Menu Zavřít

Nakolik jsou dovážené potraviny bezpečné?

16. 5. 2007
Autor: Euro.cz

Úřad pro potraviny a léky (FDA) asi nezvládne krizi ohledně kontaminované potravy

Nakažené potraviny užívané v domácnostech by většinu Američanů mohly šokovat, nikoli však Williama Hubbarda. Vysoký politický činitel Hubbard, dlouhou dobu pracující v Úřadu pro potraviny a léky (FDA), si totiž už před pár desetiletími všiml dvou varovných trendů. Import potravin se dramaticky zvyšuje a současně se schopnost FDA uhlídat dodávky potravin snižuje. Zástupci agentury se tomu pokusili čelit. Ale plány nebyly podpořeny a neprošly Kongresem. „O bezpečnosti potravin jsme hovořili v devadesátých letech minulého století,“ říká Hubbard, který opustil agenturu v roce 2005, „nyní jsou lidé v FDA frustrováni. Mají dobrá řešení, ale nemohou nic dělat.“
Ani Petera Kovacse nejnovější příliv potravinových hrozeb nepřekvapuje. Kovacs strávil čtyři desetiletí v potravinářském průmyslu jako výkonný manažer i konzultant. Nejvýznačnější společnosti, například Kraft Foods a Nestlé, se naučily, jak garantovat bezpečnost svých produktů pro lidskou spotřebu, říká. Ingredience sledují až k jejich zdroji a pravidelně je testují, aby se ujistily o kvalitě. Přežití jejich značek je na tom závislé. Ovšem ne všechny společnosti jsou tak pilné, zvláště, když se risk zdá být nižší - jako je tomu u zvířecí potravy. Ve skutečnosti jsou však kontaminované potraviny pro domácí mazlíčky jen částí obrovského problému. „USA sedí na soudku s prachem,“ říká Kovacs.
Soudek zatím neexplodoval. Ale každý měsíc se objevují šokující čísla, vypovídající o tom, že k výbuchu nebylo moc daleko. Evropu již vyděsila nebezpečná bakterie ve vitamínu A z Číny, která téměř „prošla“ do produktů pro malé děti. A pouze před několika týdny vydal FDA varování a výzvy ke stažení určitých značek mléka, oliv, balené vody, chleba, připravených ovocných sirupů, melounů, ústřic a arašídového másla. Patogeny a jiné kontaminace implikovaly obavy z neuctivých strašáků: salmonely, listerie, norovirů, kyseliny dusičné, arzeniku, a dokonce kousků drátu. Toxiny se pravidelně objevují ve vitaminech a ve výživových doplňcích.

