Menu Zavřít

Nakročeno k privatizaci

6. 4. 2007
Autor: Euro.cz

Budějovický Budvar

Budějovický Budvar se má transformovat na akciovou společnost. Chystanou změnu oznámil ministr zemědělství Petr Gandalovič po páteční návštěvě pivovaru, které se zúčastnil i premiér Mirek Topolánek. Tento krok naznačuje, že to vláda s privatizací státního pivovaru myslí vážně. Zda k jeho prodeji skutečně dojde, ministr neuvedl.
„Chceme začít s transformací národního podniku na akciovou společnost. Nějaký podobný krok musíme udělat už proto, aby zde byl prostor pro další rozvoj pivovaru bez ohledu na jeho vlastnictví,“ uvedl Gandalovič. Doplnil, že současná právní forma představuje řadu překážek - například nedovoluje využívat cizí kapitál. Privatizaci Budvaru musí dle Gandaloviče též předcházet dořešení známkoprávních sporů s americkým Anhauser Busch.
Budějovickému Budvaru se za posledních dvanáct let podařilo téměř ztrojnásobit výstav na současných 1,2 milionu hektolitrů piva. Výnosy z prodejů po celém světě dosáhly téměř 2,5 miliardy korun. Pivovar vytvořil za minulý rok čistý zisk v hodnotě téměř 200 milionů při současném počtu 673 zaměstnanců.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).