že se začalo s plněním rekonstrukčních programů, ale zatím se podařilo k jejich financování získat jenom necelé procento nutných prostředků. „Je poškozeno přes 138.000 domů a z nich polovina je zcela zničena,“ řekl.

Čtěte také:

Měly porazit teroristy. Teď české zbraně proti sobě možná namíří Iráčané s Kurdy

Válečná prosperita v zemi bohů. Mogadišo se živí strachem


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).