Systémový šok

Tyto případy jsou jen malými zlomky problému. Odhaduje se, že 76 milionů onemocnění a pět tisíc úmrtí v USA každoročně způsobí otrava jídlem. Zatímco dovozy potravin (některé ze zemí bez přísné kontroly) se loni zvýšily na více než devět milionů lodních dodávek, což je dvojnásobek z roku 2002, FDA, zbaven dostatku peněz, je schopen zkontrolovat méně než jedno procento importů. To je cestou do pekel. „Systém kontroly bezpečnosti potravin je v této zemi neúčinný,“ varoval bývalý komisař FDA dr. David A. Kessler na posledním kongresovém slyšení.
Zatím se událo jen málo incidentů, jejichž následkem zemřelo tolik lidí, aby to šokovalo celou zemi a vedlo k zásadním změnám. Obecně se dá říct, že „máme bezpečné dodávky potravin,“ říká Sanford A. Miller, bývalý ředitel centra FDA pro bezpečnost potravin a výživu. Ale poplach kvůli potravě pro zvířata a kvůli vitaminu A zapálily pod zákonodárci i exekutivci ohníček. Dne 2. května spěchal Senát s přijetím zákona (94 senátorů bylo pro a žádný proti), dávajícího FDA větší odpovědnost. Úřad má kupříkladu budovat databázi zasažených potravin a producenti potravin mají pohotovostní setkání s dodavateli potravin a hledají problémy ve vlastních továrnách a v dodavatelských řetězcích. „Společnosti horečně přezkušují vlastní nákupní podmínky a pokoušejí se ujistit o jejich dodržování,“ říká Kovacs.
Prvním velkým poučením z běžných nebezpečí je, že sami producenti potravin se musejí více snažit. „Je zcela přiměřené přenést zodpovědnost na společnosti,“ říká Alexander Filz, mluvčí největšího světového výrobce potravinových přísad, švýcarské DSM Nutritional Products. Ovšem příliš často jsou spotřebitelé poškozeni ještě předtím, než společnosti cokoliv podniknou. Společnost Natural Selection Foods v kalifornském San Juan Bautistu se takto hořce poučila minulý rok, když její organický špenát z Earthbound Farm, kontaminovaný smrtícími zárodky E. coli, vyvolal 204 nemocí a zapříčinil tři úmrtí. Společnost nyní každoročně utrácí miliony dolarů navíc za testování všeho od semen a vody na zalévání až po zpracované salátové porosty kvůli patogenům. Jen pár konkurentů dělá totéž. Ale „vědět, co víme nyní, znamená jít správnou cestou“, říká Charles Sweat, ředitel Natural Selection Foods.
ConAgra Foods rovněž přidává opatření. V únoru byla společnost donucena stáhnout své arašídové máslo Peter Pan kvůli kontaminaci salmonelou. Příčina? Děravá střecha v továrně Sylvester v Georgii způsobila, že arašídy navlhly a bakterie mohla bujet. Společnost utratila více než patnáct milionů dolarů za nápravu problému a modernizaci továrny a najala nejlepšího experta na ošetření potravin. „Některé společnosti velmi dbají na bezpečnost jídla. Jiné jsou zaměřené jen na snižování nákladů,“ říká Michael Doyle, ředitel Centra pro bezpečnost potravin na univerzitě v Georgii, jenž spolupracoval s ConAgra i s Earthbound, „neuvěřitelně na mne zapůsobilo jejich odhodlání.“
Objevit potíže na polích i ve zpracovatelských závodech by měla být ta snazší část. Obavy z potravy pro domácí mazlíčky odhalily, jak složité je ujistit se, že ingredience, jež společnosti nakupují, jsou bezpečné. Od napadených produktů vedly stopy k čínským společnostem, které přidávaly chemické látky melamin a kyselinu kyanovou do obilných produktů, aby zdánlivě navýšily proteiny. A cenu. „Kterákoliv společnost může být obětí falšování kvůli zisku, když neuplatní vlastní kontrolní procedury,“ vysvětluje Kovacs, „dle mého odhadu se tyto věci ještě nějakou dobu dít budou.“
Společnosti se hotoví k obraně. Jedním z klíčů je sledovat lodní zásilky ingrediencí k původním zdrojům, spíše než je nakupovat od prostředníků a dát na jejich slovo. „To nutí naše společnosti vracet se a dvakrát kontrolovat dodavatele,“ říká Sean McBride, mluvčí Asociace pekáren. Další bezpečnostní opatření se zdá běžným, jde o pravidelné testování. Ovšem to se často kvůli nákladům vynechává. Evropa byla letos ušetřena pohromy, když německá společnost testovala vitaminy z Číny a zjistila nebezpečnou bakterii včas, aby mohla zastavit použití látek před přidáním do dětské stravy.
Průmysl se však může dotknout pouze části problému. Regulátoři musejí obstarat zbytek - a v tom je široký konsensus -, neboť FDA není s to dostát své roli. „Zatím se ani neblížíme k systému, který by nám mohl dát ujištění, že potraviny jsou bezpečné,“ říká Doyle z georgijské univerzity.

