Menu Zavřít

Nákladné vítězství

13. 11. 2009
Autor: Euro.cz

Rozhodnutí regionálního sněmu, že Pavel Bém má dál šéfovat pražské ODS, štěpí stranu

Pavel Bém vyslal jedenáct dní před kongresem ODS jejímu předsedovi Mirku Topolánkovi jasný vzkaz: Pozor na mne, nekončím! Regionální sněm strany totiž 64 ku 56 hlasům rozhodl, že pražské ODS bude dál šéfovat primátor Bém, a nikoli jeho náměstek na radnici Rudolf Blažek, jemuž asi fandil Topolánek. S Blažkem by se totiž asi nakonec nějak dohodl, zatímco s Bémem je „na kordy“. Bém navíc také nezapomněl Topolánkovi doporučit, aby si na kongresu ODS nechal potvrdit předsednický mandát v tajném hlasování. To by však byl jen krůček ke kongresu volebnímu, jejž si Topolánek, jsa teprve v poločase funkčního období, samozřejmě nepřeje.
Vraťme se však k Bémovi a pražské ODS. Ta je nejsilnější a nejvlivnější regionální organizací strany, pravidelně docilující špičkových výsledků ve volbách všech stupňů. Bývala to bašta pevných stoupenců někdejšího předsedy strany Václava Klause a má k němu na rozdíl od Topolánka vlídný vztah i poté, co se s ODS rozešel. Topolánkovi naopak pražská ODS náruč neotevřela, ani když se do hlavního města přestěhoval z Ostravy, stal se šéfem strany a vyhrál s ní opakovaně volby. Poté, co zkraje roku 2007 vzplál konflikt mezi Topolánkem a Vlastimilem Tlustým, byl předseda ODS slabý v kramflecích především v Praze a ve středních Čechách. A převážně z těchto dvou stranických regionů pocházeli poslanci ODS, kteří se letos v březnu „zasloužili“ o pád Topolánkovy vlády. Ostatně, pět až sedm Bémových lidí v čele pražské kandidátky ODS pro příští volby do sněmovny zaručuje, že zůstane-li Topolánek předsedou občanských demokratů, bude mít i po květnu 2010 na překvapení z vlastních řad ve sněmovně zaděláno.
„Ta volba totiž byla také o tom, zda nebude umlčen jeden z posledních oponentních názorových proudů v ODS,“ zhodnotil Bémovo potvrzení v čele pražské ODS politickou novořečí poslanec Boris Šťastný, jinak též prezidentův poradce. Mimochodem, právě jeden z Klausových okřídlených výroků, že všechno má svoje náklady, skvěle „pasuje“ i na Bémovo vítězství. Zaplatil za ně slibem, že bude-li na jaře zvolen do sněmovny, přestane být primátorem. A dále, a možná především, zaplatil spojenectvím s kontroverzním, aférami obtěžkaným starostou Prahy 5 Milanem Jančíkem, který se stal jedním z místopředsedů pražské ODS, protože pro Béma vyjednal na sněmu hlasy. Pro Jančíka, jehož voliči Prahy 5 sice odsunuli v posledních komunálních volbách na 21. místo, ale jenž se přesto s Bémovou pomocí stal starostou, hlasovalo na pražském sněmu sto delegátů, čili i část poraženého Blažkova křídla. Proč? Prý aby vyniklo, s kým je Bém ochoten se spojit, jen aby dosáhl svého.
Hlasy Bémovi ale zařizovali i jiní. Například jistý podnikatel a vlivný člen ODS z Prahy 10. Ten měl s Bémem dohodnout, že už na jaře, a nikoli až po komunálních volbách na podzim složí primátorství. Komu se to zdá podivné, nechť si uvědomí, že čím vlivnější strana, tím mocněji k sobě prostě přitahuje podnikatele a lobbisty. A že nejvlivnější stranou v Praze je dlouhodobě právě ODS. „Jsme stranou pinglů a stavebních firem,“ měl říct, byť to popírá, na jednání poslaneckého klubu ODS Topolánek. Chce se dodat, že v Praze, kde se buduje za miliardy a zároveň je odtud řízen stát, bude asi méně „pinglů“ a více firem – nejen stavebních. Otázkou však je, platí-li i pro Prahu to, co si myslí místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová z Vysočiny: „V některých regionech může být problém, že na vyšších úrovních (ODS – pozn. red.) noví lidé nedokáží prorazit krustu politicko-podnikatelských zájmů.“ Odpověď naznačí možná už výsledek souboje o křeslo pražského primátora, o které asi bude mít zájem nejen Bémovi oddaný starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa, ale i – řekněme – ti samostatnější z dnešních náměstků primátora a radních, mezi nimi i „chlapci se špičatými botami“. Jsou to lidé o deset a více let mladší než Bém, tykadla nové, vzhůru se deroucí generace politiků ODS s novými přáteli v podnikatelských a jiných vlivných kruzích.
Z hlediska „chlapců se špičatými botami“ Bémovo pražské vedení ODS nové není. A už vůbec nepředstavuje lepší a zásadovější „novou ODS“, pro niž plédoval Bém na stranickém kongresu před třemi lety, ucházeje se o funkci jejího prvního místopředsedy. Dle ironické Topolánkovy poznámky je dokonce Bémovo a Jančíkovo vedení „pozitivní pro stranu… jenom záleží na tom, pro kterou“. Může být! Představme si, že pražskou kandidátku TOP 09 povede Karel Schwarzenberg. Nebude pro kandidátku ODS Milan Jančík v pozadí nevýhodou?

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).