Ostré protiklady

Mikrokosmen širších potíží je příklad FDA z před dvou let, kdy panovalo podezření, že onemocnění ve čtyřech státech bylo zapříčiněno bakterií salmonely ze zmrzliny od Cold Stone Creamery. Ale zastaralá laboratoř agentury nebyla schopná bakterii ve vzorcích výrobku odhalit. Vzorky byly poslány do Doylovy laboratoře, jež kontaminaci potvrdila. „FDA má nejlepší potravinové experty na světě,“ říká Doyle, „ale nemá vybavení.“
Stejný problém postihuje i ostatní aktivity FDA. Úřad byl schopen zkontrolovat asi 19 tisíc z devíti milionů importů lodních zásilek potravin za loňský rok. „FDA není aktivní, pouze reaguje na problémy,“ vysvětluje Miller, „někdo onemocní a FDA spěchá zalátat díru. Jenže jinde se hned objeví další.“
Nepříjemná situace FDA je v ostrém kontrastu s Ministerstvem zemědělství USA. Resort dohlíží na maso, kdežto FDA na vše ostatní. Ale potom, co stovky Američanů v roce 1993 onemocněly zásluhou hamburgerů Jack-in-the-Box, „byl masný program vylepšen“, říká Hubbard. Ministerstvo má desetkrát více inspektorů než FDA a může posílat kontrolory i do zahraničních továren. Odmítá dovoz produktů od jakékoli společnosti, která nesplňuje bezpečnostní standardy. A limituje lodní dodávky do hrstky přístavů, kde mohou podléhat inspekci. „Ministerstvo zemědělství USA má dvě věci, jichž je třeba - pravomoci a prostředky,“ říká Hubbard, „FDA nemá ani jedno.“
Nelze ovšem říct, že by FDA chyběla snaha. Úředníci vytvořili obsáhlý plán bezpečných importů před pěti lety, který by vyšel na 100 milionů dolarů. FDA nedostal peníze. Požádal o pravomoci blokovat potraviny ze zemí opakovaně spojených s kontaminovanými produkty, dokud nezavedou vlastní kontroly. Kongresem věc neprošla, neboť výrobci potravin každoročně utratili přes milion dolarů za lobbing proti novým regulačním opatřením. „Dodávky potravin by neměly být 'Divokým západem' kapitalismu,“ říká Caroline Smithová-DeWaalová z Centra pro vědu ve veřejném zájmu, „nemá-li země funkční systém ověřování bezpečnosti potravin, nemělo by jí být povoleno zasílat nám potraviny.“

Potravinová strašidla I přes vše zmíněné jsou potraviny dovážené do USA překvapivě bezpečné, jenže nebezpečí je nablízku. Některé z „bitev“ s nebezpečným jídlem:

Špenát V minulém roce způsobily bakterie ze špenátu onemocnění mnoha lidí v Kalifornii, tři dokonce zemřeli. Pěstitel už používá přísné preventivní testy, aby zabránil opakování, ale jen několik producentů jej následovalo.

Hlávkový salát Jedním z hlavních zdrojů potravinové otravy byl hlávkový salát v salátových barech. Bakterie mohla pocházet z guatemalských polí, z rukou pracovníka newyorské restaurace. Anebo odkudkoliv z cesty někde mezi.

Krevety Ať už jsou uměle chovány v jihovýchodní Asii nebo loveny z moře (a hozeny na rozpálenou palubu lodi), znamenají krevety větší zdravotní riziko než, řekněme, treska ulovená a rychle zmrazená v Norsku. FDA ovšem považuje veškeré mořské plody za potenciálně stejně nebezpečné.

Pšenice Nedávným potravinovým děsem se staly kontaminované pšeničné produkty z Číny, které znehodnotily tuny potravin pro domácí mazlíčky. Poučení: je snadné, aby „pančované“ potraviny proklouzly před očima FDA a dostaly se do obchodních řetězců.

MM25_AI

Hovězí maso V roce 1993 onemocněly stovky Američanů zásluhou hamburgerů značky Jack-in-the-Box. Kroky, které byly následně učiněny, vedly k větší bezpečnosti díky úsilí Ministerstva zemědělství USA. Ale FDA, jenž má regulovat 80 procent potravin, nezískal obdobné pravomoci ani prostředky.

Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

  • Našli jste v článku chybu?